Finanssiala ry

Pankkibarometri: Yritysten luotonkysynnän kasvu taittunut

Jaa

Finanssiala ry:n tuoreen Pankkibarometrin mukaan kotitalouksien luotonkysyntä on piristynyt vuoden kolmannella neljänneksellä. Yritysten luotonkysyntä arvioidaan viime vuotta vilkkaammaksi, mutta kysynnän kasvun arvioidaan taittuneen verrattuna alkuvuoteen. Barometrikysely III/2018 tehtiin elo-syyskuun vaihteessa.

Pankinjohtajat arvioivat kotitalouksien luotonkysynnän selvästi viime vuoden vastaavaa ajankohtaa vahvemmaksi. Kysynnän odotetaan myös jatkuvan vilkkaana vuoden loppuun. Luottoa kysytään etenkin oman asunnon hankintaa sekä remontointia tai peruskorjausta varten. Sijoitustoimintaa varten kysytään lainaa viime vuotta enemmän, mutta kysyntä on selvästi hiipunut alkuvuoteen verrattuna.   

Yritysten luotonkysyntä on arvioiden mukaan viime vuotta vilkkaampaa, mutta kasvu näyttää kuitenkin taittuneen alkuvuoteen verrattuna. Luotonkysynnän odotuksia kuvaavat pankinjohtajien vastaukset ovat saman suuntaisia: kysynnän odotetaan jatkuvan viime vuoteen nähden vahvana, mutta laimentuvan kuitenkin edellisiin kyselyihin verrattuna.

”Yritysten luotonkysynnän kasvun taittuminen heijastelee Suomen talouden kasvun ennakoitua hidastumista. Kone- ja laiteinvestointien kasvu näyttää odotettua vaisummalta ja rakentamisen kovin tahti on tasaantumassa, joten investointeja varten kysytään myös vähemmän lainaa”, arvioi Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Elina Erkkilä.

Osake- ja kiinteistösijoitukset kotitalouksien kiikarissa

Kotitalouksien kiinnostus sijoittamiseen on vahvaa. Etenkin osake- ja kiinteistösijoitukset kiinnostavat. Sijoituksia varten ollaan kuitenkin alkuvuotta varovaisempia ottamaan lainaa. Tähän saattaa osaltaan vaikuttaa  julkisuudessa käyty keskustelu taloyhtiölainoista ja niiden riskeistä sekä  osakemarkkinoiden epävakaisuus vuoden aikana.

Finanssiala ry kysyy Pankkibarometrissään neljännesvuosittain pankinjohtajien käsityksiä ja odotuksia luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4200http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

FA:n Kauppi patistaa eduskuntavaaliehdokkaita paljastamaan EU-korttinsa30.3.2019 07:00:00 EETTiedote

Pääministerin yksi tärkeimmistä tehtävistä on Suomen EU-politiikan johtaminen. On erikoista, kuinka vähän EU-asiat ovat korostuneet vaalien alla käytävässä keskustelussa ja puolueiden puheenjohtajien – mahdollisten pääministeriehdokkaiden – ulostuloissa. Finanssiala ry:n (FA) toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi patistaa poliitikkoja tuomaan julkiseen keskusteluun näkemyksiä muun muassa EMU:n tulevaisuudesta ja pankkiunionista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme