S-Pankki Oyj

Perintöriitojen määrä kääntyi kasvuun – moni kiista olisi vältettävissä

Jaa
Suomessa käydään joka vuosi yli tuhat riitaa perinnöistä. Vuonna 2021 riitojen määrä kääntyi selvään nousuun, kävi ilmi S-Pankki Privaten selvityksestä. Riitoja laitettiin vireille yli neljännes enemmän kuin vuotta aiemmin – jokainen niistä on liikaa.
Perintöriitojen määrä kääntyi kasvuun vuonna 2021.
Perintöriitojen määrä kääntyi kasvuun vuonna 2021.

Suomen käräjäoikeuksissa laitettiin vireille yhteensä 1 459 perintöasioihin liittyvää riitaa vuonna 2021. Määrä on 28 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin, jolloin laitettiin vireille 1 142 riitaa.Kiistojen kääntyminen kasvuun katkaisi vuodesta 2017 jatkuneen laskun lukumäärissä. 

Private Banking -palveluita tarjoava S-Pankki Private selvitti, miten Suomessa riideltiin perinnöistä vuosina 2013–2021. Selvitys kattaa kaikki vireille tulleet perintöasioihin liittyvät riidat Suomen käräjäoikeuksissa.  

”Toivon, ettei kukaan joutuisitällaisten repivien riitojen keskelle. Pahimmillaan riitely voi kääntää sisarukset toisiaan vastaan ja hajottaa perheen useamman sukupolven ajaksi”, sanoo johtaja Veera Kosonen S-Pankista. 

Kosonen vastaa S-Pankki Privaten varakkaille perheille suunnatusta Family Office -palvelusta sekä Wealth Planning -palveluista eli varallisuus- ja perintösuunnittelusta. Kososen tiimi auttaa asiakkaita varallisuus- ja perintösuunnitteluun liittyvissä kysymyksissä. 

”Kiistatvoivatvelloatuomioistuimissa vuosikausia ja kuormittaa kohtuuttoman paljon – niin henkisestikuin taloudellisesti. Jokainen perintöriita on yksinkertaisesti liikaa.” 

Kärhämä käynnistyy jo ennen perinnönjakoa 

Vaikka riitojen määrä ponnahti ripeäänkasvuun, viime vuoden kiistakertymäei ole täysin poikkeuksellinen. Tarkastelujaksolla käräjäoikeuksissa käytiin vuosittain keskimäärin runsaat 1 500 perintöriitaa.Karkeasti arvioituna muutamaprosentti kaikista kuolemantapauksista päätyyvuosittain riitelyyn tuomioistuimissa. 

Suurin osa käräjäoikeuksissa vireille tulevista riidoista liittyy tapauksiin, joissa eripura on alkanut jo ennen varsinaista perinnönjakoa siten, että tuomioistuimen on määrättävä kuolinpesän selvittäjäksi ja jakajaksi ulkopuolinen henkilö.Tällaisten riitojen määrä nousi viime vuonna 30 prosenttia vuotta aiemmasta. 

Johtaja Veera Kososensuosittelee olemaan liikkeellä hyvissä ajoin varallisuus- ja perintösuunnitteluun liittyvissä kysymyksissä. Harva haluaa jättää jälkipolville riitaisaa perintöä ja siksi aiheesta kannattaisi keskustella avoimemmin.  

”Pysähdy hetkeksi ja tarkastele rauhassa omaa tilannettasi.Aihe on usein arkaluonteinen ja voi herättää monenlaisia kysymyksiä.Siksi aiheen käsittelyä monesti mieluummin lykkääkin sen sijaan, että ottaisi sen puheeksi. Jos oma tilanne yhtään pohdituttaa, kannattaa kääntyä perheenjäsenistä riippumattoman ja neutraalin ammattilaisten puoleen, joka voi tarkastella tilannetta ulkopuolisen silmin ja pystyy auttamaan monimutkaisemmissakin kokonaisuuksissa. 

Uusimpien tilastojen mukaan joka neljännellä suomalaisella kotitaloudella on nettovarallisuutta noin 260 000 euroa, ja kaikkein varakkaimpia ovat 65–74-vuotiaat.  

”Fiksu ratkaisu on tehdä asiantuntijoiden avustuksella omalle perheelle pitkän aikajänteen varallisuussuunnitelma, jossa huomioidaan myös perintösuunnittelu. Suunnitelmia laadittaessa yhdistyvät asiantuntijoidemme laki-, vero- ja sijoitusosaaminen.Näin pyrimme varmistamaan, että perheenne varallisuus kasvaa ja kehittyy turvallisesti yli sukupolvien, tahtonne mukaan.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Perintöriitojen määrä kääntyi kasvuun vuonna 2021.
Perintöriitojen määrä kääntyi kasvuun vuonna 2021.
Lataa
Perintöriitojen määrä kääntyi kasvuun vuonna 2021.
Perintöriitojen määrä kääntyi kasvuun vuonna 2021.
Lataa
Veera Kosonen, johtaja, Family Office & Wealth Planning, S-Pankki Private
Veera Kosonen, johtaja, Family Office & Wealth Planning, S-Pankki Private
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

S-Pankki Oyj
S-Pankki Oyj
Fleminginkatu 34
00510 Helsinki

+358 50 573 5855https://www.s-pankki.fi

S-Pankki on kotimainen pankki ja osa S-ryhmää. Olemme olemassa siksi, että jokaisella olisi mahdollisuus vähän rahakkaampaan huomiseen. Meillä on yli kolme miljoonaa asiakasta ja tunnemme asiakkaidemme arjen. Tuomme siihen helppoutta ja hyötyä muun muassa helppokäyttöisten digitaalisten palveluidemme avulla. Täyden palvelun pankkina olemme tukena elämän pienissä ja suurissa käännekohdissa. s-pankki.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta S-Pankki Oyj

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme