Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry

PCOS on muutakin kuin munasarjojen monirakkulaisuutta

Jaa
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää vuoden 2022 kansallisen PCOS-viikon 5.-11.9.2022. Teemaviikon aikana lisäämme tietoisuutta munasarjojen monirakkulaoireyhtymä PCOS:stä ja rohkaisemme jokaista, jota oireyhtymä koskettaa, puhumaan asiasta avoimesti ja ilman häpeää. Teemaviikon aikana jaetaan tietoa oireyhtymästä ja sen oireista, jotta jokainen saisi tarvitsemaansa hoitoa. Teemaviikon aikana järjestetään useita erilaisia verkkotapahtumia.

PCOS:n eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymän kanssa elää jopa 10–18 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista syntymässä naiseksi määritellyistä. PCOS on hormonihäiriö, jonka tyypillisiä oireita ovat häiriöt kuukautiskierrossa sekä kehon karvojen liikakasvu. Oireyhtymän kanssa elävistä yli puolet on ylipainoisia ja monilla on taipumusta erityisesti keskivartalolihavuuteen. PCOS voi aiheuttaa myös lapsettomuutta.

Yleisyydestään huolimatta PCOS on edelleen heikosti tunnistettu ja oireyhtymän kokonaisvaltaisuus ohitetaan usein. On yleistä, että PCOS nähdään ensisijaisesti vain lapsettomuusongelmana ja oireyhtymään liittyvät muut oireet ja kohonnut riski liitännäissairauksiin ohitetaan joko osittain tai kokonaan. Oireyhtymään kuuluu rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä. PCOS:n kanssa elävillä on suurentunut riski sairastua kakkostyypin diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin, metaboliseen oireyhtymään sekä yleistyneeseen ahdistuneisuushäiriöön ja masennusoireisiin. PCOS:n on myös todettu vaikuttavan merkittävästi työkykyyn ja PCOS:n kanssa elävillä on enemmän sairauspoissaoloja kuin verrokeilla. Jos PCOS nähdään vain häiriöinä kuukautiskierrossa, monen kokemus ja tarve hoidolle ohitetaan täysin.

Korento ry:n vuoden 2022 teemana on elinkaari. Teemavuosi näkyy myös PCOS-viikolla, jolloin nostetaan esiin PCOS:n vaikutuksia terveydentilaan ja arkeen aina nuoruudesta vaihdevuosiin saakka. Teemaviikolla käsitellään mm. oireiden vaikutusta opiskeluihin ja työelämään sekä perheen perustamiseen ja mahdollisen lapsitoiveen totutumiseen.

PCOS-viikon aikana lisäämme tietoisuutta PCOS:stä ja sen yleisyydestä sekä oireyhtymän kanssa elämisen monipuolisista vaikutuksista elämään. Järjestämme asiantuntijaluennon, vertaistuellista toimintaa ja jaamme tietoa sekä oireyhtymän kanssa elävien tarinoita sosiaalisessa mediassa. Tiistaina 6.9. professori, synnytys- ja naistentautien ja lisääntymislääketieteen erikoislääkäri Terhi Piltonen Oulun yliopistosta pitää klo 17 alkaen verkkoluennon aiheesta PCOS:n diagnostiset kriteerit. PCOS-viikon koko ohjelmaan voit tutustua täältä (https://korento.fi/vaikutamme/teemaviikot/pcos/).

Kauttamme on myös mahdollista pyytää haastateltavia kertomaan kokemuksistaan PCOS:n kanssa elämisestä. Lue lisää PCOS:stä nettisivuiltamme: https://korento.fi/tietoa/pcos/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja, haastattelupyynnöt ym.
Elina Purho, toiminnanjohtaja
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
p. 050 372 4453
elina.purho@korento.fi
tavoitettavissa normaalisti arkisin virka-aikaan

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
Näsilinnankatu 22 a 20, 4krs.
33210 Tampere

https://korento.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry

Intiimi vulvan alueen kipu vaikuttaa elämään kokonaisvaltaisesti3.11.2022 15:56:25 EET | Tiedote

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää 7.–13.11.2022 valtakunnallisen tietoisuuden lisäämiseen keskittyvän Vulvodyniaviikon. Vaikka vulvan alueen kivusta kärsiviä on Suomessa jopa 200 000, vulvodynia tunnetaan yhä huonosti. Teemaviikon aikana nostetaan esiin intiimiin kipuun liittyviä moninaisia vaikutuksia, kannustetaan hakeutumaan rohkeasti hoitoon ja puhumaan avoimesti gynekologisesta oireyhtymästä.

Endometrioosin moninaiset vaikutukset näkyvät myös työelämässä15.3.2022 12:12:46 EET | Tiedote

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry järjestää valtakunnallisen Endometrioosiviikon 21.-27.3.2022. Teemaviikon tavoitteena on rohkaista jokaista puhumaan avoimesti ja ilman häpeää gynekologisen sairauden ja sen oireiden kanssa elämisestä. Endometrioosi on yleinen sairaus, jonka kanssa elää noin 200 000 suomalaista. Yleisyydestään huolimatta sairauteen ja sen hoitoon liittyy kuitenkin monia haasteita ja diagnoosiviive on edelleen 6–9 vuotta. Sairaus voi vaikuttaa sen kanssa elävän arkeen monin eri tavoin ja myös työelämään liittyvät vaikutukset voivat olla suuria. Teemaviikon aikana jaetaan tietoa sairaudesta ja sen oireista, jotta jokainen osaisi hakeutua ajoissa hoitoon ja oireet saataisiin hallintaan mahdollisimman nopeasti. Teemaviikon aikana järjestetään useita, pääasiassa verkossa olevia tapahtumia.

Potilasjärjestön kehittämä mobiilisovellus lisää ymmärrystä kuukautiskiertoon liittyvien oireiden moninaisuudesta17.4.2020 12:09:43 EEST | Tiedote

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry on julkaissut uuden version kuukautisten ja kuukautisoireiden seurantaan tarkoitetusta Moona Oirepäiväkirja -mobiilisovelluksesta. Moona Oirepäiväkirjan on kehittänyt voittoa tavoittelematon kolmannella sektorilla toimiva järjestö ja tästä syystä sovellus pystytään tarjoamaan käyttäjille ilmaiseksi, ilman mainoksia. Korento ry:n tavoitteena on vastuullisen kuukautispuheen ja avoimen gynekologisen puheen lisääminen sekä gynekologisten sairauksien ja oireyhtymien kanssa elävien hyvinvoinnin ja edunvalvonnan parantaminen. Moona Oirepäiväkirja on kehitetty työkaluksi kaikille, jotka haluavat tutustua omaan kehoonsa ja kuukautiskiertoonsa.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye