Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Pedersöressä ja Pietarsaaressa alkaa kuuleminen pohjavesialueiden luokituksista ja rajauksista (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) alueen pohjavesialueet rajataan ja luokitellaan uudelleen. Lakia vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä (1299/2004) uudistettiin vuonna 2015. Uuden lainsäädännön myötä kaikkia pohjavesialueita tarkastellaan niiden suojelutarpeen ja vedenhankintakäyttöön soveltuvuuden kannalta. Samalla tarkastellaan pohjavesialueilla esiintyviä pohjavesistä riippuvaisia ekosysteemejä. Nyt vuorossa ovat ne pohjavesialueet, joiden pääsijaintikaupunki on Pedersöre ja Pietarsaari.

Rajaus- ja luokitusmuutoksista järjestetään kuuleminen, jolloin kuntalaisilla on mahdollisuus esittää pohjavesialueiden luokitusten ja rajausten kannalta olennaista tietoa.

Geologian tutkimuskeskus on tehnyt geologisen rakenteen selvityksen ja pohjaveden virtausmallinnuksen Hedet–Bredskär pohjavesialueiden harjujaksolla vuosina 2018–2020. Rakenneselvityksen perusteella pohjavesialueiden rajoja on tarkistettu ja korjattu, jotta ne paremmin vastaisivat alueiden geologiaa ja pohjaveden virtausta. Korpunbacken pohjavesialueella Emauksella on tunnistettu merkittävä pohjavedestä riippuvainen maaekosysteemi, joka koostuu neljästä allikkolähteestä ja heikosti virtaavasta norosta. Lähteikkö on luonnontilainen, mikä on nähtävissä lähdeluontotyyppien häiriöttömyydestä ja kasvillisuuden luontaisesta rakenteesta. Uuden pohjavesitutkimuksen perusteella esitetään myös uusi Högbacken alue pohjavesialueluokitukseen. Lisäksi kaksi aluetta esitetään poistettavaksi luokituksesta, koska ovat yhdyskunnan vedenhankintaa varten heikkotuottoisia moreenimuodostumia ja vedenottamot eivät ole käytössä. Pedersören alueelle esitetään yhteensä yhdeksän aluetta, joista Sandnäshedet, Sandåsen, Storkamp, Östermossbacken, Höforsbacken ja Högbacken esitetään luokiteltavaksi luokkaan 1, Korpunbacken luokkaan 1E, ja Härmäläbacken sekä Myllykangas luokkaan 2. Pietarsaaren kaksi pohjavesialuetta Bredskär ja Roska esitetään luokiteltavaksi luokkaan 1.

Lain mukaan ELY-keskus luokittelee pohjavesialueen vedenhankintakäyttöön soveltuvuuden ja suojelutarpeen perusteella seuraavasti: 

  • 1-luokkaan vedenhankintaa varten tärkeän pohjavesialueen, jonka vettä käytetään tai jota on tarkoitus käyttää yhdyskunnan vedenhankintaan taikka talousvetenä enemmän kuin keskimäärin 10 kuutiometriä vuorokaudessa tai yli viidenkymmenen ihmisen tarpeisiin
  • 2-luokkaan muun vedenhankintakäyttöön soveltuvan pohjavesialueen, joka pohjaveden antoisuuden ja muiden ominaisuuksiensa perusteella soveltuu 1 kohdassa tarkoitettuun käyttöön
  • Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus luokittelee lisäksi E-luokkaan pohjavesialueen, jonka pohjavedestä pintavesi- tai maaekosysteemi on suoraan riippuvainen.

Pohjavesialueiden luokitus- ja rajausehdotuksia koskevat aineistot ovat nähtävillä kuntien virallisilla ilmoitustauluilla 10.11.2020–3.1.2021. Kuulutus ja siihen liittyvät asiakirjat ovat myös nähtävillä sähköisesti ymparisto.fi-verkkopalvelussa:

Pohjavesialueet - Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa (ymparisto.fi)

ELY-keskus korostaa, että pohjavesialueita luokitellaan ja rajataan ainoastaan hydrogeologisen tiedon ja vedenhankinnan perusteella. Tietoja voidaan lähettää Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kirjaamoon 3.1.2021 mennessä joko postitse tai sähköpostilla:

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kirjaamo, Alvar Aallon katu 8, PL 156, 60101 Seinäjoki / kirjaamo.etela-pohjanmaa@ely-keskus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Krister Dalhem, puh: +358 295 027 671,
s-posti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Kannuksessa alkaa kuuleminen pohjavesialueiden luokituksista ja rajauksista23.11.2020 08:45:34 EETTiedote

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) alueen pohjavesialueet rajataan ja luokitellaan uudelleen. Uuden lainsäädännön myötä kaikkia pohjavesialueita tarkastellaan niiden suojelutarpeen ja vedenhankintakäyttöön soveltuvuuden kannalta. Samalla tarkastellaan pohjavesialueilla esiintyviä pohjavesistä riippuvaisia ekosysteemejä. Nyt vuorossa ovat ne pohjavesialueet, joiden pääsijaintikunta on Kannus.

Yritysten palvelutarpeet esiin (Etelä-Pohjanmaa)20.11.2020 16:00:19 EETTiedote

Kuntien ja valtionhallinnon yritysasiantuntijat tekevät yhteistyötä yritysten tilanteen selvittämiseksi Etelä-Pohjanmaalla. Koronaviruksen aiheuttama epävarmuus ja tarve luoda yhteistä tilannekuvaa nopeasti muuttuvassa kentässä käynnistivät yhteisen selvitystyön. Voimansa yhdistävät Etelä-Pohjanmaan Yrityspalvelukeskuksessa toimivat ELY-keskuksen ja TE-toimiston asiantuntijat ja alueen kuntien elinkeinotoimijat.

I de österbottniska åarna är vattenståndet högt, men stigningen har börjat avta (Landskapen i Österbotten)20.11.2020 11:58:53 EETTiedote

NTM-centralen i Södra Österbotten och Översvämningscentret informerar om översvämningssituationen 20.11.2020. Under denna vecka har nederbörden varit kraftig särskilt längs kusten i Österbotten, i Mellersta Österbotten och i Kauhajokitrakten. Under torsdag kväll och fredag morgon (19–20.11.2020) nåddes flödestoppen i flera åar för tredje gången under den här hösten.

Seinäjoen liikenneturvallisuussuunnitelman päivittämistyö etenee20.11.2020 08:05:00 EETTiedote

Seinäjoen kaupungin liikenneturvallisuusongelmia on kartoitettu Seinäjoen liikenneturvallisuussuunnitelman päivittämistä varten. Kokonaisuudessaan liikenneturvallisuuden taso Seinäjoella nähdään positiivisena mutta haasteitakin tiedostetaan. Syksyn aikana on käyty läpi muun muassa kyselyiden ja onnettomuusanalyysien perusteella löydetyt pahimmat vaaranpaikat, joihin ehdotetaan monipuolisia toimenpiteitä liikenneturvallisuuden parantamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme