Käpy Lapsikuolemaperheet ry

Perhevapaauudistus vie kaiken menettäneiltä vielä lisää.

Jaa

Käynnissä olevan perhevapaauudistuksen tavoitteena on perheiden hyvinvoinnin ja tasa-arvon lisääminen. Lapsikuolemaperheiden on tätä kuitenkin vaikea uskoa.

Kuvituskuva Kelly Sikkema, Unsplash
Kuvituskuva Kelly Sikkema, Unsplash

”On pöyristyttävää ja yksiselitteisesti väärin, että uudistus halutaan tehdä lapsen kuoleman kokeneiden perheiden kustannuksella”, sanoo KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry:n toiminnanjohtaja Susanna Uittomäki.

Tilanteissa, joissa lapsi syntyy kuolleena, synnyttäjän raskausrahakausi lyhenisi yli kolmella viikolla. Myös kuolleena syntyvän lapsen toisen vanhemman oikeus vanhempainrahaan syntymän yhteydessä heikkenee esityksen mukaan 18 päivästä 12 päivään ilman, että asiaa perustellaan mitenkään. Nämä ovat uudistuksen suurimpia heikennyksiä. Kuolleena syntyneitä lapsia on vuosittain alle 200. Perhevapaauudistuksen 80 miljoonan euron kokonaisuudessa tämän ryhmän kustannusvaikutus on täysin marginaalinen.

Hallituksen luonnoksessa ei myöskään parannettu vanhempainrahakauden aikana kuolleiden lasten vanhempien asemaa, mille olisi ollut selkeä tarve. Vanhemmat tarvitsevat aikaa lapsen kuoleman jälkeen.

”Fyysisen toipumisen lisäksi myös psyykkinen puoli, menetys ja suru, vievät voimavaroja. Vaihtoehdoksi jää käytännössä sairausloma, mikä on yhteiskunnalle aina kalliimpi vaihtoehto”, Uittomäki huomauttaa.


Surulle aikaa ja tilaa myös Suomeen

Esimerkiksi Tanskassa on juuri tullut voimaan laki, jonka vaikutuksesta Sorgorlov, karkeasti käännettynä ”suruvapaa”, pitenee ja laajenee. Sen myötä kaikilla alle 18-vuotiaana kuolleiden lasten vanhemmilla on oikeus yhteensä 26 viikon vapaaseen.

Tanskan eduskunnan hyväksymä lakiehdotus tuli voimaan vuoden alussa ja se koskee molempia vanhempia - olivatpa he biologisia vanhempia tai adoptiovanhempia. Poissaolon aikana heillä on oikeus vanhempainrahaan, jos he täyttävät vanhempainlakiin sisältyvät ehdot.

Tanskan Työllisyyden ja sukupuolten tasa-arvon ministeri Peter Hummelgaard kommentoi asiaa näin:

”Olen todella iloinen voidessamme tarjota vanhemmille, jotka ovat elämänkriisissä ja pahimmassa mahdollisessa tilanteessa - lapsensa menetettyään, vuodenvaihteesta lähtien paremmat mahdollisuudet surun käsittelemiseen. Uskon, että tällä suruvapaan huomattavalla pidentämisellä on merkitystä, ja arvostan sitä suurta poliittista tukea, jota asia on saanut koko käsittelyajan.”

Tästä tulisi Suomenkin ottaa mallia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Voit kysyä lapsen kuoleman kokeneita vanhempia haastateltavaksi aiheeseen liittyen:

Kuvat

Kuvituskuva Kelly Sikkema, Unsplash
Kuvituskuva Kelly Sikkema, Unsplash
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Käpy Lapsikuolemaperheet ry
Käpy Lapsikuolemaperheet ry
Åkerlundinkatu 3B, 4. krs.
33100 TAMPERE

http://www.kapy.fi

Vertaistukea lapsen kuoleman kokeneille kuolleen lapsen iästä ja kuolinsyystä riippumatta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Käpy Lapsikuolemaperheet ry

Lapsikuolemajärjestön pyhäinpäivän viesti: suruvapaa lapsensa menettäneille vanhemmille5.11.2021 10:51:01 EET | Tiedote

Lapsikuolemaperheitä edustava Käpy lapsikuolemaperheet ry muistuttaa pyhäinpäivänä, että kuolema koskettaa myös lapsiperheitä, eikä perheystävällinen yhteiskunta saa unohtaa perheitä surun ja kriisin hetkellä. Suomessa kuolee vuosittain noin 400–500 alle 18-vuotiasta lasta, joista kuolleena syntyneitä on alle 200. Käpy ry esittääkin Suomeen suruvapaata lapsensa menettäneille vanhemmille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme