Pirkanmaan ELY-keskus

Pellot saavat kipsiä Pirkanmaalla – voi jopa puolittaa fosforikuormituksen vesiin

Jaa

Maatalouden fosforikuormitusta vähentävä KIPSI-hanke laajenee Suomessa. Hankkeeseen tulee mukaan alueita myös Pirkanmaalta: Sastamalasta ja Punkalaitumelta. Kipsi levitetään pelloille yhteistyössä viljelijöiden kanssa.

Parhaimmillaan kipsi voi puolittaa fosforin huuhtoutumisen pelloilta vesistöön. Kuva: Pekka Salminen
Parhaimmillaan kipsi voi puolittaa fosforin huuhtoutumisen pelloilta vesistöön. Kuva: Pekka Salminen

Ensi vuonna viljelijät Lounais-Pirkanmaalla voivat saada ilmaisen kipsikäsittelyn pelloilleen. Kyse on KIPSI-hankkeesta, joka on laajenemassa myös Pirkanmaan alueelle. Hankkeen laajeneminen on tarkoitus toteuttaa EU:n elvytyspaketista haettavalla rahoituksella.

Tähän mennessä Saaristomeren valuma-alueen pelloista noin 16 000 hehtaaria on käsitelty kipsillä. Hankkeen tavoitteena on 50 000 peltohehtaarin kipsikäsittely vuoden 2024 loppuun mennessä.

Pirkanmaan ELY-keskuksen alueella hanke kohdentuu Kokemäenjoen yläosan lähivaluma-alueelle sekä Sammaljoen ja Punkalaitumenjoen valuma-alueille, jotka sijaitsevat Sastamalan kaupungin ja Punkalaitumen kunnan alueella.

- Viljelijöille kipsi toimitetaan ilmaiseksi 'avaimet käteen' -periaatteella levitettynä viljelijän valitsemille kipsikäsittelyyn soveltuville peltolohkoille, kertoo Hanna Alajoki Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Tavoitteena on, että laajeneva hanke käynnistyy jo vuoden 2022 alussa.

Parantaa vesien tilaa

Kipsikäsittely vähentää merkittävästi maatalouden fosforikuormitusta ja edistää peltomaan hiilivarannon säilymistä. Samalla maan rakenne parantuu.

Parhaimmillaan kipsi puolittaa fosforin huuhtoutumisen pelloilta vesistöön. Paras vesiensuojeluhyöty on saatavissa kipsikäsittelyyn soveltuvilla eroosioherkillä savimailla. Suomessa yleisimmin käytetty maanparannuskipsi syntyy lannoiteteollisuuden sivutuotteena ja täyttää asetetut puhtausvaatimukset.

Viljelijä voi hakea kipsikäsittelytukea kipsikäsittelyyn soveltuville pelloille. Tuki myönnetään palveluna, ja se kattaa kipsin, rahdin sekä levityksen. Viljelijälle ei koidu kuluja.

- Jokainen peltolohko arvioidaan vielä erikseen ja viljelijöiden omalla paikallistuntemuksella on iso painoarvo kohteiden valinnassa, kertoo Alajoki.

Lisätietoa kipsistä löytyy hankkeen verkkosivuilta (ely-keskus.fi/kipsinlevitys). KIPSI-hanketta hallinnoi ja vetää Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varsinais-Suomen ELY-keskus, projektipäällikkö, Sami Talola, 050 312 8983

Pirkanmaan ELY-keskus, ylitarkastaja Hanna Alajoki, 0295 036 339

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Parhaimmillaan kipsi voi puolittaa fosforin huuhtoutumisen pelloilta vesistöön. Kuva: Pekka Salminen
Parhaimmillaan kipsi voi puolittaa fosforin huuhtoutumisen pelloilta vesistöön. Kuva: Pekka Salminen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme