Varsinais-Suomen ELY-keskus

Parainen-Nauvo lauttaliikenteessä normaali kapasiteetti ensi viikonloppuna 26.-28.8.2022

Jaa

ELY-keskus on sopinut Suomen Lauttaliikenne Oy:n kanssa, että 26.-28.8. viikonloppuna lauttapaikalla liikennöidään normaalilla kapasiteetilla. Tarvittaessa Alteran käyttöönotto keskeytetään viikonlopun ajaksi ja Elektra palaa liikenteeseen. Mahdollisesta keskeytyksestä syntyy merkittäviä ylimääräisiä kustannuksia ELY-keskukselle, mutta muutoksen ansiosta liikenteen odotetaan sujuvan normaalisti.

Parainen-Nauvo lauttapaikalla on liikennöity Sternalla ja Falcolla pienentyneellä ajoneuvokapasiteetilla 15.8. lähtien uuden hybridilautta Alteran käyttöönottotestausten johdosta. Käyttöönoton arvioitu kesto on noin 2 viikkoa. Alentunut palvelutaso aiheutti viime viikonloppuna 19.-21.8. pitkittyneitä jonotusaikoja ja liikenteen ruuhkautumista lauttapaikalla. Ensi viikonloppuna 26.-28.8. lauttapaikalla liikennöidään normaalilla palvelutasolla.

Palvelutason laskun syynä on uuden hybridilautta Alteran käyttöönotto ja sisäänajo lauttapaikalla, minkä vuoksi lautta-alus Elektraa ei ole voitu käyttää lauttapaikalla. Lauttapaikan lauttarannoilla on olemassa vain yksi rantautumispaikka, johon suuri hybridilautta kykenee kiinnittymään. Prostvikin lauttarannan varalauttapaikka, johon suuret hybridialukset kykenevät kiinnittymään ei ole vielä valmis ja vanha varalauttapaikka Veckarvikenin lahdessa on liian matala suurille aluksille. Kahden hybridilautan liikennöinti lauttapaikalla edellyttää varalauttapaikan käyttöä, jotta toinen lautta saadaan sivuun lepotaukojen ajaksi ja yhden lautan yöliikenne onnistuvat.

Alteran käyttöönotto sekä sen ajankohta on määritelty jo hyvissä ajoin. Käyttöönotossa käytettävää osaavaa henkilökuntaa on vähän ja se on hyvin varattua. Käyttöönotto ajoitettiin loppukesään koulujen alkamisen ja muinaistulien yön viikonlopun väliin, jolloin perinteisesti liikennemäärät ovat olleet kesäsesonkiin nähden varsin maltillisia. Saaristomatkailu on kuitenkin sääriippuvaista ja hienot ilmat lisäävät merkittävästi liikennettä, kuten kävi viime viikonvaihteessa.

Altera on tärkeää saada käyttökuntoon, koska loppuvuoden aikana sekä Elektralle että Sternalle joudutaan syksyn aikana tekemään pitkät useamman viikon telakoinnit. Etenkin Elektran telakoinnin aikana on tärkeää, että Altera liikennöi lauttapaikalla. Lauttaliikenteen palvelusopimuksen mukaan Elektra ja Altera liikennöivät täysipainoisesti lauttapaikalla 1.1.2023 alkaen.

Viikonvaihteen 19.-21.8. liikenteen ruuhkautuminen osoittaa hyvin, kuinka tarpeellinen Elektran avaama ja nyt Alteran jatkama kehitystyö on ollut liikenteen sujuvuuden näkökulmasta. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että Elektran myötä lauttapaikan polttoaineen kulutus on vähentynyt noin 800 000 litraa vuodessa 1,3 milj. litrasta 0,5 milj. litraan ja Alteran myötä kulutus vähenee edelleen merkittävästi. Kehityksen tulokset ja tarpeellisuus ovat kiistattomia. Käytännössä Elektra on purkanut Saaristotien ruuhkat Parainen-Nauvo lauttapaikalla ja Alteran myötä tilanne paranee entisestään merkittävästi. Merkittävästi suuremman ajoneuvokapasiteetin lisäksi tienkäyttäjien on myös helpompi ajaa Elektralle ja Alteralle, ja ne ovat nopeammin lastattavissa ja purettavissa kuin vanhemmat lautat.

Varsinais-Suomen ELY-keskus on pitkäjänteisesti kuluneen vuosikymmenen aikana kehittänyt Saaristotien lauttaliikennettä uusinut lauttapaikkoja ja parantanut lauttaliikenteen välityskykyä merkittävästi. ELY-keskuksen tavoitteena on ollut liikenteen sujuvuuden ja saariston tavoitettavuuden parantaminen. Lauttarantojen rakentaminen ja uusiminen sekä uuden lauttakaluston käyttöönotto voi aiheuttaa väliaikaista hetkellistä liikennehaittaa. Haitat yritetään aina minimoida, mutta aina niitä ei voida välttää. Kuitenkin kaiken taustalla on pitkällä tähtäimellä liikenteellisesti sujuvamman, paremman ja puhtaamman tulevaisuuden luominen.

Lisätietoja: Varsinais-Suomen ELY-keskus, yhteydenotot Liikenteen asiakaspalvelun kautta, p. 0295 020 600

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

De prisade handledningarna Från familjeledighet till arbetslivet fortsätter – kostnadsfritt stöd för hemmaföräldrar i Åbo med närregioner erbjuds fortfarande20.9.2022 12:06:00 EEST | Tiedote

De kostnadsfria coachningarna Från familjeledighet till arbetslivet (Perhevapaalta työelämään) fortsätter i Åbo. Coachningarna riktar sig till föräldrar som är familjelediga eller vårdar sina barn hemma. Till skillnad från tidigare uppgifter kan man anmäla sig till coachningarna ända fram till slutet av juni nästa år. I Åbo har det redan i ett drygt år varit möjligt att få coachning som stöder arbetslivet. Man kan också delta från övriga kommuner i Åboregionen.

Salossa Teijon kansallispuistossa sijaitsevasta Kirjakkalan ruukkialueesta tehty uusi rakennussuojelupäätös20.9.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tehnyt päätöksen Kirjakkalan ruukin rakennussuojeluasiassa, joka otettiin vireille ELY-keskuksen omasta aloitteesta rakennusperinnön suojelusta annetun lain (rakennusperintölaki, 498/2010) mukaisena asiana 18.12.2014. Kohde on jo vuonna 1994 suojeltu valtion omistamien rakennusten suojelusta annetun asetuksen (480/1985) nojalla. Uuden suojelupäätöksen myötä on ollut tarkoitus määrittää kohteelle suojelumääräykset. Vireilleotto on koskenut asetussuojeltua kohdetta kokonaisuudessaan.

I augusti minskade arbetslösheten snabbt i Egentliga Finland20.9.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Vid Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå fanns i slutet av augusti 20 500 arbetslösa arbetssökande. I augusti brukar antalet arbetslösa vanligen minska rejält jämfört med juli och denna gång minskade det med 2 900 personer. Jämfört med året innan har antalet arbetslösa minskat med 2 200 personer (10 %), dvs. långsammare än i hela landet generellt (15 %). I Egentliga Finland minskade antalet permitterade med 700 (34 %) personer jämfört med året innan. I slutet av augusti var andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften i Egentliga Finland 8,9 %, vilket är 1,0 procentenheter mindre än året innan. Därmed var andelen arbetslösa av arbetskraften endast något mindre än i hela landet (9,1 %). I augusti var antalet arbetslösa mindre än året innan i alla andra ekonomiska regioner i Egentliga Finland förutom Nystadsregionen. Jämfört med året innan fanns den största skillnaden i Salo ekonomiska region (-14 %). I Nystadsregionen ökade arbetslösheten klart (+26 %). Den högsta arbetslöshe

Varsinais-Suomen työttömyys supistui elokuun aikana vauhdikkaasti20.9.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli elokuun lopussa 20 500 työtöntä työnhakijaa. Elokuun aikana työttömien määrä tippuu yleensä voimakkaasti heinäkuuhun verrattuna ja tällä kertaa määrä laski 2 900 hengellä. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä vähentynyt 2 200 henkilöllä (10 %) eli hitaammin kuin koko maassa yleisesti (15%). Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä aleni 700 (34%) henkilöllä verrattuna vuodentakaiseen. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli elokuun lopussa Varsinais-Suomessa 8,9% eli 1,0 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Näin työttömien osuus työvoimasta oli niukasti pienempi kuin koko maassa (9,1 %). Elokuussa työttömiä oli Vakka-Suomea lukuun ottamatta kaikissa muissa Varsinais-Suomen seutukunnissa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Suurin ero vuotta aiempaan oli Salon seutukunnassa (-14%). Vakka-Suomessa määrä kasvoi selkeästi (+26%). Työttömyysaste oli korkein Vakka-Suomessa (9,6%) sekä Turun kaupungissa (12,1%). Pienin työttömyysaste

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme