Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKSuomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

Palokuntanuorisotyö kasvattaa turvallisuusmyönteisiä nuoria

Jaa

Palokuntanuorisotyö parhaimmillaan on innovatiivista, paloasemaa ympäröivän yhteisön turvallisuutta edistävää toimintaa. Nuorisotyö myös kasvattaa nuorten turvallisuusmyönteisyyttä. Päivä Paloasemalla -tapahtuman marraskuun lopussa järjestäneet paloasemat saivat hakea stipendiä palokuntanuorisotoimintansa kehittämiseen. Stipendit myönsi LähiTapiola, ja yhtiön lisäksi stipendinsaajia oli valitsemassa edustajat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä, joka koordinoi Päivä Paloasemalla -tapahtumia ja kehittää palokuntanuorisotyötä Suomessa.

– Palokuntaharrastuksessa nuoret oppivat paitsi palokuntalaistaitoja, myös turvallisuusmyönteistä elämäntapaa. Kumpikin ovat tärkeitä ja näin ollen myös tuettavia asioita vakuutusalan kannalta, sanoo riskienhallintapäällikkö Sami Sallinen LähiTapiolasta.

Palokuntanuoriso-osastoja on Suomessa noin 445. Vuoden 2016 lopussa palokuntanuoria oli 7 211 ja heidän ohjaajiaan 1 628 (SPEK toimintatilasto 2016, otos 354/445 osastoa). Palokuntanuoret opettelevat palokuntataitoja viikkoharjoituksissa, käyvät leireillä, kansainvälisissä tapahtumissa ja osallistuvat erilaisiin kilpailuihin.

– Palokuntanuorisotoiminta on nuorille palokunnasta riippuen ilmaista tai maksut ovat nimellisiä. Siksi palokunta on harrastuksena mahdollinen myös sellaisille lapsille ja nuorille, jotka eivät voi osallistua vaikkapa kalliita varusteita ja lisenssimaksuja vaativiin urheiluharrastuksiin. Ilmaisuus kuitenkin aiheuttaa sen, että varoja toimintaan täytyy saada jostakin muualta, kertoo palokuntajohtaja Petri Jaatinen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

LähiTapiola on myöntänyt 7 000 euroa palokuntien nuorisotoiminnan kehittämiseen. Stipendeillä haluttiin tukea palokuntanuoriso-osastoja, jotka ovat aloittelemassa tai tuloksellisesti elvyttämässä toimintaansa. Erään palokunnan nuorisotoiminta oli tyrehdyksissä paloaseman vesivahingon takia, ja toiminnan elvyttämistä tuettiin stipendillä. Myös innovatiivisesta yhteistyöstä koulutoimen kanssa jaettiin stipendi.

LähiTapiolan ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön edustajat valitsivat 59 hakemuksesta stipendin saajat. Hakemuksista ilmeni palokuntanuorisotoiminnan moninaiset rahareiät. Paljon tarvetta on nuorten perusvarusteisiin, kuten haalareihin, jalkineisiin ja kypäriin. Stipendiä haettiin myös leireille osallistumiseen ja tapahtumien järjestämisiin.

Päivä Paloasemalla -tapahtuma järjestettiin 25.11. kaikkiaan 366 paloasemalla eri puolilla Suomea. Tapahtumiin osallistui yhteensä noin sata tuhatta henkilöä.

Päivä Paloasemalla -tapahtuman järjestäneistä, nuoristoimintaan stipendiä hakeneista palokunnista tuetaan seuraavia palokuntia:

Särkisalmen VPK: Timo Huttunen, 050 275227
Petalax Bradklubb: Tommi Uotinen, 050 3845045
Vuosaaren VPK: Jani Vepsä, jani.vepsa@vuosaarenvpk.fi
Savion VPK: Jukka Astala, 040 719 6262
Padasjoen VPK: Niko Ara, 0414352989
Nivalan VPK: Juha Eskola, 044 308 4567
Karis FBK: Stefan Skogberg, 040 7252228
Pihtiputaan PVPK: Kim Suokas, 045 8560404
Isnäs FBK: Tero Paavilainen, 0400 422771

Päivä Paloasemalla-tapahtuma aloittaa vuosittain marras-joulukuun vaihteessa vietettävän Paloturvallisuusviikon. Kampanjaa koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö yhteistyössä sisäministeriön, Nuohousalan Keskusliiton, pelastuslaitosten, Suomen Palopäällystöliiton, Finanssiala ry:n, pelastusliittojen, EHYT ry:n, Suomen Kiinteistöliiton ja Suomen Omakotiliiton kanssa ja sitä rahoittaa Palosuojelurahasto. Päivä paloasemalla -tapahtuman yritysyhteistyökumppanina toimii LähiTapiola.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sami Sallinen
Riskienhallintapäällikkö
Yritysvastuu ja yhteiskuntasuhteet
LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö
Revontulenkuja 1, 02100 Espoo
+358 40 842 7685
sami.sallinen@lahitapiola.fi

Juha Hassila
Tiedotuspäällikkö
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ry
Ratamestarinkatu 11, 00520 Helsinki
+358 40 758 7846
juha.hassila@spek.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

09 476 112, spekinfo@spek.fihttp://www.spek.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

Tulitöiden aiheuttamat suurpalot ovat romahtaneet 30 vuodessa – Tulityökoulutusta pidetään tärkeänä12.9.2018 13:33Tiedote

Ennen kuin tulitöiden turvallisuuskoulutus aloitettiin vuonna 1988, tulitöiden tekeminen aiheutti noin 40 prosenttia suurpaloista. Nykyisin hitsaus, laikkaleikkaus ja muut tulityöt aiheuttavat suurpaloista alle viisi prosenttia. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämän kyselyn mukaan tulitöiden turvallisuuskoulutusta pidetään tärkeänä, joskin koulutuksen suhde työelämän realiteetteihin vaatii jatkuvaa kehittämistä.

”Jos kriisi puhkeaa tai sota syttyy” - Riskiviestintä informoi ja herättää epäilyksiä28.8.2018 14:35Tiedote

Om krisen eller kriget kommer -esite herätti keväällä paljon keskustelua niin julkaisumaassa Ruotsissa kuin Suomessakin. Onko kyseessä vain informaation jakaminen, vai yritetäänkö ihmisten asenteisiin piilovaikuttaa tai suorastaan rivien välistä kertoa jotain, mitä ei ääneen voi sanoa? Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjesti maanantaina 27.8. keskustelutilaisuuden, jossa tutkija Minna Lundgren Keski-Ruotsin yliopiston Risk and Crisis Research Center -yksiköstä kertoi ruotsalaisten kotitalouksien varautumisesta ja kotitalouksille suunnatusta riskiviestinnästä.

Tulityölupa on sähköistynyt15.8.2018 12:20Tiedote

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö tiedottaa 15.8.2018. Tulitöiden tekemisestä aiheutuneet suurpalot vähenivät radikaalisti sen jälkeen, kun tulityölupa ja tulitöiden turvallisuuskoulutus otettiin käyttöön. Nyt tulityölupa on astunut sähköiseen maailmaan. Aiemmin paperisena toiminut lupakäytäntö voidaan nyt toteuttaa sähköisesti vaikkapa kännykällä itse tulityöpaikalla. Näin olosuhteet voidaan dokumentoida valokuvina, prosessit nopeutuvat ja turvallisuus paranee.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme