Finanssiala ry

Pankit ja viranomaiset kehittävät varautumistaan yhteisellä suurharjoituksella

Jaa
Finanssialan toimintaharjoitus (FATO) on Huoltovarmuusorganisaation (HVO) järjestämä harjoitus, joka testaa, kuinka rahoitusalan ja viranomaisten yhteistyö sujuu kriisitilanteessa. Harjoitus alkaa 10. syyskuuta 2021.

Harjoitukseen osallistuvat HVO:n Rahoitusalan poolin jäsenet: valtiovarainministeriö, Suomen Pankki, Finanssivalvonta ja huoltovarmuuskriittiset rahoituslaitokset, eli käytännössä kaikki suomalaiset pankit.

”Maailma muuttuu jatkuvasti, eikä varautumisen ja jatkuvuuden merkitystä voi korostaa liikaa. Pankit ovat pystyneet ylläpitämään toimintavarmuutensa haastavinakin aikoina, kuten koronakriisissä. Nyt testataan, miten rahoitusjärjestelmä pysyy jaloillaan erilaisissa skenaarioissa”, kertoo harjoitusta koordinoiva Rahoitusalan poolin sihteeri, Finanssiala ry:n johtaja Niko Saxholm.

FATO-harjoitus järjestetään niin sanottuna kirjoituspöytäharjoituksena. Harjoituksen järjestäjät ovat luoneet erilaisia skenaarioita, ja harjoittelijoiden tulee vastata, miten organisaatio toimisi kussakin tilanteessa. Vastausaikaa on 18. lokakuuta asti, minkä jälkeen vastaukset analysoidaan ja niiden pohjalta arvioidaan kehityskohteita, joita jatkossa työstetään HVO-verkostossa

FATO-harjoitus on tärkeä osa pankkien ja viranomaisten varautumista. Se on tärkeä foorumi, jossa pankit pääsevät yhdessä viranomaisten kanssa keskustelemaan ja kehittämään varautumistaan: mikä yhteistyössä toimii ja missä on kehitettävää.

”Pankkitoimintaan kohdistuvia uhkia ovat esimerkiksi erilaiset kyberhyökkäykset tai taloudelliset kriisit. Ideoita harjoiteltaviin skenaarioihin on hankittu laajasti muun muassa Kyberturvallisuuskeskukselta ja Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskukselta. Varsinaiset harjoitustehtävät paljastetaan luonnollisesti vasta itse harjoituksessa”, Saxholm kertoo.

”Toimialojen kyberturvallisuuden nykytilakartoitus viime vuodelta kertoo, että finanssiala on kyberkypsyyden osalta toimialojen parhaimmistoa. Kyberturvallisuutta on finanssitoimialalla toteutettu johdonmukaisesti, ja on tärkeää, että saavutettu taso kyetään säilyttämään jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä,” toteaa varautumispäällikkö Tehi Palletvuori Huoltovarmuuskeskuksesta.

Edellinen pankkien FATO-harjoitus järjestettiin vuonna 2015. Tuolloin harjoitus sisälsi toimintavaiheen, jossa pankkien kriisijohtoryhmät kerättiin huoneeseen, ja järjestäjät alkoivat lähettää syötteitä: nyt meni merikaapeli poikki ja palvelunestohyökkäys lamaannutti tämän ja tuon. Ryhmä sitten joutui tekemään nopeita päätöksiä ja kertomaan, miten organisaatio tilanteessa toimisi.

”Vauhdikkuudestaan huolimatta toimintavaiheen ongelma on esimerkiksi kyberhyökkäyksen simuloinnin vaikeus, sillä matkapuhelinverkot eivät tietenkään oikeasti olleet alhaalla, vaan kommunikaatio toimi ihan normaalisti. Siksi kirjoituspöytäharjoitus antaa realistisemman kuvan organisaation kriisinsietokyvystä”, Saxholm toteaa.

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maamme huoltovarmuuden ylläpitämiseen liittyvä suunnittelu ja operatiivinen toiminta. Huoltovarmuuskeskuksen yhteydessä toimii sektoreita ja pooleja, jotka pitävät yllä ja kehittävät huoltovarmuutta ja jatkuvuudenhallintaa oman toimialansa yritysten ja organisaatioiden verkostossa Huoltovarmuusorganisaatiossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Niko Saxholm, Finanssiala ry: 020 793 4235 / niko.saxholm@finanssiala.fi
Tehi Palletvuori, Huoltovarmuuskeskus: 029 505 1032 / tehi.palletvuori@nesa.fi.

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Kriisit eivät horjuttaneet pankkisektoria vuonna 2023, vakuutusyhtiöillä hyvä vuosi – tutustu pankki- ja vakuutussektorien vuosikatsauksiin22.4.2024 11:42:24 EEST | Tiedote

Finanssiala ry on julkaissut katsaukset sekä pankkien että vakuutusyhtiöiden vuoteen 2023. Kummallakin sektorilla oli hyvä vuosi: tuotot, tulokset ja vakavaraisuudet pysyivät hyvällä tasolla. Vakuutusyhtiöiden tuloksia paransivat erityisesti osakkeiden ja joukkovelkakirjojen hyvät tuotot. Pankkien häiriönsietokykyä paransivat kertyneet voittovarat, ylimääräiset pääomapuskurit sekä hyvä likviditeettiasema.

Luottolaitosten sääntely kaipaa ajantasaistamista – lisävelvoitteille ja kansalliselle lisäsääntelylle ei ole tarvetta18.4.2024 10:35:20 EEST | Tiedote

Peruspankkipalveluihin liittyvää sääntelyä ei ole tarpeen lisätä, toteaa Finanssiala ry lausunnossaan. Lausunto liittyy valtiovarainministeriön peruspankkipalveluja ja luottolaitoslainsäädäntöä koskevaan arvomuistioon. FA huomauttaa, että arvomuistion kattama selvitys ei ole mukana hallitusohjelmassa ja sen sisältö on osin ristiriidassa kansallisen lisäsääntelyn välttämistä koskevan hallitusohjelman tavoitteen kanssa. Ehdotetut palveluaikavelvoitteet olisivat poikkeuksellisia suomalaisessa sääntelyssä, ja pankkipalveluiden saavutettavuuden kriittisyyttä on muistiossa yliarvioitu.

Hallitus löi viimeisen naulan vapaaehtoisen eläkesäästämisen arkkuun – miksi Suomi kulkee eurooppalaiseen vastavirtaan, Petteri Orpo ja Riikka Purra?17.4.2024 15:07:17 EEST | Tiedote

Hallitus esitti kehysriihessään vapaaehtoisen eläkesäästämisen verokannusteen poistamista vuoden 2027 alusta alkaen. EU:ssa puolestaan suuntaus on aivan päinvastainen ja vapaaehtoinen eläkesäästäminen nähdään tärkeänä osana EU:n pääomamarkkinaunionin tulevaisuutta, joka on esillä EU:n huippukokouksessa 17.-18.4.2024. Puoli miljoonaa tavallista suomalaista ovat edelleen säästäneet vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin. Pitkäjänteiseen, erityisesti tiettyyn ikään sidottuun eläkesäästämiseen on vaikea sitoutua ilman kannusteita, jotka hallitus nyt esittää poistettavaksi.

Poliittisesti vaikutusvaltaisten henkilöiden kansallisesta rekisteristä hyötyisivät niin asiakkaat kuin finanssialakin17.4.2024 10:40:11 EEST | Tiedote

Rahanpesulaki luokittelee merkittävissä julkisissa tehtävissä toimivat henkilöt ja heidän lähipiirinsä poliittisesti vaikutusvaltaisiksi eli ns. PEP-henkilöiksi (Politically Exposed Persons), joiden taustoja ja asiointia tulee selvittää ja seurata erityisen huolellisesti. Ilmoitusvelvollisten tarve ajantasaisille PEP-tiedoille on lisääntynyt compliance-velvoitteiden sekä kansallisen ja kansainvälisen toiminta- ja turvallisuusympäristön kiristymisen myötä. Nykyisellään PEP-tietoja hankitaan ja ylläpidetään erilaisista lähteistä, mikä heikentää tietojen luotettavuutta ja ylläpitoa. PEP-tietojen kokoaminen keskitettyyn rekisteriin parantaisi tietojen kattavuutta, oikeellisuutta, ajantasaisuutta ja myös henkilötietojen suojaa. Valtiovarainministeriö on laatinut arvomuistion keskitetyn kansallisen PEP-rekisterin perustamisesta. Finanssiala ry tukee ehdotusta voimakkaasti. Tanskassa rekisteri on ollut käytössä jo vuosia ja kokemukset ovat olleet hyviä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye