Maanmittauslaitos

Peltolohkojen uudelleenjärjestely etenee sopuisasti Sastamalassa – tilusjärjestely vähentää viljelyn kustannuksia

Jaa

Sastamalassa 28 maanomistajan peltotöihin kuluva aika ja viljelykustannukset vähenevät, kun Vaunujokilaaksossa tehdään peltotilusjärjestely. Peltolohkojen uusi sijoittelu vahvistettiin alkuviikosta, kun valitusaika päättyi.

Kuva: Maanmittauslaitos
Kuva: Maanmittauslaitos

Syksyllä 2021 alkaneessa Sastamalan Vaunujokilaakson tilusjärjestelyssä kasvatetaan viljelijöiden lohkokokoa.

- Maanomistajat ovat nähneet paljon vaivaa tilakohtaisten suunnitelmien eteen vuoden aikana, kertoo toimitusinsinööri Joel Pulkkinen Maanmittauslaitoksesta.

Maanmittauslaitoksen rooli on kuljettaa maanomistajat tilusjärjestelyn prosessin läpi siten, että maanomistajien toiveisiin vastataan mahdollisimman hyvin ja puolueettomasti, järjestelyn hyödyt yhteiskunnalle ovat suuremmat kuin sen kustannukset ja järjestelystä saataisiin mahdollisimman isot hyödyt viljelyyn.

Peltolohkojen määrä puolittuu ja koko tuplaantuu

Vaunujokilaakson tilusjärjestelyssä peltoa vaihtuu noin 90 hehtaaria ja peltojen lohkokoko tilusjärjestelyalueella kasvaa 3,1 hehtaarista 7,4 hehtaariin. Lohkojen lukumäärä vähenee 74:stä 30:een.

– Käynnistimme alueella myös peruskuivatushankkeen, jossa osa vaihtuvista peltolohkoista salaojitetaan ja lohkojen välisiä ojia putkitetaan. Valtio maksaa puolet kuivatushankkeen kustannuksista, Pulkkinen sanoo.

– Alueen kuivatussuunnittelu valmistuu loppuvuoden aikana ja viljelijät pääsevät uusille pelloilleen keväällä 2023. Ensi vuoden aikana tehdään vielä salaojitus- ja putkitustyöt lohkoilla.

Mikä tilusjärjestely on?

Tilusjärjestely on maanmittaustoimitus, jossa yhdistellään peltomaita isommiksi kokonaisuuksiksi. Tilanne on syntynyt vuosikymmenten saatossa, kun maanviljelijät ovat hankkineet peltoja sieltä, mistä lisää viljelytilaa on tullut myyntiin, kun tiloja on jaettu ja peltoja on ollut vaikea ostaa omien tilusten vierestä. Peltotilusten kokoaminen yhteen säästää viljelijän aikaa, vähentää maatalousliikennettä ja viljelykustannuksia. Tilusjärjestelyn tekemisen edellytyksenä on, että sen hyödyt ovat suuremmat kuin kustannukset ja että sillä saadaan olennainen parannus tilusten sijoitteluun. Järjestely voidaan toteuttaa, kun sille on maanomistajien vahva kannatus.

Yhteyshenkilöt

Toimitusinsinööri Joel Pulkkinen, 050 475 8172, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Maanomistaja Pentti Jarkko, 050 304 9768

Kuvat

Kuva: Maanmittauslaitos
Kuva: Maanmittauslaitos
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Nyt voit itse seurata huoneistotietojärjestelmään siirtymistä23.1.2023 07:31:37 EET | Tiedote

Haluatko seurata, miten uusi suomalainen asumisen omistuksen perusrekisteri, huoneistotietojärjestelmä, täyttyy taloyhtiöiden osakeluetteloista? Rekisteri kattaa jo yli 80 % asunto-osakeyhtiöistä Ranualla ja Tervolassa, mutta kymmenissä kunnissa heräillään taloyhtiöiden lakisääteiseen velvollisuuteen hitaasti. Taloyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme