Perinneympäristöjä kartoitetaan Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa
Perinneympäristötietoja päivitettiin ensimmäisen kerran vuosina 2013–2014, mutta tällöin inventointi ei kattanut kaikkia kohteita. 1990-luvulla kerätty tieto on jo vanhentunut etenkin niillä kohteilla, joilla hoitotilanne on muuttunut, esimerkiksi laidunnus on päättynyt tai alkanut uudelleen. Hoidossa on myös paljon perinneympäristöjä, joita ei tiedetty ottaa mukaan alkuperäiseen kartoitukseen.
Perinneympäristöt vähentyneet huolestuttavasti
Perinneympäristöt (perinnebiotoopit, perinnemaisemat) ovat perinteisen maatalouden muovaamia luontotyyppejä. Ne kuuluvat eliölajistoltaan rikkaimpiin luontotyyppeihimme ja ovat merkittävä osa maamme kulttuurihistoriaa.
Perinneympäristöalueet ovat vähentyneet jo vuosikymmenien ajan, koska karjatilojen toiminta on muuttunut eikä niittyjen, hakamaiden ja metsälaitumien laiduntamiselle ja niittämiselle ole entisenlaista tarvetta. Tästä on seurannut laidunnuksesta ja niitosta hyötyvien luontotyyppien ja lajiston uhanalaistuminen.
Suomessa esiintyvät 40 perinneympäristöjen luontotyyppiä on kaikki luokiteltu uhanalaisiksi. Myös Suomen 2 667 uhanalaisesta eliölajista 24 % elää ensisijaisesti perinneympäristöissä tai muissa ihmisen muuttamissa ympäristöissä.
Kartoituksen tarkoituksena on edistää perinneympäristöjen säilymistä
Ympäristöministeriön rahoittamien maastokartoitusten avulla halutaan edistää perinneympäristöjen luontotyyppien ja eliölajien säilymistä sekä luoda koko Suomen kattava paikkatietoaineisto, johon kerätyt tiedot tallennetaan.
Kaakkois-Suomessa vuoden 2021 kasvillisuuskartoitukset toteutetaan kesä–elokuussa. Tarkoitus on päivittää aiemmin kartoitettujen kohteiden mahdolliset arvon, hoidon ja rajojen muutokset. Kartoitusten pääsisältö on kasvillisuuden, puuston ja maiseman arviointi sekä huomionarvoisten kasvilajien etsintä. Kohteiden omistajiin tai hoitajiin otetaan yhteyttä ennen maastokäyntiä. Kartoitus ei velvoita omistajaa kohteen hoitamiseen, eikä kyseessä ole alueiden suojelu.
Hyönteiskartoitukset
Hyönteiskartoituksissa saadaan tietoa siitä, missä määrin uhanalaista perhoslajistoa ja lajeille tärkeitä ravintokasveja esiintyy Kaakkois-Suomen hoidetuilla ja hoitamattomilla perinnebiotooppikohteilla.
Saatavaa tietoa voidaan hoidetuilla kohteilla hyödyntää arvioitaessa nykyisen hoidon soveltuvuutta perhoslajistolle. Tällä perhoslajiston elinvaatimuksia huomioivalla tarkastelulla tähdätään paitsi perhoslajiston elinvaatimuksia myös monimuotoisuutta nykyistä kattavampaan huomioimiseen hoidon suunnittelussa ja toteutuksessa.
Uhanalaisten ja silmällä pidettävien perhoslajien kartoituksia jatketaan sekä Kymenlaakson että Etelä-Karjalan kohteilla kesäkuun alusta elokuulle.
Keväällä 2021 aloitetaan eräillä kohteilla (14 kpl) myös lantakuoriaisten kartoitukset. Tämä tuo perhosista saatua tietoa täydentävän ja ehkä joissakin määrin poikkeavan näkökulman perinnebiotooppien hoidon suunnitteluun ja toteutukseen.
Perinnebiotooppikartoitus on osa Helmi-ohjelmaa
Ympäristöministeriön käynnistämässä Helmi-elinympäristöohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpiin syihin ja tehdään töitä luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Helmi-ohjelma perustuu vapaaehtoisuuteen ja sitä toteutetaan maanomistajien suostumuksella.
Vuonna 2020 Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella muun muassa selvitettiin kunnostustarpeessa olevia metsäisiä elinympäristöjä, tehtiin lajistoselvityksiä lintuvesikunnostuksiin liittyen ja niitettiin lintuvesien ruovikoita, suojeltiin soita ja inventoitiin perinnebiotooppeja.
Tänä vuonna Helmi-ohjelman toimijajoukko ja toiminta laajenee myös suojelualueiden ulkopuolelle. Helmi-ohjelman on suunniteltu jatkuvan vuoteen 2030 asti
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kasvillisuus:
Biologi Kimmo Inki, puh. 0295 029 238, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Biologi Petra Pohjola, puh. 0295 029 227, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kimmo Saarinen, puh 040 721 4108, etunimi.sukunimi@allergia.fi
Hyönteiset:
Luontokartoittaja Markku Suoknuuti, 0295 029 218, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Jari Kaitila, puh 050 586 8531, jari@perhostutkijainseura.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Kauppamiehenkatu 4 (PL 1041)
45101 Kouvola
0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/kaakkois-suomi
Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Sateiset ja koleat säät ovat pitäneet kaakon leväesiintymät vähissä26.6.2025 15:08:46 EEST | Tiedote
Pilvinen, epävakainen ja ajankohtaan nähden viileä sää pitävät sinileväesiintymiä alhaisina Kaakkois-Suomessa. Kuluvalla viikolla leväseurannan sisävesien havaintopaikoista Lappeenrannan Haapajärvellä on havaittu hieman levää. Rannikkoalueella Virolahden Rautalanselällä havaittiin keskiviikkona runsaasti levää ja mahdollisesti ulompana Virolahden edustalla on lievä tai kohtalainen leväesiintymä.
Työttömien määrä nousi Kaakkois-Suomessa 15 prosenttia25.6.2025 08:57:52 EEST | Tiedote
Työttömien määrä nousi vuodentakaisesta Kaakkois-Suomessa suhteellisesti yhtä paljon kuin koko maassa. Lomautettujen määrä nousi alueella yhdeksän prosenttia vuodentakaisesta ja laski 12 prosenttia huhtikuusta. Nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömiä on edelleen huomattavasti enemmän kuin vuotta aiemmin. Uusien avoimien työpaikkojen määrä väheni kaikissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus muuttaa Keskikosken museosillan painorajoitusta Kouvolassa24.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Painorajoitusta joudutaan muuttamaan sillan huonon kunnon vuoksi. Merkkimuutokset saadaan valmiiksi kesäkuun lopussa, ja uudet painorajoitukset astuvat voimaan heinäkuun alussa.
Uusi Kaakkois-Suomen elinvoimakeskus aloittaa 1.1.2026 – toimii Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa ja Päijät-Hämeessä19.6.2025 08:48:32 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi hyväksyttiin eduskunnan täysistunnossa 18.6.2025. Ensi vuonna ELY-keskusten palvelut Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa ja Päijät-Hämeessä löytyvät Kaakkois-Suomen elinvoimakeskuksesta ja valtakunnallisesta Lupa- ja valvontavirastosta.
Liikenne katkaistaan Helsingintiellä Akanojan sillan kohdalla Kouvolassa – kiertotie käyttöön heinäkuuksi19.6.2025 08:35:06 EEST | Tiedote
Kaakkois-Suomen ELY-keskus uusii Akanojan putkisillan Kouvolassa. Sillan uusimistöiden ajaksi liikenne seututiellä 365 (Helsingintie) katkaistaan tiistaina 1.7.2025 ja käyttöön otetaan kiertotie. Tie avataan liikenteelle viimeistään torstaina 31.7.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme