Espoon kaupunki - Esbo stad

Palvelutorikonsepti voitti kaupunginjohtajan innovaatiokilpailun

Jaa

Palvelutorikonsepti ja sen tuloksena syntynyt Ison Omenan palvelutori voitti korkeatasoisen kilpailun.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän mukaan kilpailussa palkitut innovaatiot ovat loistava esimerkki siitä, miten espoolaisten arkea sujuvoitetaan ja samalla toimitaan kustannustehokkaasti ja yhteisöllisyyttä luoden. Kuva Ison Omenan palvelutorilta.
Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän mukaan kilpailussa palkitut innovaatiot ovat loistava esimerkki siitä, miten espoolaisten arkea sujuvoitetaan ja samalla toimitaan kustannustehokkaasti ja yhteisöllisyyttä luoden. Kuva Ison Omenan palvelutorilta.

Kaupunginjohtajan innovaatiokilpailun taso oli jälleen korkea. Innovaatiot-sarjan voiton vei palvelutorikonsepti ja sen yhtenä tuloksena syntynyt Ison Omenan palvelutori. Toiselle sijalle ylsi koulujen ja päiväkotien yhteiskehittäminen yritysten kanssa eli KYKY-toiminta.

Palvelutorikonseptilla palveluja viedään entistä asiakaslähtöisempään ja kuntalaisten arkea helpottavaan suuntaan. Ison Omenan palvelutori on toiminut reilun vuoden, ja se on pystynyt osoittamaan hyödyllisyytensä kustannustehokkaana lisäarvon, synergioiden ja yhteisöllisyyden tuottajana. Saman katon alla olevat julkisten palvelujen palvelutori ja kaupalliset palvelut täydentävät toisiaan, ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä palvelutorin hyvään saavutettavuuteen. Konseptin kehittämisessä asiakaspalvelun laatuun on kiinnitetty erityistä huomiota alusta alkaen. Palvelutorikonsepti ja Ison Omenan palvelutori ovat yksi lopputulos kaupunkitasoisesta palvelujen kehittämisestä ja Palveluverkko 2020 -ajattelusta Espoossa. Kilpailun raati totesi, että konsepti on laajasti sovellettavissa erilaisina palvelujen, toimijoiden ja tilojen kombinaatioina. 

Kisa oli erittäin tiukka, ja hyvälle hopeasijalle tuli sivistystoimessa käytössä oleva KYKY-toiminta. Siinä espoolaiset koulut ja päiväkodit kehittävät uusia oppimista, kasvua ja hyvinvointia edistäviä tuotteita ja palveluja yhdessä yritysten ja yhteisöjen kanssa. Yhteisten toimintatapojen ja sopimuspohjien avulla kouluyhteisö, yritykset, yhdistykset, tutkimusta ja kehittämistä tekevät toimijat sekä kaupunkilaiset pystyvät turvallisesti systemaattiseen ja tehokkaaseen yhteiskehittämiseen. Yhä useampi oppija ja opettaja kokeilee uuden teknologian hyödyntämistä oppimisessa juuri KYKY-toiminnassa. Lisäksi toiminta edistää koulutusvientiä: mukana olevien yritysten tuotteiden pedagoginen vaikuttavuus kasvaa, ja Espoon referenssi on meriitti maailmalla. Kilpailun raadin mukaan vastaavanlaista systemaattista ja vaikuttavaa yhteiskehittämisen muotoa ei ole aikaisemmin toteutettu Suomessa eikä kansainvälisesti.

Varavirtaa vanhemmuuteen – pois pompottelusta palkittiin kunniamaininnalla. Perhesosiaalityön monialainen ensiarviointitiimi palvelee perheitä aiempaa ketterämmin, ja asiakkaat saavat tarvitsevansa palvelut samasta paikasta. Omatyöntekijä sovittaa yhteen perheen tarvitsemat erilaiset palvelut. Yhteistyökumppanina hänellä on konsultaatiorinki, jossa on asiantuntijoita mm. neuvolasta, aikuissosiaalityöstä, maahanmuuttajapalveluista ja vammaispalveluista. Rinki tukee ammattilaista tai lähtee työpariksi nopeasti, jolloin perheen asiaa saadaan edistettyä viivytyksettä. Toimintamalli on monistettavissa eri puolille Espoota ja suoraan siirrettävissä Sote-uudistuksen jälkeiseen toimintaympäristöön. Kilpailuraati kiinnitti huomiota siihen, että asiakas otetaan mukaan aktiiviseksi toimijaksi ratkaisemaan omaa tilannettaan ja ottamaan näin vastuuta.

Toisen kunniamaininnan sai sosiaali- ja terveystoimen Talouden ja hallinnon tulosalue innovaatiolla Johdon tuen muutos palvelutuotantolähtöiseksi. Talouden ja hallinnon asiantuntijat toimialan esikunnasta uudistivat suunnitelmallisesti ajattelunsa asiakaslähtöiseksi. Kehitystyö tehtiin tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden eli toimialan johdon kanssa. Kahdessa vuodessa johdon tyytyväisyys esikunnan tukeen on noussut, henkilöstön tyytyväisyys työhön, työyhteisöön ja johtamiseen on kasvanut, sairauspoissaolot ovat vähentyneet ja työn tehokkuus on parantunut.

Jalkaklubi Espoo voitti potentiaalisten innovaatioiden sarjan

Espoon sairaalan haavaosasto 1:n voittoisa idea Jalkaklubi Espoo on säärihaava- ja sääriturvotuspotilaiden kokonaisvaltaisen hoidon malli. Jalkaklubin perustaminen yhdessä erikoissairaanhoidon ja kolmannen sektorin kanssa tuottaisi taloudellisen hyödyn lisäksi asukkaille kokonaisvaltaista hyvinvointia. Se sitouttaisi asiakkaita huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan, vähentäisi asiakkaiden sosiaalista eristäytymistä sekä edistäisi haavojen hoitoa ja ennaltaehkäisyä. Kehittynyt haavanhoito toisi kustannustehokkuutta vähentämällä sairaalapäivien määrää ja terveyskeskuskäyntejä.

Toisen sijan sarjassa nappasi tapahtuma- ja kulttuuripalvelujen Kulttuurikaupunki-mobiilisovellus. Kehitteillä oleva sovellus on virtuaalinen kulttuuritalo, joka tuo kiinnostavat kulttuurielämykset kaikkien kaupunkilaisten saataville mobiililaitteeseen. Sinne voidaan tuoda mm. elokuvanäytöksiä, musiikkiesityksiä, työpajoja tai suoria lähetyksiä konserteista. Sovellus tehdään ensin kulttuuriyksikön käyttöön, mutta se on laajennettavissa myös muihin kaupungin palveluihin.

Hakemukset osallistuvat Laatukeskuksen Vuoden laatuinnovaatio -kilpailuun

Kaupunginjohtajan innovaatiokilpailuun jätettiin 34 hakemusta. Finalistit kutsuttiin nk. pitchaus-tilaisuuteen, jossa he esittelivät innovaationsa kolmessa minuutissa kilpailun raadille ja johdon foorumille.

Kilpailu järjestettiin jo kuudetta kertaa yhdessä Laatukeskuksen kanssa. Espoon hakemukset osallistuvat Laatukeskuksen kansalliseen Vuoden laatuinnovaatio -kilpailuun, jonka eri sarjojen voittajat julkistetaan Slush-tapahtumassa 30.11.2017. Kansalliset voittajat etenevät Laatukeskuksen kansainväliseen kilpailuun (Quality Innovation Award), jonka voittajat palkitaan Bilbaossa Espanjassa 7.2.2018.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa kaupunginjohtajan innovaatiokilpailusta:

kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä
p. 046 877 3953

kehittämispäällikkö Jaana Suonsaari
Palvelukehitys, Konserniesikunta, Espoon kaupunki
p. 043 825 3083

Lisätietoa Ison Omenan palvelutorista:
palvelutoripäällikkö Juha-Pekka Strömberg
p. 043 826 8538 

Kuvat

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän mukaan kilpailussa palkitut innovaatiot ovat loistava esimerkki siitä, miten espoolaisten arkea sujuvoitetaan ja samalla toimitaan kustannustehokkaasti ja yhteisöllisyyttä luoden. Kuva Ison Omenan palvelutorilta.
Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän mukaan kilpailussa palkitut innovaatiot ovat loistava esimerkki siitä, miten espoolaisten arkea sujuvoitetaan ja samalla toimitaan kustannustehokkaasti ja yhteisöllisyyttä luoden. Kuva Ison Omenan palvelutorilta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

EMMA's autumn opens with strong contemporary artists: Outi Pieski, Alicja Kwade and Kate McIntosh15.8.2018 09:22Tiedote

EMMA – Espoo Museum of Modern Art opens its autumn season with a lineup of leading contemporary artists: Outi Pieski, Alicja Kwade and Kate McIntosh. Curated picks from the EMMA collection will simultenously feature in a series of changing temporary exhibitions. The 50th anniversary of the iconic Futuro House will culminate at the Wegee Exhibition Centre with the public debut of Plastic Heart, a sound installation by Mika Taanila opening on Friday, 17.8.2018.

EMMA inleder höstsäsongen med starka samtidskonstnärer: Outi Pieski, Alicja Kwade och Kate McIntosh 15.8.2018 08:51Tiedote

EMMA – Esbo moderna konstmuseums höstprogram lyfter fram ledande internationella samtidskonstnärer: Outi Pieski, Alicja Kwade och Kate McIntosh. Dessutom visas tillfälliga utställningar av verk ur museets samlingar. På Utställningscentret WeeGee kulminerar Futurohusets 50-årsjubileum fredagen den 17 augusti i Mika Taanilas ljudinstallation Platshjärta, gjord enkom till Futurohuset.

EMMA avaa syksynsä vahvoilla nykytaiteilijoilla: Outi Pieski, Alicja Kwade ja Kate McIntosh15.8.2018 08:20Tiedote

EMMA – Espoon modernin taiteen museon syksyn ohjelmisto tuo esiin kansainvälisiä eturivin nykytaiteilijoita: Outi Pieskin, Alicja Kwaden ja Kate McIntoshin. Lisäksi yleisö pääsee tutustumaan vaihtuviin kokoelmia esitteleviin näyttelykokonaisuuksiin. 50-vuotiaan Futuron juhlavuosi huipentuu Näyttelykeskus WeeGeellä, kun Mika Taanilan Futuro-taloon luoma ääni-installaatio Muovisydän avautuu yleisölle perjantaina 17.8.2018.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme