Pelien avulla terveellisempiä kuluttajavalintoja
– Usein pelaamiseen liitetään aika stereotyyppisiäkin näkemyksiä. Jos mietimme vaikkapa sitä, miten pelaajat esitetään mediassa ja populaarikulttuurissa, näemme usein yksinäisen pelaajan istuvan pimeässä nurkassa syömässä jotain epäterveellistä, kuten sipsejä, energiajuomaa ja pizzaa, kertoo markkinoinnin vanhempi tutkija Henna Syrjälä Vaasan yliopistosta.
– Käänsimme tämän ajatuksen ikään kuin toisinpäin ja halusimme syventää ymmärrystä pelaamisesta, jotta tätä tietoa voitaisiin hyödyntää terveellisten välipalojen kuluttamisessa ja kehittämisessä sekä myöskin murtaaksemme palaajakulttuuriin liittyvää negatiivista stigmaa, hän lisää.
Pelillistäminen osana tuotekehitystä
Co-creative Snacks -hankkeessa on ollut mukana monitieteinen tiimi, johon kuuluu kuluttajatutkijoita Vaasan yliopistosta, aisti- ja pelitutkijoita Turun yliopistosta sekä johtavia elintarvike- ja pakkausalan yrityksiä (Atria Suomi, Fazer Leipomot, Kenzen, PackageMedia, Raisio, Saarioinen, Vaasan/Lantmännen, Arkea).
– Kehitimme ja tutkimme esimerkiksi pelillistettyjä pakkauksia. Toiminnallisten, hedonististen ja sosiaalisten hyötyjen lisäksi kuluttajat kokivat ne hauskana ja käytännöllisenä keinona valistaa kestävämmistä tai terveellisemmistä elintarvikevalinnoista. Myös kuluttajien sitoutuminen brändeihin kasvoi, Henna Syrjälä kuvailee.
Tutkimuksessa kartoitettiin myös erilaisia pelaajatyyppejä, välipaloihin liittyviä elämäntapoja ja välipalasuosikkien suhteellista merkitystä. Ryhmä tutki myös pelaajien ja kuluttajien reaktioita terveysmainoksiin, joissa käytetään erilaisia suostuttelustrategioita. He ottivat käyttöön uusia käsitteitä paikkasidonnaisista hetkistä, joissa pelaamisen käytännöt yhdistyvät välipalojen kulutuskäytäntöihin. Tämä auttoi yrityksiä näkemään tuotesegmentoinnin uudessa valossa.
Hankkeen päätutkija, professori Harri Luomala kertoo, että hanke tuotti tietoa ruokailutottumuksista ja pelaamisen vaikutuksesta jokapäiväiseen elämään ja auttoi tunnistamaan erilaisia pelaajatyyppejä ja välipalamieltymyksiä. Lisäksi se auttoi yrityksiä terveellisten ja houkuttelevien välipalatuotteiden kehittämisessä.
– Tulokset tarjoavat elintarvikeyrityksille erittäin käyttökelpoisia oivalluksia, joiden avulla ne voivat räätälöidä markkinointitoimensa erilaisille pelaajien ja kuluttajien segmenteille, Harri Luomala korostaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henna Syrjälä, Vaasan yliopisto puh. 029 449 8483, henna.syrjala@uwasa.fi
Harri Luomala, Vaasan yliopisto puh. 029 449 8461, harri.luomala@uwasa.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
***
Vaasan yliopisto on 5500 henkilön kansainvälinen tiedeyhteisö, joka kouluttaa vastuullisia johtajia ja asiantuntijoita tulevaisuuden tehtäviin. Edistämme kilpailukykyä, innovaatioita ja kestävää kehitystä liiketoiminnassa, teknologioissa ja yhteiskunnassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto
Uusi digitaalinen alusta ja prosessimalli vauhdittavat biokaasualan kehitystä Pohjanmaan maakunnissa12.11.2025 12:47:32 EET | Tiedote
Pohjanmaan maakunnissa on merkittävä, mutta alihyödynnetty biokaasupotentiaali, jonka ottaminen käyttöön nähdään yhtenä avainratkaisuna alueen vihreässä siirtymässä. Biokaasun tuotanto voitaisiin jopa kahdeksankertaistaa nykyiseen verrattuna. Nyt Vaasan yliopiston, Centria-ammattikorkeakoulun ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun yhteisen DigiBiogasHubs-tutkimushankkeen tuloksina on syntynyt uusi digitaalinen verkkoalusta ja prosessimalli biokaasukeskittymien kehittämiseen.
Säästöihin tähtäävä digitalisointi voi syventää eriarvoisuutta10.11.2025 08:56:52 EET | Tiedote
Julkisten palvelujen nopea digitalisointi uhkaa sulkea monia haavoittuvassa asemassa olevia kansalaisia palvelujen ulkopuolelle. Vaarassa ovat esimerkiksi maahanmuuttajat ja syrjäytymisvaarassa olevat nuoret. Vaasan yliopistossa tarkastettavana oleva Hanna Kirjavaisen väitöstutkimus osoittaa, että asiakaspalvelun ammattilainen on ratkaiseva sillanrakentaja ihmisen ja monimutkaisen järjestelmän välillä.
Suomalaisyritykset istuvat tietämättään kultasuonen päällä – avaruuden ”momentum” on nyt tai ei koskaan6.11.2025 12:08:28 EET | Tiedote
Uusi avaruustalous ei ole enää tieteisfiktiota vaan arkipäivän liiketoimintaa. Geopoliittinen kilpailu ja teknologian hintojen romahdus ovat luoneet suomalaisille pk-yrityksille historiallisen mahdollisuuden, joka on hyödynnettävä välittömästi. Näin toteaa Mikko Punnala tuoreessa Vaasan yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan.
Julkisjohtajan on saatava toimijat pois poteroistaan3.11.2025 12:04:57 EET | Tiedote
Sote-uudistus ja tiukka talous pakottavat kunnat ja hyvinvointialueet uudenlaiseen yhteistyöhön. Vaasan yliopistossa tarkastettava Eija Mattilan tuore väitöstutkimus osoittaa, että johtajan on nyt onnistuttava kahdella rintamalla: paitsi ulkoisten verkostojen johtamisessa, myös oman organisaation sisäisen kulttuurin muuttamisessa palveluintegraatiota tukevaksi.
Vaasan tiedekarnevaalit järjestetään 7.–8. marraskuuta – tapahtuma tuo tieteen keskelle kaupunkia29.10.2025 12:24:52 EET | Tiedote
Vaasan tiedekarnevaalit järjestetään 7.–8. marraskuuta 2025. Nyt jo kolmatta kertaa järjestettävän tapahtuman tavoitteena on tuoda tutkimusta suurelle yleisölle tutuksi ymmärrettävällä ja kiinnostavalla tavalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme
