Eläketurvakeskus (ETK)

Pensionsreformen ökar tiden i arbetslivet

Jaa

En majoritet av de äldre skjuter upp sin pensionering allt eftersom den nedre gränsen för ålderspension höjs. De fortsätter även att arbeta i samma takt. I fjol gick 45 000 finländare i ålderspension.

Den nedre gränsen för ålderspension ökar med tre månader för varje åldersklass. År 2018 steg den nedre gränsen för ålderspension till 63 år och 3 månader. I fjol var den redan 63 och ett halvt år, när de första födda år 1956 uppnådde pensionsåldern för sin åldersklass.  

Båda höjningarna har flyttat fram kulmen för pensionsövergångarna med tre månader från föregående år, framgår det i Pensionsskyddscentralens (PSC) nya statistik. 

- Eftersom merparten av de arbetande äldre fortsatte arbeta till den nya åldersgränsen för pension, förefaller det som om pensionsreformen förlänger slutdelen av arbetslivet. När den nedre gränsen för ålderspension uppnås är det många som slutar arbeta och går i pension. Nu sker det här ett halvt år senare än vad det gjorde för ett par år sedan, säger PSC:s utvecklingschef Jari Kannisto.

Färre nypensionerade med ålderspension än före pensionsreformen 

I 2017 års pensionsreform avtalades om att höja den nedre gränsen för pensionsåldern. Nu beror pensionsåldern på födelseåret och den stiger årligen med tre månader. Förutom pensioneringstidpunkten inverkar det här tydligt också på antalen.  

Före pensionsreformen gick 75 000 personer årligen i pension, varav 56 000 i ålderspension. I fjol gick 45 000 finländare i ålderspension.   

- I fjol gick över 10 000 färre i ålderspension än för ett par år sedan. Som en följd av höjningen av pensionsåldern var antalet som uppnådde pensionsåldern i fjol färre än tidigare, berättar Kannisto på PSC. 

Höjningen av åldersgränsen har inte ökat på arbetslösheten bland äldre 

Under de senaste åren har över 10 000 personer gått i ålderspension efter en period med arbetslöshetsdagpenning. Männens och kvinnornas andelar har varit lika stora. 

- Höjningen av den nedre åldersgränsen för ålderspension har inte ökat på de äldres arbetslöshet. Det goda ekonomiska läget före corona har säkert främjat den gynnsamma utvecklingen, berättar Kannisto. 

Antalet nya sjukpensionerade ökade 

De nya sjukpensionernas antal har ökat en aning bland 61-åringarna.  

Före 2017 års arbetspensionsreform började årligen ca 2 000 män och kvinnor över 61 års ålder få sjukpension i Finland. År 2018 sjukpensionerades 2 600 i den åldern och i fjol över 3 000.  

- Det ser ut som om målet befinner sig alltför långt borta för en del av sextioåringarna. De sjukpensioneras innan pensionsåldern uppnås. Det var dock väntat att de arbetsoförmögnas antal skulle öka som en följd av att åldersgränsen ändrades, konstaterar Kannisto. 

Publikation:
Muuttuva vanhuuseläkeikä: Ikärajamuutosten seurantatilasto 2019 (Uppföljningsstatistik över de nya åldersgränserna 2019)

Läs mer:
Arbetspension.fi - Egen pensionsålder för varje åldersklass

Etk.fi – Nya pensionsslag och pensionsreformen

Närmare:
Utvecklingschef Jari Kannisto, 029 411 2232, jari.kannisto(at)etk.fi 

Avainsanat

Kuvat

Lataa
Nya ålderspensionstagare åren 2017, 2018 och 2019, åldersklassen 63.
Nya ålderspensionstagare åren 2017, 2018 och 2019, åldersklassen 63.
Lataa
Pensionsålderstabell. Den nedre gränsen för pensionsåldern bestäms efter åldersklassen och höjs årligen.
Pensionsålderstabell. Den nedre gränsen för pensionsåldern bestäms efter åldersklassen och höjs årligen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Tukkutorinkuja 5
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme