Sitra

Parhaiksi valitut terveysdatapalvelut edistävät terveystietojemme reilua käyttöä

Jaa
Reiluja, digitaalisia terveys- ja hyvinvointiratkaisuja etsineessä haastekilpailussa kärkikolmikkoon nousivat yritykset Latviasta, Suomesta ja Virosta.
Kuva: Topias Dean, Sitra
Kuva: Topias Dean, Sitra

Sitran The Fair Health Data Challenge -haastekilpailun tuloksena oli ilahduttavan laaja kirjo eurooppalaisia palveluja ja konsepteja, joiden parhaimmisto on nyt selvinnyt. Haastekilpailuun saatiin ehdokkaita kaikkiaan kuudesta Euroopan maasta: Alankomaat, Latvia, Norja (yhteispohjoismainen hanke), Saksa, Suomi ja Viro. Ratkaisut vaihtelivat valmiista sovelluksista konsepteihin ja ulottuivat aina syövänhoidosta addiktioiden ja henkisen hyvinvoinnin hallintaan.  

Sitran visio on, että reilussa datataloudessa dataa jaetaan nykyistä vapaammin eri toimijoiden välillä. Luottamus palveluntarjoajiin kannustaa yksilöitä jakamaan tietojaan, kun dataa jaetaan yksilön luvalla. Ihmiset saavat entistä kohdennetumpia, hyvinvointiaan ja arkeaan parantavia palveluja. Kaikenkokoiset yritykset saavat kasvua innovaatioista ja hyvinvointi lisääntyy. 

Kilpailun kolme tasapuolisesti parasta voittajaratkaisua ovat:  

  • Antegenes (Viro) – Edistyksellinen syöpäriskitesti hyödyntää yksilön suostumuksella genomitietoa kansallisesta biopankista syövän riskin arviointiin.

  • Longenesis (Latvia) – Työkalut, joiden avulla terveystietoja voidaan jakaa tutkijoiden, terveydenhuollon laitosten ja tutkimusrahoittajien kesken, yksityisyyttä kunnioittaen.
     
  • Sensotrend (Suomi) – Sovellus ohjaa diabetespotilasta tekemään muutoksia arjessaan terveysdatan pohjalta ja sen avulla dataa voi myös jakaa useiden terveystoimijoiden välillä. 

Kutakin palkittua ratkaisua yhdisti vahva visio paremmasta tulevaisuudesta, jossa datan jakamisen kautta luodaan yhä innovatiivisempia ratkaisuja kaikkien hyväksi. 

“Kaikkia voittajia yhdistää “reiluus” tekijänä. Jokaisella on oma tarinansa ja he ovat myös hyviä siinä, mitä tekevät”, kertoi tuomariston puheenjohtaja Stephan Schug, joka on digitaalisen terveydenhuollon uranuurtaja ja päästrategi IQmed Healthcare Consultants -yhtiössä Saksassa. 

”Henkilökohtaisen ja muun datan potentiaali on valtava sekä terveydenhoidossa että sairauksien ehkäisyssä. Dataa tulee kuitenkin käyttää reiluin pelisäännöin. Haastekilpailun voittajien sovellukset ovat mainio esimerkki uusista reiluista palveluista”, toteaa johtava asiantuntija Ilkka Räsänen Sitrasta. 

Voittajakolmikon ratkaisuissa korostui suostumukseen pohjautuva datan jakaminen ja sen avulla synnytetty hyöty yksilölle, tutkimusyksikölle ja koko yhteiskunnalle. Yhteistä ratkaisuille oli myös se, että tietojen siirtämisessä huomioitiin jatkuvasti tietoturvallisuus ja samalla pyrittiin pitämään siirrettävän datan määrä mahdollisimman pienenä.  

Voittajien lisäksi haastekilpailun tuomaristo halusi nostaa esille kolme muutakin kiinnostavaa ratkaisua, joista kukin saa kunniamaininnan:  

  • Greenhabit BV (Alankomaat) – Koulutussovellus, jonka avulla yksilön on helppo tehdä arjessaan muutos parempaan toimintakykynsä turvaamiseksi.
     
  • MyData4Pandemic (monikansallinen konsepti, MyData) – Aloite, jossa pyritään rakentamaan yksilökeskeinen ratkaisu eliminoimaan tulevaisuuden pandemioiden vaikutuksia ihmiskuntaan dataa jakamalla. 

  • Nordic Interoperability Project N!P (yhteispohjoismainen hanke) – Hankkeessa pyritään luomaan yhteispohjoismainen sovelluskirjasto, jonka avulla reilujen, yksilön tarpeet huomioivien tietoturvallisten sovellusten ja palveluiden haku helpottuu. 

Kansainvälinen asiantuntijaraati painotti valinnoissaan muista alan kilpailuista poiketen erityisesti ratkaisun tai idean reiluutta eri toimijoita kohtaan ja yksilön mahdollisuutta hallita omaa dataansa. Ehdotuksia tarkasteltiin seuraavien kriteerien näkökulmasta: henkilökohtaisen datan hallinta, käyttäjäystävällisyys ja dataan pääsy, datan jakamisen malli, reiluus, turvallisuus ja luottamuksellisuus, vaikuttavuus ja arvo, innovatiivisuus sekä luottamus. 

The Fair Health Data Challenge -haastekilpailun toteutettiin osana Sitran reilun datatalouden IHAN®-projektia. Kilpailun tavoitteena oli löytää esimerkkejä reiluista terveyden ja hyvinvoinnin digipalveluista sekä organisaatioista, jotka voisivat näyttää esimerkkiä muille. Sitra on kehittänyt reilun datatalouden mallia IHAN-projektissaan vuosina 2018–2021. Projektissa on luotu perustuksia reilulle datataloudelle, jossa menestyvät digitaaliset palvelut pohjautuvat luottamukseen ja tuottavat arvoa kaikille.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilkka Räsänen, johtava asiantuntija, IHAN – Ihmislähtöinen datatalous, Sitra
ilkka.rasanen@sitra.fi, puh. 0294 618 328


Kirsi Suomalainen, asiantuntija, viestintä, Sitra
kirsi.suomalainen@sitra.fi, puh. 0294 618 243

Kuvat

Kuva: Topias Dean, Sitra
Kuva: Topias Dean, Sitra
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Cirkulära lösningar motverkar förlusten av biologisk mångfald och skapar nya affärsmöjligheter – se Europas topp 30-lista15.4.2024 16:15:00 EEST | Tiedote

En lista med 30 europeiska företag, som presenterades vid World Circular Economy Forum 2024 i Bryssel, visar hur cirkulära lösningar kan minska förlusten av biologisk mångfald och öppna upp nya affärsmöjligheter. Vid sidan av listan släpper framtidshuset Sitra en handbok som är den första i sitt slag för att utveckla affärsmodeller för cirkulär ekonomi för att uppnå naturmålen.

Kiertotalous torjuu luontokatoa ja luo uutta liiketoimintaa: Katso Euroopan 30 edelläkävijän lista, mukana useita suomalaisyrityksiä15.4.2024 16:15:00 EEST | Tiedote

Yritykset voivat luoda uutta liiketoimintaa kiertotalousratkaisuilla ja torjua samalla luontokatoa. Tämä selviää 30 eurooppalaisen edelläkävijäyrityksen listauksesta, joka julkaistiin Maailman kiertotalousfoorumissa WCEF2024:ssä Brysselissä maanantaina. Samalla tulevaisuustalo Sitra esitteli uraauurtavan käsikirjan, joka opastaa yrityksiä luontoa vahvistavan kiertotalousliiketoiminnan kehittämisessä.

Circular solutions tackle biodiversity loss and unlock business growth – see Europe’s top 30 list15.4.2024 16:15:00 EEST | Press release

A list of 30 European companies, unveiled at the World Circular Economy Forum 2024 in Brussels, shows how circular solutions can tackle biodiversity loss and unlock new business opportunities. Alongside the list, the Finnish Innovation Fund Sitra released a first-of-its-kind handbook for developing circular economy business models to deliver on nature targets.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye