Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Perinneympäristöjä kartoitetaan Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa

Jaa

Kaakkois-Suomen ELY-keskus jatkaa kesällä 2021 perinneympäristöjen kasvillisuuden ja perhosten maastokartoituksia. Kesän 2020 aikana on jo kartoitettu noin 30 kohdetta. Kartoitukset päivittävät ja täydentävät 1990-luvulla toteutettua valtakunnallista perinnemaisemainventointia.

Parikkalan Kirjavalan laidun (kuva Kimmo Inki).
Parikkalan Kirjavalan laidun (kuva Kimmo Inki).

Perinneympäristötietoja päivitettiin ensimmäisen kerran vuosina 2013–2014, mutta tällöin inventointi ei kattanut kaikkia kohteita. 1990-luvulla kerätty tieto on jo vanhentunut etenkin niillä kohteilla, joilla hoitotilanne on muuttunut, esimerkiksi laidunnus on päättynyt tai alkanut uudelleen. Hoidossa on myös paljon perinneympäristöjä, joita ei tiedetty ottaa mukaan alkuperäiseen kartoitukseen.

Perinneympäristöt vähentyneet huolestuttavasti

Perinneympäristöt (perinnebiotoopit, perinnemaisemat) ovat perinteisen maatalouden muovaamia luontotyyppejä. Ne kuuluvat eliölajistoltaan rikkaimpiin luontotyyppeihimme ja ovat merkittävä osa maamme kulttuurihistoriaa.

Perinneympäristöalueet ovat vähentyneet jo vuosikymmenien ajan, koska karjatilojen toiminta on muuttunut eikä niittyjen, hakamaiden ja metsälaitumien laiduntamiselle ja niittämiselle ole entisenlaista tarvetta. Tästä on seurannut laidunnuksesta ja niitosta hyötyvien luontotyyppien ja lajiston uhanalaistuminen.

Suomessa esiintyvät 40 perinneympäristöjen luontotyyppiä on kaikki luokiteltu uhanalaisiksi. Myös Suomen 2 667 uhanalaisesta eliölajista 24 % elää ensisijaisesti perinneympäristöissä tai muissa ihmisen muuttamissa ympäristöissä.

Kartoituksen tarkoituksena on edistää perinneympäristöjen säilymistä

Ympäristöministeriön rahoittamien maastokartoitusten avulla halutaan edistää perinneympäristöjen luontotyyppien ja eliölajien säilymistä sekä luoda koko Suomen kattava paikkatietoaineisto, johon kerätyt tiedot tallennetaan.

Kaakkois-Suomessa vuoden 2021 kasvillisuuskartoitukset toteutetaan kesä–elokuussa. Tarkoitus on päivittää aiemmin kartoitettujen kohteiden mahdolliset arvon, hoidon ja rajojen muutokset. Kartoitusten pääsisältö on kasvillisuuden, puuston ja maiseman arviointi sekä huomionarvoisten kasvilajien etsintä. Kohteiden omistajiin tai hoitajiin otetaan yhteyttä ennen maastokäyntiä. Kartoitus ei velvoita omistajaa kohteen hoitamiseen, eikä kyseessä ole alueiden suojelu.

Hyönteiskartoitukset

Hyönteiskartoituksissa saadaan tietoa siitä, missä määrin uhanalaista perhoslajistoa ja lajeille tärkeitä ravintokasveja esiintyy Kaakkois-Suomen hoidetuilla ja hoitamattomilla perinnebiotooppikohteilla.

Saatavaa tietoa voidaan hoidetuilla kohteilla hyödyntää arvioitaessa nykyisen hoidon soveltuvuutta perhoslajistolle. Tällä perhoslajiston elinvaatimuksia huomioivalla tarkastelulla tähdätään paitsi perhoslajiston elinvaatimuksia myös monimuotoisuutta nykyistä kattavampaan huomioimiseen hoidon suunnittelussa ja toteutuksessa.

Uhanalaisten ja silmällä pidettävien perhoslajien kartoituksia jatketaan sekä Kymenlaakson että Etelä-Karjalan kohteilla kesäkuun alusta elokuulle.

Keväällä 2021 aloitetaan eräillä kohteilla (14 kpl) myös lantakuoriaisten kartoitukset. Tämä tuo perhosista saatua tietoa täydentävän ja ehkä joissakin määrin poikkeavan näkökulman perinnebiotooppien hoidon suunnitteluun ja toteutukseen.

Perinnebiotooppikartoitus on osa Helmi-ohjelmaa

Ympäristöministeriön käynnistämässä Helmi-elinympäristöohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpiin syihin ja tehdään töitä luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Helmi-ohjelma perustuu vapaaehtoisuuteen ja sitä toteutetaan maanomistajien suostumuksella.

Vuonna 2020 Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella muun muassa selvitettiin kunnostustarpeessa olevia metsäisiä elinympäristöjä, tehtiin lajistoselvityksiä lintuvesikunnostuksiin liittyen ja niitettiin lintuvesien ruovikoita, suojeltiin soita ja inventoitiin perinnebiotooppeja.

Tänä vuonna Helmi-ohjelman toimijajoukko ja toiminta laajenee myös suojelualueiden ulkopuolelle. Helmi-ohjelman on suunniteltu jatkuvan vuoteen 2030 asti

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kasvillisuus:
Biologi Kimmo Inki, puh. 0295 029 238, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Biologi Petra Pohjola, puh. 0295 029 227, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kimmo Saarinen, puh 040 721 4108, etunimi.sukunimi@allergia.fi

Hyönteiset:
Luontokartoittaja Markku Suoknuuti, 0295 029 218, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Jari Kaitila, puh 050 586 8531, jari@perhostutkijainseura.fi

Kuvat

Parikkalan Kirjavalan laidun (kuva Kimmo Inki).
Parikkalan Kirjavalan laidun (kuva Kimmo Inki).
Lataa
Purtojuurisurviaskoi (Nemophora cupriacella) on lajina erittäin uhanalainen, erityisesti ja kiireellisesti suojeltava (kuva Heikki Hyttinen).
Purtojuurisurviaskoi (Nemophora cupriacella) on lajina erittäin uhanalainen, erityisesti ja kiireellisesti suojeltava (kuva Heikki Hyttinen).
Lataa
Erittäin uhanalaisen punakeltaverkkoperhosen (Euphydryas aurinia) lähes kaikki nykyesiintymät ovat Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella (kuva Markku Suoknuuti).
Erittäin uhanalaisen punakeltaverkkoperhosen (Euphydryas aurinia) lähes kaikki nykyesiintymät ovat Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella (kuva Markku Suoknuuti).
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomessa alle 25-vuotiaiden nuorten työttömyys laski viime vuodesta 39 %27.7.2021 08:19:24 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomessa oli kesäkuun lopussa 16 257 työtöntä. Verrattuna viime vuoden kesäkuuhun Kaakon työttömyys on laskenut 27 %. Työllisyys on palannut lähes samoihin lukuihin kuin ennen koronaa. Työttömiä on 5 % enemmän kuin kesäkuussa 2019 ja 5 % vähemmän kuin kesäkuussa 2018. Lomautettujen määrä on laskenut edelleen sekä edellisvuodesta että edelliskuukausista. Mikä parasta, nuorten (alle 25 vuotiaiden) työttömyys laski viime vuodesta 39 %, siis enemmän kuin työttömyys kokonaisuudessaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme