Finanssiala ryFinanssiala ry

Pankeilta infoa yrityksille hylätyistä lainahakemuksista

Jaa
Eurooppalaiset pankit ovat sitoutuneet hyvän tiedonjaon periaatteisiin yhdessä yrittäjäjärjestöjen kanssa. Pankit antavat uusien periaatteiden pohjalta lisätietoja luottopäätöksestä yritykselle, jos luottohakemus hylätään. Kyse ei ole sitovasta sääntelystä, vaan uusista ns. korkean tason periaatteista.

Euroopan Pankkiyhdistys (European Banking Federation) on yhdessä muiden eurooppalaisten pankkijärjestöjen ja pk-yritysten eurooppalaisen kattojärjestön UEAPME:n sekä muiden yrittäjäjärjestöjen kanssa allekirjoittanut hyvän tiedonjaon periaatteet. Suomessa lainahakemuksia hylätään eurooppalaisittain vähän.

Pankit ovat useimmille pk-yrityksille pääasiallinen ulkoinen rahoituskanava. Ne auttavat yrityksiä kasvamaan ja investoimaan. Usein pankkisuhteet kestävät vuosia tai jopa vuosikymmeniä.  

Joskus voi eteen tulla tilanne, että pankki ei pysty syystä tai toisesta myöntämään yrityksen hakemaa lainaa. Tällöin yrityksen on tärkeä saada tietää, miksi lainahakemus hylättiin. Tieto auttaa yrittäjää kehittämään toimintaansa ja ymmärtämään paremmin, mitä siltä odotetaan myönteisen luottopäätöksen saamiseksi.  

"Periaatteista on sovittu EU-tasolla. Pk-yritysrahoitusmahdollisuudet vaihtelevat jäsenmaissa. Suomessa tilanne on yksi Euroopan parhaista: luottohakemuksia hylätään hyvin vähän. Myös tieto pankin ja asiakkaan välillä kulkee hyvin. Aina voi kuitenkin parantaa, ja siksi myös suomalaiset pankit haluavat sitoutua hyvän informoinnin periaatteisiin", tiivistää Finanssiala ry:n analyytikko Elina Salminen.

 "On tärkeää kertoa lainapäätöksen syyt. Vaikka Suomessa tilanne on hyvä, silti lähes joka kuudennella pk-yrityksellä jää tärkeitä investointi-, kehitys-, markkinointi- tai muita hankkeita toteutumatta, koska rahoitusta ei saa”, toteaa Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen.

Taustalla pk-yritysten rahoitukseen liittyvä EU-projekti

Periaatteiden mukaan pankin tulee antaa pk-yritykselle lisätietoja pyydettäessä, jos luottohakemus hylätään. Pankki saa kertoa tiedon parhaaksi katsomassaan viestintäkanavassa,  kasvotusten, puhelimitse, kirjeitse tai sähköisiä kanavia käyttäen Pankin tulee pyydettäessä selittää, miksi luottohakemus on hylätty ja mitkä ovat syyt hylkäämisen taustalla. 

Periaatteilla ei ole vaikutusta itse luoton myöntämiseen tai myöntämättä jättämiseen, eikä niillä haluta vaikuttaa pankkien riskienhallintaan tai luotonmyöntöprosesseihin. 

EU:ssa ollaan parhaillaan rakentamassa pääomamarkkinaunionia (capital markets union, CMU). Komissio on antanut useita asiaa koskevia sääntelyesityksiä. Osana hanketta komissio etsii keinoja, joilla pk-yritysten rahoituksensaantia voitaisiin helpottaa ja rahoitusvaihtoehtoja monipuolistaa. Yksi keino tähän on informaation parantaminen koskien pankkien rahoituspäätöksiä  ja pk-yrittäjän ymmärryksen lisääminen rahoitusvaihtoehdoista.  

Korkean tason periaatteet pankkien toimimisesta yrityksen lainahakemuksen hylkäämisessä ovat tiedotteen liitteenä.

Yhteyshenkilöt

Analyytikko Elina Salminen, Finanssiala ry, puh 020 793 4258
Ekonomisti Petri Malinen, Suomen Yrittäjät, puh, 050 434 5952
Viestintäpäällikkö Kristiina Siikala, Finanssiala ry, puh 020 793 4273
Viestintäpäällikkö Eeva Ketvel, Suomen Yrittäjät, puh. 050 320 4849

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Kriisit eivät horjuttaneet pankkisektoria vuonna 2023, vakuutusyhtiöillä hyvä vuosi – tutustu pankki- ja vakuutussektorien vuosikatsauksiin22.4.2024 11:42:24 EEST | Tiedote

Finanssiala ry on julkaissut katsaukset sekä pankkien että vakuutusyhtiöiden vuoteen 2023. Kummallakin sektorilla oli hyvä vuosi: tuotot, tulokset ja vakavaraisuudet pysyivät hyvällä tasolla. Vakuutusyhtiöiden tuloksia paransivat erityisesti osakkeiden ja joukkovelkakirjojen hyvät tuotot. Pankkien häiriönsietokykyä paransivat kertyneet voittovarat, ylimääräiset pääomapuskurit sekä hyvä likviditeettiasema.

Luottolaitosten sääntely kaipaa ajantasaistamista – lisävelvoitteille ja kansalliselle lisäsääntelylle ei ole tarvetta18.4.2024 10:35:20 EEST | Tiedote

Peruspankkipalveluihin liittyvää sääntelyä ei ole tarpeen lisätä, toteaa Finanssiala ry lausunnossaan. Lausunto liittyy valtiovarainministeriön peruspankkipalveluja ja luottolaitoslainsäädäntöä koskevaan arvomuistioon. FA huomauttaa, että arvomuistion kattama selvitys ei ole mukana hallitusohjelmassa ja sen sisältö on osin ristiriidassa kansallisen lisäsääntelyn välttämistä koskevan hallitusohjelman tavoitteen kanssa. Ehdotetut palveluaikavelvoitteet olisivat poikkeuksellisia suomalaisessa sääntelyssä, ja pankkipalveluiden saavutettavuuden kriittisyyttä on muistiossa yliarvioitu.

Hallitus löi viimeisen naulan vapaaehtoisen eläkesäästämisen arkkuun – miksi Suomi kulkee eurooppalaiseen vastavirtaan, Petteri Orpo ja Riikka Purra?17.4.2024 15:07:17 EEST | Tiedote

Hallitus esitti kehysriihessään vapaaehtoisen eläkesäästämisen verokannusteen poistamista vuoden 2027 alusta alkaen. EU:ssa puolestaan suuntaus on aivan päinvastainen ja vapaaehtoinen eläkesäästäminen nähdään tärkeänä osana EU:n pääomamarkkinaunionin tulevaisuutta, joka on esillä EU:n huippukokouksessa 17.-18.4.2024. Puoli miljoonaa tavallista suomalaista ovat edelleen säästäneet vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin. Pitkäjänteiseen, erityisesti tiettyyn ikään sidottuun eläkesäästämiseen on vaikea sitoutua ilman kannusteita, jotka hallitus nyt esittää poistettavaksi.

Poliittisesti vaikutusvaltaisten henkilöiden kansallisesta rekisteristä hyötyisivät niin asiakkaat kuin finanssialakin17.4.2024 10:40:11 EEST | Tiedote

Rahanpesulaki luokittelee merkittävissä julkisissa tehtävissä toimivat henkilöt ja heidän lähipiirinsä poliittisesti vaikutusvaltaisiksi eli ns. PEP-henkilöiksi (Politically Exposed Persons), joiden taustoja ja asiointia tulee selvittää ja seurata erityisen huolellisesti. Ilmoitusvelvollisten tarve ajantasaisille PEP-tiedoille on lisääntynyt compliance-velvoitteiden sekä kansallisen ja kansainvälisen toiminta- ja turvallisuusympäristön kiristymisen myötä. Nykyisellään PEP-tietoja hankitaan ja ylläpidetään erilaisista lähteistä, mikä heikentää tietojen luotettavuutta ja ylläpitoa. PEP-tietojen kokoaminen keskitettyyn rekisteriin parantaisi tietojen kattavuutta, oikeellisuutta, ajantasaisuutta ja myös henkilötietojen suojaa. Valtiovarainministeriö on laatinut arvomuistion keskitetyn kansallisen PEP-rekisterin perustamisesta. Finanssiala ry tukee ehdotusta voimakkaasti. Tanskassa rekisteri on ollut käytössä jo vuosia ja kokemukset ovat olleet hyviä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye