Hyvinvointiala HALI ry

Palveluseteli toimii terveyspalveluissa - viikon hoitotakuu toteutettavissa jo nyt

Jaa

Palveluseteli on tuoreen, Vaana Oy:n teettämän selvityksen mukaan monin osin toimiva tapa järjestää palvelut. Seteliä käyttäneet asiakkaat ovat hyvin tyytyväisiä palvelujen laatuun, seteli on lisännyt yritysten määrää ja parantanut pienten yritysten toimintaedellytyksiä. Myös kunnat ovat kokeneet palvelusetelin käytön ostopalveluja ketterämpänä ja edullisempana tapana järjestää palvelut

Selvityksestä ilmenee, että kuntapäättäjät ja kunnissa palvelusetelin parissa työskentelevät työntekijät näkevät palvelusetelin käytön laajentamiselle olevan perusteita erityisesti terveyspalveluissa.

- Enää puuttuvat kuntien päätökset ottaa palveluseteli laajasti käyttöön terveyspalveluissa. Meillä on jo palvelusetelilaki, joka antaa mahdollisuuden tähän. Yksityisen puolen kapasiteettia kannattaisi hyödyntää tosissaan. Hallituksen kaavailemaa tuhannen lisälääkärin palkkaamista terveyskeskuksiin ei tarvita. Tarvittavat lääkäriresurssit ovat jo yksityisellä sektorilla, Hyvinvointiala HALIn toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas korostaa.

- Maan hallituksen tavoite turvata ihmisille terveyskeskustasoiseen hoitoon pääsy viikon sisällä on täysin mahdollista toteuttaa jo vaikka heti. Kuntien ei tarvitse odottaa hallituksen päätöksiä, vaan ne voivat myöntää palvelusetelin terveyskeskusaikaa jonottamaan joutuville jo nyt.


Palvelusetelin arvon määrittäminen keskeistä

Palvelusetelin arvon määrittäminen on koko palvelusetelijärjestelmän toimivuuden kannalta olennaista. Setelin arvon riittämättömyys on myös Vaanan selvityksen mukaan niin palveluntuottajien kuin kuntienkin huoli.

- Palvelusetelin arvon tulee vastata kunnan oman palvelutuotannon kustannuksia. Tämä kannustaa myös kunnan omaa palvelutuotantoa kirittämään toimintaansa, Rajakangas sanoo.

Palvelusetelin käyttöä tulee lisätä myös hoivapalveluissa ja varhaiskasvatuksessa. Palvelusetelillä voidaan taata esimerkiksi se, että jokainen asumispalveluja tarvitseva vammainen tai iäkäs ihminen voi itse tai tuetusti valita paikan, jossa haluaa asua.

Vaanan selvityksessä nousee esiin myös erittäin tärkeä huomio tiedon kulun heikkoudesta. Rajakangas uskoo, että jo nykyisiä palvelusetelikäytäntöjä kyettäisiin parantamaan, jos keskusteluyhteydet olisivat auki.

- Palveluseteliin oikeutetut eivät välttämättä tiedä setelistä ja palveluntuottajia ei kuulla palvelusetelilinjauksia tehtäessä. Kunnat toivovat vastauksissaan, että yhteistyötä yrittäjien kanssa saataisiin lisättyä, Rajakangas muistuttaa.

Lisätiedot:
Ulla-Maija Rajakangas, toimitusjohtaja, Hyvinvointiala HALI ry, p. 0400  374 164,
ulla-maija.rajakangas@hyvinvointiala.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

09 1728 5500https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. Liitto valvoo jäsentensä yhteisiä etuja. Se myös neuvoo jäseniään työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Mitoituslaki nostaisi hoivan hintaa jopa 500 euroa kuukaudessa per asukas21.2.2020 12:38:03 EETTiedote

Hoitajien tekemän välillisen työn määrä on hallituksen esityksen mukaan noin 5 %. 60 paikkaisessa hoivakodissa on 0,6:n mitoituksella 36 hoitotyöntekijää. Välillisiä töitä varten tarvittaisiin tämän esityksen mukaan 1,8 työntekijää lisää ja hoitajien lisäys olisi 0,9 työntekijää. Lähes kolmen työntekijän lisääminen maksaa noin 5 euroa yhtä asiakasta ja hoitovuorokautta kohti, kun siihen huomioidaan kaikki työnantajalle aiheutuvat kustannukset.

HALI: Hyvinvointialan työvoimapula on ratkaistavissa – vaatii nopeita toimia5.2.2020 13:59:10 EETTiedote

Julkisen alan työeläkevaikuttajien tuoreen ennusteen mukaan joka kolmas kuntatyöntekijä eli yli 170 000 henkilöä jää eläkkeelle seuraavan kymmenen vuoden aikana. Pelkästään lähihoitajia ennustetaan jäävän vanhuus- tai työkyvyttömyyseläkkeelle vastaavana aikana yli 18 000 henkilöä. Kyseessä on jättimäinen murros hoiva-alan työvoiman saatavuudessa. Yksityinen sektori tuottaa lähes puolet hoivasta, joten sen rooli eläköitymisten osalta on suuri.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme