Perhehoitoliitto ry

Perhehoitoliiton liittokokous: Hyvinvointialueen kannattaa panostaa perhehoitoon

Jaa
Perhehoidon järjestämisestä ja tuottamisesta vastaavien tahojen välille tarvitaan selkeä vastuun- ja työnjako hyvinvointialueilla.

Lauantaina 23.4.2022 Jyväskylässä kokoontunut Perhehoitoliiton liittokokous muistuttaa, että toimeksiantosuhteinen perhehoito on inhimillistä ja resurssiviisasta. Hyvin tuettu perhehoito on kustannustehokasta. Palvelujen järjestämisvastuun siirtyminen hyvinvointialueille mahdollistaa lasten sijaishuollon sekä aikuisten asumisen, hoivan ja huolenpidon järjestämisen ensisijaisesti perhehoidossa.

Toimeksiantosuhteisen perhehoidon järjestämiseen tarvitaan hyvän perhehoidon edellytykset turvaava perhehoidon toimintaohje sekä perhehoidon järjestämistä koordinoiva yksikkö. On selvää, että perhehoidon laadukas järjestäminen edellyttää myös hyvinvointialueella riittäviä taloudellisia, henkilöstö- ja osaamisresursseja sekä nimettyjä lastensuojelun, vammaisten henkilöiden, ikäihmisten ja mielenterveyskuntoutujien perhehoidosta vastaavia työntekijöitä.

Perhehoitoliiton liittokokous korostaa perhehoidon järjestäjien lainmukaisten toimintatapojen ja toimivan yhteistyön merkitystä perhehoidon onnistumisessa. Perhehoidon järjestämisestä ja tuottamisesta vastaavien tahojen välille tarvitaan selkeä vastuun- ja työnjako sekä perhehoitajien ja perhehoidossa olevien henkilöiden osallisuuden ja asiantuntemuksen varmistavia toimintakäytäntöjä.

Järjestöyhteistyö on turvattava

Liittokokous näkee välttämättömänä, että tulevilla hyvinvointialueilla myös perhehoidon yllättävissä ja muuttuvissa tilanteissa toimintaohje turvaa perhehoitajan toimintaedellytykset. Perhehoitajan tulee voida tuntea turvallisuutta myös elämän erityistilanteissa.

Tällä hetkellä on tilanteita, joissa perhehoitaja kantaa yksin taloudellisen riskin muun muassa ennakoimattomissa perhehoidon muutostilanteissa. Tällaisissa tilanteissa myös perhehoidossa olevan henkilön hoidon ja huolenpidon ennakoitavuus ja jatkuvuus voi olla uhattuna.

Liittokokous painottaa järjestöyhteistyön turvaamisen merkitystä. Tulevien hyvinvointialueiden tulee huolehtia siitä, että perhehoitajien erityinen asiantuntijuus on käytettävissä perhehoidon järjestämisen prosesseissa ja kehittämisessä suunnittelusta arviointiin saakka.

Minna Ahokas jatkaa puheenjohtajana

Liittokokous valitsi Perhehoitoliiton hallituksen puheenjohtajaksi uudelle kaksivuotiskaudelle Minna Ahokkaan (Kymenlaakson Perhehoitajat ry) ja hallituksen jäseniksi erovuoroisten tilalle Veli-Pekka Johanssonin (Etelä-Savon Perhehoitajat ry) ja Erja Sarenius-Salmenkiven (Uudenmaan Sijaisperheet ry).

Liittokokouksessa oli 42 osallistujaa. Perhehoitoliiton 24 varsinaisesta jäsenyhdistyksestä osallistujia oli 17:stä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Perhehoitoliitto ry
Perhehoitoliitto ry
Ilmarisenkatu 17 A
40100 JYVÄSKYLÄ

http://www.perhehoitoliitto.fi

Perhehoitoliitto ry on valtakunnallinen, toimeksiantosopimussuhteisen perhehoidon asiantuntijajärjestö, joka vaikuttaa, viestii, neuvoo ja kouluttaa perhehoitoon liittyvissä asioissa. Perhehoitoliitto tukee perhehoitajia ja heidän perheitään, joihin kuuluvat myös hoidettavat lapset, nuoret ja aikuiset. Vuonna 1983 perustettuun Perhehoitoliittoon kuuluu 22 perhehoitoyhdistystä, joissa on noin 4 200 jäsentä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Perhehoitoliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme