Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Paloheinään uusi frisbeegolfrata

Jaa
Helsingin kaupunki suunnittelee Paloheinänhuipun liikuntapuistoon 18-väyläisen frisbeegolfradan. Työ perustuu OmaStadi-äänestyksen kautta jätettyyn ja helsinkiläisten toteutettavaksi valitsemaan kehitysehdotukseen ”Keskuspuistoon frisbeegolfrata”. Asukkaat voivat kommentoida suunnitelmia Kerrokantasi-kyselyssä 3.11.–21.11.
Paloheinänhuipun liikuntapuistoon suunnitellaan 18-väyläistä frisbeegolf-rataa. Kuva: Marja Vaananen
Paloheinänhuipun liikuntapuistoon suunnitellaan 18-väyläistä frisbeegolf-rataa. Kuva: Marja Vaananen

Idea frisbeegolf-radan saamiseksi Keskuspuistoon jätettiin OmaStadin, eli osallistuvan budjetoinnin, yhteydessä syksyllä 2020. OmaStadi-äänestyksessä ehdotus sai 583 ääntä.

Paloheinänhuippu valikoitui sijoituskohteeksi, koska se on kaavoitettu liikuntapuistokäyttöön, eikä siellä sijaitse arvokkaita luontokohteita.

Frisbeegolf sulautuu muiden alueen aktiviteettien joukkoon

Paloheinänhuipun frisbeegolfradasta tulee monipuolinen. Suurehkot korkeuserot tuovat haastavuutta radalle ja metsien ja avoimien tilojen vuorottelu pelillistä vaihtelevuutta. Väylään liittyvien rakenteiden ja kulkuväylien lisäksi radan varteen sijoitetaan kiinteitä opastauluja, penkkejä ja roska-astioita.

Frisbeegolfrata ei ole toiminnassa talvisin vaan tulee vain kesäkäyttöön, joten hiihto ja pulkkailu tulevat jatkumaan Paloheinänhuipulla entiseen tapaan. Alueella kulkee myös vilkkaita latureittejä. Toiminta-alueiden päällekkäisyyden ja vaaratilanteiden välttämiseksi radalla olevat korit poistetaan talven ajaksi.

Paloheinänhuippu on myös suosittu maastopyöräilijöiden keskuudessa, ja alueen rinteillä onkin paljon epävirallisia pyöräilyreittejä. Heittopaikat ja koreille johtavat heittosuunnat on linjattu niin, etteivät heitot kulkeutuisi pyöräreiteille tai muille kulkuväylille ja niiltä on hyvät näkymät muille ympäristössä kulkeville reiteille.

Frisbeegolfradasta tiedotetaan maastossa opastauluin, jolloin muut alueen käyttäjät ovat tietoisia yksittäisten väylien sijainneista.

Alueen arvokkaat luontoarvot on otettu huomioon

Liikuntapuistoa ympäröivät Keskuspuiston metsäalueet ja ympärillä on paljon arvokkaita luontokohteita kuten liito-oravan ydinalueita, lahokaviosammalta ja arvokkaita kasvikohteita. Kaikki väylät sijoitetaan täyttömäelle eivätkä ne sijoitu arvokkaille luontoalueille. Arvokkaiden luontoalueiden läheisyys on otettu väylien suunnittelussa huomioon siten, että heittoreitit eivät ohjaudu niille.

Puustoisilla osuuksilla väylät on sovitettu luonnostaan puiden väleihin syntyviin käytäviin. Erityisesti heittopaikkojen ja korien läheisyydessä kasvavat puut tullaan suojamaan. Nykyiset maanpinnan korkeudet säilytetään ennallaan heittopaikkojen pientä tasaamista lukuun ottamatta.

Maaston kulumista estetään levittämällä heittopaikoille, korialueille sekä niiden välisille kulkuväylille puuhaketta. Väylien välisille alueille sijoitetaan harkiten uusia puuryhmiä.

Asukkailta pyydetään kommentteja suunnitelmaluonnoksesta

Radasta on nyt laadittu puistosuunnitelmaluonnos ja se on esillä ja asukkaiden kommentoitavana 21.11.2022 asti. Kommentteja toivotaan ensisijaisesti Kerrokantasi-kyselyssä: https://kerrokantasi.hel.fi/frisbeegolfrata. Kyselyssä on esillä puistosuunnitelman lisäksi luontoarvokartat ja tarkempaa tietoa suunnitelmasta.

Keskuspuistoon Frisbeegolf-rata -hankkeen vaiheita voi seurata OmaStadi-sivuilla osoitteessa https://omastadi.hel.fi/. Sivulla voi myös kommentoida ja esittää kysymyksiä hankkeesta.

Puistosuunnitelman on tarkoitus olla valmis tammikuussa 2023, ja alustavan arvion mukaan rakennustyöt voisivat alkaa kesällä 2023. Rata tulee olemaan kaikille avoin ja pelaaminen siellä maksutonta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sari Knuuti
Projektijohtaja
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Puh. 050 570 0921
sari.knuuti@hel.fi

Kuvat

Paloheinänhuipun liikuntapuistoon suunnitellaan 18-väyläistä frisbeegolf-rataa. Kuva: Marja Vaananen
Paloheinänhuipun liikuntapuistoon suunnitellaan 18-väyläistä frisbeegolf-rataa. Kuva: Marja Vaananen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Nya spårövergångar gör spårvagnstrafiken smidigare i stadskärnan – fotgängare väjer för spårvagnarna4.7.2025 08:43:15 EEST | Pressmeddelande

Spårövergångar, som är bekanta från de nya snabbspårvägarna, finns nu även bland annat på Busholmen, i Gräsviken och i Böle. Övergångsställena har ändrats till spårövergångar för att spårvagnarna ska kunna hålla sig bättre till tidtabellen. Vid spårövergångarna ska fotgängarna väja för spårvagnar, men vid körbanan finns fortfarande ett övergångsställe. Efter de aktuella ändringarna har innerstadens spårvägsnät nu sammanlagt cirka 40 spårövergångar.

Uudet ylityspaikat sujuvoittavat raitiovaunujen liikennettä kantakaupungissa – jalankulkija väistää raitiovaunua4.7.2025 08:43:15 EEST | Tiedote

Uusien pikaraitioteiden varrelta tuttuja raitiotien ylityspaikkoja löytyy nyt myös muun muassa Jätkäsaaresta, Ruoholahdesta ja Pasilasta. Suojateitä on muutettu ylityspaikoiksi, jotta raitiovaunut pysyvät paremmin aikataulussa. Ylityspaikoilla jalankulkijan on väistettävä raitiovaunuja, mutta ajoradan kohdalla on edelleen suojatie. Nyt tehtyjen muutosten jälkeen kantakaupungin raitiotieverkolla on yhteensä noin 40 ylityspaikkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye