Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

Paloturvallisuusviikko 24.11. – 1.12. muistuttaa: Joka päivä syttyy 4 asuntopaloa sähkölaitteen takia

Jaa
Jokasyksyinen Paloturvallisuusviikko järjestetään 24.11.–1.12. Kerromme kampanjaviikon aikana kodin vaaran paikoista, joista yleisimpiä ovat: • sähkölaitteet, joista syttyy päivittäin 4 tulipaloa • liesipalot, noin puolet edellisistä • kiukaat, joihin liittyviä paloja on useammin kuin viikottain.

– Suurin osa kotien tulipaloista alkaa keittiön sähkölaitteista. Itse laitteet ovat yleensä turvallisia. Palot johtuvat laitteiden ohjeiden vastaisesta tai viallisen laitteen käytöstä, sanoo turvallisuusasiantuntija Jari Pouta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Suomessa syttyy keskimäärin 8 asuntopaloa joka päivä. Tulipaloissa kuolee noin 80 suomalaista vuodessa. Sekä asuntopalot että palokuolemat ovat olleet viime vuosina vähenemään päin, mutta paloturvallisuudessa on paljon vielä parannettavaa. Esimerkiksi palokuolemia Suomessa tapahtuu huomattavasti enemmän kuin Keski-Euroopan maissa.

Paloturvallisuusviikkoa vietetään 24.11. – 1.12.
24.11. eri puolilla Suomea 358 paloasemalla järjestetään Päivä paloasemalla -tapahtuma. Koko perhe voi opetella paloturvallisuutta ihan kädestä pitäen.
Tapahtumaan osallistuvat paloasemat näkyvät täältä: www.paloturvallisuusviikko.fi/paiva-paloasemalla

Olemme tehneet nettiin Palometri-testin, joka opastaa oman kodin paloturvallisuuden varmistamiseen ja siihen, kuinka tulipalon sattuessa toimitaan oikein. Olisi hienoa, jos voisitte innostaa lukijoitanne tekemään testin. Palometri löytyy täältä:
www.paloturvallisuusviikko.fi/palometri

Teemaviikko päättyy 1.12. Palovaroitinpäivään. Tuolloin muistutamme siitä, että palovaroittimen paristojen kunto on hyvä tarkistaa säännöllisesti, vaikkapa kuukausittain. Vuonna 2016 vain 38 %:ssa asuinrakennusten tulipaloissa oli toimiva palovaroitin. Tämä on ristiriidassa sen kanssa, että kyselytutkimusten mukaan kaikissa kodeissa on riittävästi palovaroittimia. Palovaroitin kannattaa pitää kunnossa; silloin se havaitsee alkavan palon tehokkaasti.

EHKÄISE KODIN TULIPALOT - MUISTA AINAKIN NÄMÄ:
• Ole huolellinen lieden kanssa.
• Reistailevat sähkölaitteet ovat aina paloriski.
• Sähkölaitteet tarvitsevat valvontaa käynnissä ollessaan.
• Sauna ei ole turvallinen paikka pyykin kuivattamiseen.

Paloturvallisuusviikkoa koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Yhteistyössä ovat mukana sisäministeriö, Suomen Palopäällystöliitto, Nuohousalan Keskusliitto, Finanssiala, pelastuslaitokset, pelastusliitot, Suomen Kiinteistöliitto, Suomen Omakotiliitto, Ehyt ry, Kirkkohallitus ja Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry. Paloturvallisuusviikon rahoittaa palosuojelurahasto, ja Päivä Paloasemalla -tapahtumien yritysyhteistyökumppanina on LähiTapiola.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

09 476 112, spekinfo@spek.fihttp://www.spek.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

Tulitöiden aiheuttamat suurpalot ovat romahtaneet 30 vuodessa – Tulityökoulutusta pidetään tärkeänä12.9.2018 13:33:17 EEST | Tiedote

Ennen kuin tulitöiden turvallisuuskoulutus aloitettiin vuonna 1988, tulitöiden tekeminen aiheutti noin 40 prosenttia suurpaloista. Nykyisin hitsaus, laikkaleikkaus ja muut tulityöt aiheuttavat suurpaloista alle viisi prosenttia. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämän kyselyn mukaan tulitöiden turvallisuuskoulutusta pidetään tärkeänä, joskin koulutuksen suhde työelämän realiteetteihin vaatii jatkuvaa kehittämistä.

”Jos kriisi puhkeaa tai sota syttyy” - Riskiviestintä informoi ja herättää epäilyksiä28.8.2018 14:35:24 EEST | Tiedote

Om krisen eller kriget kommer -esite herätti keväällä paljon keskustelua niin julkaisumaassa Ruotsissa kuin Suomessakin. Onko kyseessä vain informaation jakaminen, vai yritetäänkö ihmisten asenteisiin piilovaikuttaa tai suorastaan rivien välistä kertoa jotain, mitä ei ääneen voi sanoa? Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjesti maanantaina 27.8. keskustelutilaisuuden, jossa tutkija Minna Lundgren Keski-Ruotsin yliopiston Risk and Crisis Research Center -yksiköstä kertoi ruotsalaisten kotitalouksien varautumisesta ja kotitalouksille suunnatusta riskiviestinnästä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme