Docendo

Pasi Kiviojan kirja Salaliittoteorioiden ihmemaassa ja alustavia tuloksia Turun yliopiston salaliittoteoriatutkimuksesta julkaistaan 17.3.

Jaa
Mikä on suomalaisten suosituin salaliittoteoria? Mikä niissä teorioissa vetoaa? Ketkä niitä levittävät ja miksi? Pasi Kiviojan kirja Salaliittoteorioiden ihmemaassa – Tositarinoita ihmisistä kaninkolossa antaa vastauksia näihin kysymyksiin. Ajankohtainen tietoteos julkaistaan 17. maaliskuuta.
Salaliittoteorioiden ihmemaassa julkaistaan 17.3. (Kuva: Petri Mast)
Salaliittoteorioiden ihmemaassa julkaistaan 17.3. (Kuva: Petri Mast)

Salaliittoteoreetikot kehottavat muita tekemään omaa tutkimustaan ja hyppäämään kaninkoloon, kuten Ihmemaan Liisa klassikkosadussa. Toimi­ttaja ja yhteiskuntatieteiden tohtori Pasi Kivioja lähti tutkimusmatkalle ja haastatt­eli kymmeniä ihmisiä eri puolilta maailmaa. Hän myös osallistui erikoistutkijana tieteelliseen tutkimukseen, jossa selvitett­iin ensimmäistä kertaa, millaisiin salaliitt­oteorioihin suomalaiset uskovat.

Salaliittoteoriat viiltävät usein syvän haavan niihin uskovien sosiaalisiin suhteisiin ja tekevät haittaa myös yhteiskunnalle. Kivioja etsii salaliittoteorioiden syitä ja seurauksia yhdistämällä tieteellistä tutkimustietoa ja tutkivan journalismin menetelmiä. Hän analysoi salaliittoteorioiden leviämistä ja levittäjien motiiveja.

Kirjan keskiössä ovat salaliittoteorioihin uskovat, heidän läheisensä ja entiset salaliittoteoreetikot. Muun muassa Salatuista elämistä tuttu näyttelijä Tuomas Kytömäki selittää kirjassa, miksi uskoo koronapandemian olevan huijausta, USA:n vaaleissa tapahtuneen vilppiä ja maailmaa hallitsevan humanoidien salaseuran. Julkisuudesta kadonnut ja ”Suomen valtiosta irti päästänyt” Jussi Ahde kertoo, mistä kaninkolossa olemisessa on hänen mielestään kyse.

Reportaasimaisesti toteutettu teos imaisee lukijansa salaliitt­oteorioiden pimeään kaninkoloon, mutt­a myös saa­ttelee sieltä turvallisesti päivänvaloon.

Pasi Kivioja, 48, on vapaa toimittaja, kirjailija ja yhteiskuntatieteiden tohtori. Kirjaa tehdessään hän työskenteli erikoistutkijana Turun yliopiston psykologian oppiaineessa FINSCI-hankkeessa, jossa hän tutki suomalaisten suhtautumista salaliittoteorioihin. Kirjassa esitetään tuoreita tuloksia suomalaisten uskomuksia koskevasta kyselytutkimuksesta.

Pasi Kivioja: Salaliittoteorioiden ihmemaassa – Tositarinoita ihmisistä kaninkolossa (Docendo 2022), sidottu, 326 sivua.

Arvostelukappaleet ja mediavedokset toimittajille: 
tiedotus@docendo.fi 

Tekijän yhteystiedot: 
Pasi Kivioja, pasi.kivioja@viestintaluotsi.fi, puhelin 040 718 7242

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Salaliittoteorioiden ihmemaassa julkaistaan 17.3. (Kuva: Petri Mast)
Salaliittoteorioiden ihmemaassa julkaistaan 17.3. (Kuva: Petri Mast)
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Docendo
Docendo
Piippukatu 7 A 7
40100 JYVÄSKYLÄ

https://docendo.fi

Me rakastamme hyviä kirjoja sekä aitoja tarinoita. Maineemme perustuu korkeatasoisiin sekä kiinnostaviin teoksiin, joiden tekijöinä ovat parhaat kirjailijat ja asiantuntijat. Docendo kuuluu Werner Söderström Osakeyhtiöön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Docendo

Mitä jokaisen tulisi tietää tekoälystä – käytännönläheinen matkaopas tulevaisuuteen, johon tekoäly meidät vie23.3.2023 02:00:00 EET | Tiedote

Tekoäly vaikuttaa elämäämme monella tavalla jo nyt. Se on keskeinen tekijä maailman muuttumisessa. Jokaisen meistä tulee tietää tekoälystä vähintään perusasiat. Jukka Kolarin ja Aleksi Kallion Tekoäly 123 – Matkaopas tulevaisuuteen kertoo ymmärrettävästi, miten suomalaiset ihmiset ja yritykset voivat käyttää tekoälyn mahdollisuuksia hyödykseen- ja huvikseen. Esitietoja asiasta ei tarvita.

Laura Halmisen kirja kertoo miten nuoresta leipurista tuli neuvostovakooja ja maanmiehensä surmaama punaupseeri8.3.2023 02:00:00 EET | Kutsu

Toimittaja Laura Halmisen Upseeri ja vakooja – Suomalaisloikkari Emil Vaateri -historiateoksen julkistustilaisuus järjestetään Helsingissä 8.3. klo 13.00–15.00 Ravintola Ostrobotniassa, osoitteessa Museokatu 10. Samassa tilaisuudessa julkistetaan myös Sakari Viinikaisen teos Kalevankankaan verilöylystä Talvisodan taisteluihin. Tervetuloa historialliseen iltapäivään!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme