Oulun yliopisto

Perheitä ja lasten koulunkäyntiä tukemalla vahvistetaan myöhempää hyvinvointia

Jaa

Lapsuuden ja nuoruuden aikaiset elinolot ovat yhteydessä hyvinvointiin aikuisena. Lasten ja nuorten myönteistä hyvinvoinnin kehitystä voidaan vahvistaa perhettä ja koulunkäyntiä tukemalla. Erityisesti perheitä, joissa vanhemmat sairastavat tulee tukea, osoittaa Oulun yliopistossa 25.9. väittelevä Marko Merikukka.

Tutkimuksessa löydetyt vanhempien somaattiset eli fyysiset sairaudet ja niiden kasautuminen ovat yhteydessä lasten myöhempiin mielenterveyden häiriöihin. Osa vanhempien somaattisista sairauksista voi kuormittaa perheiden arkea siinä missä mielenterveyden häiriötkin.

Aikaisemman tutkimuksen nojalla tiedetään, että vanhempien mielenterveyden häiriöt kasvattavat lasten mahdollisuutta sairastua mielenterveyden häiriöihin. Väitöstutkimuksen mukaan vanhempien mielenterveyden häiriöt lisäävät nuorten mielenterveysperustaisen työkyvyttömyyseläkkeen mahdollisuutta yleisesti, mutta etenkin nuorilla, joilla on ennestään todettu mielenterveysongelmia.

Työkyvyttömyyden ohella matala koulutustaso vähentää mahdollisuuksia työllistyä. Peruskoulutuksen jälkeisten koulutuspolkujen jatkamiseksi sosiaalista osallisuutta, erityisesti luokkatyörauhaa, tulee vahvistaa. Työrauhalla tarkoitetaan kohtaamista ja välittämistä, vuorovaikutusta opettajan ja oppilaan välillä eikä ainoastaan sääntöjä ja kuria.

Suurimmalla osalla Suomessa syntyneistä lapsista ja nuorista menee hyvin. On kuitenkin joukko nuoria, joiden kasvu aikuiseksi on tavanomaisesta poikkeava. Joka neljäs 1987 syntynyt on saanut joko mielenterveyden ja käyttäytymisen diagnoosin tai hänelle on määrätty psyykenlääke 9–24-vuotiaana. Mielenterveyden häiriöistä johtuva työkyvyttömyys oli myönnetty 1,4 prosentille 16–24-vuotiaista ja joka kolmastoista nuori oli ilman toisen asteen tutkintoa 28-vuotiaana. Nuorista miehistä yli 60 prosenttia oli naisia useammin ilman toisen asteen tutkintoa.

Väitöstutkimuksessa tutkittiin lapsuuden ja nuoruuden aikaisten sosiaalisten tekijöiden yhteyttä myöhempään hyvinvointiin, erityisesti mielenterveyteen ja koulutukseen. Tutkimuksella selvitettiin tekijöitä, jotka tukevat tai häiritsevät lasten ja nuorten hyvinvoinnin myönteistä kehitystä. Tekijöiden yhteyttä hyvinvointiin tarkasteltiin sosiaaliepidemiologisesta näkökulmasta. Sosiaalisiin tekijöihin voidaan vaikuttaa toisin kuin biologisiin tekijöihin; yhteiskunta voi esimerkiksi tarjota apua ja tukea erilaisten palveluiden avulla.

Tutkimus tehtiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Kansallinen syntymäkohortti 1987 -rekisteriaineistolla, joka kattaa lähes kaikki Suomessa vuonna 1987 syntyneet lapset (vajaat 60 000). Kohorttiaineisto on koottu 1987 syntyneiden lasten rekisterin ympärille, johon muiden kansallisten rekisteriviranomaisten tietoja on yhdistetty. Kohorttiaineisto kattaa myös heidän vanhempiensa sosiaali- ja terveystietoja.

***

Filosofian maisteri Marko Merikukka väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 25.9.2020. Kansanterveystieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Associations of childhood social conditions and subsequent adulthood welfare – the longitudinal 1987 Finnish Birth Cohort register-based study (Lapsuuden elinolojen yhteydet aikuisuuden hyvinvointiin – Kansallinen syntymäkohortti 1987 -rekisteritutkimus). Vastaväittäjänä toimii dosentti Tomi Oinas Jyväskylän yliopistosta ja kustoksena professori Marjo Renko. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisessa sairaalassa luentosalissa 6 klo 12. Etäyhteys: https://oulu.zoom.us/j/69549139627?pwd=eWh1YXNQZ3lFb3R5aFdVN3JUZWFQUT09

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot:
FM Marko Merikukka
p. 040 647 5565
marko.merikukka@itla.fi

Anna-Maria HietapeltoViestintäasiantuntija

Tiedeviestintä: humanistiset tieteet, kasvatustieteet, kauppatieteet ja taloustiede sekä lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede.

040 765 0015anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tuore 6G-lehti esittelee tutkimusta monipuolisesti19.10.2020 09:31:11 EESTTiedote

Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimusohjelma on julkaissut uuden numeron 6G Waves -lehdestään. Tuhti 56-sivuinen lukupaketti kerää yhteen viimeisimmän aihepiirin tutkimuksen, mielenkiintoisia ihmisiä ja yritysten kanssa tehtävää yhteistyötä. Tutkimus ja sen kehitysaskeleet esitetään havainnollisesti. Suomen Akatemian Oulun yliopistolle myöntämän 6G Flagship –tutkimuskokonaisuuden kokonaisbudjetti kahdeksalle vuodelle on 251 miljoonaa euroa.

Tutkimus selvittää internetin ja somen käytön yhteyksiä nuorten aikuisten hyvinvointiin9.10.2020 06:00:00 EESTTiedote

Nuoret aikuiset käyttävät yhä enemmän aikaa sosiaalisessa mediassa. Viime aikoina sosiaalisen median negatiivisista vaikutuksista hyvinvointiin on alettu puhua aiempaa enemmän, mutta Suomessa asiaa ei ole juurikaan tutkittu. Oulun yliopiston ja Sosped-säätiön toteuttama kyselytutkimus selvittää nyt 18–35-vuotiaiden kokemuksia internetin ja sosiaalisen median käytöstä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme