Pirkanmaan ELY-keskus

Parkanon Takakangas‐Pihlajaharjun tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointi käynnistyy

Jaa

Parkanoon sijoittuvan Takakangas-Pihlajaharjun tuulivoimahankkeen YVA-ohjelmasta voi esittää mielipiteitä 21.2.2022 saakka.

Takakangas-Pihlajaharjun alueelle Parkanoon suunnitellaan tuulivoimaloiden rakentamista. Kartta: Sitowise Oy.
Takakangas-Pihlajaharjun alueelle Parkanoon suunnitellaan tuulivoimaloiden rakentamista. Kartta: Sitowise Oy.

Parkanon Tuuli Oy suunnittelee tuulivoimahanketta Takakangas‐Pihlajaharjun alueelle. Hankealueelle olisi tulossa enintään 14 tuulivoimalaa. Hankkeesta vastaava Parkanon Tuuli Oy on toimittanut yhteysviranomaisena toimivalle Pirkanmaan ELY-keskukselle ympäristövaikutusten arviointiohjelman, josta voi esittää mielipiteitä 21.2.2022 asti.

Arviointiohjelma on hankkeesta vastaavan esitys, miten hankkeen todennäköiset vaikutukset arvioidaan. Yhteysviranomainen antaa lausuntonsa, miltä osin arviointiohjelmaa on tarkistettava ja miten saatuja lausuntoja ja mielipiteitä tulee ottaa huomioon arvioinnin suunnittelussa ja osallistumisen järjestämisessä.

Takakangas‐Pihlajaharjun tuulivoimahanke sijaitsee noin 15 kilometriä Parkanon keskustan luoteispuolella ja noin 13 km Karvian keskustan itäpuolella. Hankealueelle on suunnitteilla 12-14 tuulivoimalaa. Voimaloiden kokonaiskorkeus olisi enimmillään 300 metriä. Hankealueen koko on 2269 hehtaaria.

Tuulivoimaloiden lisäksi alueelle suunnitellaan rakennettavaksi tarvittavat yhdystiet, voimaloiden väliset huoltotiet, maakaapelointi voimaloiden välille ja sähköasema.

Hankealue on pääosin metsätalouskäytössä olevaa metsää, ojitettuja soita sekä maatalouskäytössä olevaa peltoa ja turvetuotantoalueita, joista osa on poistettu käytöstä. Alueella on kaksi pientä lampea. Hankealueen metsät ovat pääosin yksityisten maanomistajien omistuksessa. Alueen keskellä on Metsähallituksen hallinnoimia alueita.

Arvioitava hanke ja vaihtoehdot

YVA-ohjelmassa esitellään seuraavat vaihtoehdot:

Vaihtoehto 0: Tuulivoimaloita ei toteuteta.

Vaihtoehto 1: Alueelle toteutetaan 14 tuulivoimalaa. Kokonaisteho enintään 140 MW

Vaihtoehto 2: Alueelle toteutetaan 12 tuulivoimalaa. Kokonaisteho enintään 120 MW

Alustavassa sähkönsiirtosuunnitelmassa sähkö siirretään noin 11 kilometriä pitkällä 110kV ilmajohdolla hankealueelta kaakkoon Linnanjärven eteläpuolelle Fingridin verkkoon.

Mielipiteitä voi esittää 21.2.2022 asti

YVA-ohjelma on yleisön nähtävillä 21.1. – 21.2.2022 vaikutusalueen kuntien kaupunginvirastoissa/ kaupungintaloilla:

  • Parkano, Parkanontie 37
  • Kihniö, Kihniöntie 46
  • Karvia, Kylä-Karviantie 17
  • Kurikka, Laurintie 21

Hankkeen kaikki asiakirjat ovat luettavana myös ympäristöhallinnon verkkosivulla:
www.ymparisto.fi/ParkanonTakakangas-PihlajaharjuTuulivoimahankeYVA.

YVA-ohjelmasta voi esittää kirjallisia mielipiteitä 21.2.2022 mennessä osoitteeseen Pirkanmaan ELY-keskus, PL 297, 33101 TAMPERE tai kirjaamo.pirkanmaa@ely-keskus.fi.

Yleisötilaisuus 3.2.2022 klo 18-20

Hankkeesta järjestetään yleisötilaisuus verkossa 3.2.2022 klo 18-20 Teamsin välityksellä.
Osallistumislinkki ja -ohjeet löytyvät ennen tilaisuutta verkkosivuilta: www.ymparisto.fi/ParkanonTakakangas-PihlajaharjuTuulivoimahankeYVA

Yhteysviranomaisen lausunto arviointiohjelmasta tulee nähtäville maaliskuussa 2022 ympäristöhallinnon verkkosivuille.

Kysely asukkaille auki 21.1. – 21.2.2022

Hankkeesta vastaava Parkanon Tuuli Oy selvittää asukaskyselyllä paikallisten asukkaiden näkemyksiä suunniteltavasta hankkeesta. Kysely on ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn (YVA) liittyvä selvitys. Asukaskyselyn vastauksia hyödynnetään hankkeen vaikutusten arvioinnissa.

Linkki kyselyyn: https://q.surveypal.com/takakangas

Lisätietoja:

  • Hankesivu: www.ymparisto.fi/ParkanonTakakangas-PihlajaharjuTuulivoimahankeYVA
  • Yhteysviranomainen Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus: Ylitarkastaja Anneli Vainonen, p. 0295 036 000, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
  • Hankkeesta vastaava Parkanon Tuuli Oy: Jukka Rönnlund, p. 040 577 7568, jukka.ronnlund@ethawind.com
  • Konsultti Sitowise Oy: Johtava konsultti, Timo Huhtinen, p. 040 542 5291, etunimi.sukunimi@sitowise.com

Avainsanat

Kuvat

Takakangas-Pihlajaharjun alueelle Parkanoon suunnitellaan tuulivoimaloiden rakentamista. Kartta: Sitowise Oy.
Takakangas-Pihlajaharjun alueelle Parkanoon suunnitellaan tuulivoimaloiden rakentamista. Kartta: Sitowise Oy.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut lausunnon Kangasalan Lamminrahkan itäisen läjitysalueen täyttömäärän nosto -hankkeen YVA-ohjelmasta12.5.2022 08:29:52 EEST | Tiedote

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena lausuntonsa Kangasalan kaupungin suunnitteleman Lamminrahkan itäisen läjitysalueen vuosittaisen täyttömäärän nostamisen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Hankealue sijaitsee Kangasalla, lähellä Tampereen rajaa. Yhteysviranomaisena Pirkanmaan ELY-keskus katsoo YVA-ohjelman kokonaisuutena hyvälaatuiseksi, mutta edellyttää selvittämään arvioinnissa huolellisesti esimerkiksi vaikutuksia maankäyttöön, pintavesiin ja ihmisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme