Perintöriitojen määrä kääntyi kasvuun – moni kiista olisi vältettävissä

Suomen käräjäoikeuksissa laitettiin vireille yhteensä 1 459 perintöasioihin liittyvää riitaa vuonna 2021. Määrä on 28 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin, jolloin laitettiin vireille 1 142 riitaa.Kiistojen kääntyminen kasvuun katkaisi vuodesta 2017 jatkuneen laskun lukumäärissä.
Private Banking -palveluita tarjoava S-Pankki Private selvitti, miten Suomessa riideltiin perinnöistä vuosina 2013–2021. Selvitys kattaa kaikki vireille tulleet perintöasioihin liittyvät riidat Suomen käräjäoikeuksissa.
”Toivon, ettei kukaan joutuisitällaisten repivien riitojen keskelle. Pahimmillaan riitely voi kääntää sisarukset toisiaan vastaan ja hajottaa perheen useamman sukupolven ajaksi”, sanoo johtaja Veera Kosonen S-Pankista.
Kosonen vastaa S-Pankki Privaten varakkaille perheille suunnatusta Family Office -palvelusta sekä Wealth Planning -palveluista eli varallisuus- ja perintösuunnittelusta. Kososen tiimi auttaa asiakkaita varallisuus- ja perintösuunnitteluun liittyvissä kysymyksissä.
”Kiistatvoivatvelloatuomioistuimissa vuosikausia ja kuormittaa kohtuuttoman paljon – niin henkisestikuin taloudellisesti. Jokainen perintöriita on yksinkertaisesti liikaa.”
Kärhämä käynnistyy jo ennen perinnönjakoa
Vaikka riitojen määrä ponnahti ripeäänkasvuun, viime vuoden kiistakertymäei ole täysin poikkeuksellinen. Tarkastelujaksolla käräjäoikeuksissa käytiin vuosittain keskimäärin runsaat 1 500 perintöriitaa.Karkeasti arvioituna muutamaprosentti kaikista kuolemantapauksista päätyyvuosittain riitelyyn tuomioistuimissa.
Suurin osa käräjäoikeuksissa vireille tulevista riidoista liittyy tapauksiin, joissa eripura on alkanut jo ennen varsinaista perinnönjakoa siten, että tuomioistuimen on määrättävä kuolinpesän selvittäjäksi ja jakajaksi ulkopuolinen henkilö.Tällaisten riitojen määrä nousi viime vuonna 30 prosenttia vuotta aiemmasta.
Johtaja Veera Kososensuosittelee olemaan liikkeellä hyvissä ajoin varallisuus- ja perintösuunnitteluun liittyvissä kysymyksissä. Harva haluaa jättää jälkipolville riitaisaa perintöä ja siksi aiheesta kannattaisi keskustella avoimemmin.
”Pysähdy hetkeksi ja tarkastele rauhassa omaa tilannettasi.Aihe on usein arkaluonteinen ja voi herättää monenlaisia kysymyksiä.Siksi aiheen käsittelyä monesti mieluummin lykkääkin sen sijaan, että ottaisi sen puheeksi. Jos oma tilanne yhtään pohdituttaa, kannattaa kääntyä perheenjäsenistä riippumattoman ja neutraalin ammattilaisten puoleen, joka voi tarkastella tilannetta ulkopuolisen silmin ja pystyy auttamaan monimutkaisemmissakin kokonaisuuksissa.”
Uusimpien tilastojen mukaan joka neljännellä suomalaisella kotitaloudella on nettovarallisuutta noin 260 000 euroa, ja kaikkein varakkaimpia ovat 65–74-vuotiaat.
”Fiksu ratkaisu on tehdä asiantuntijoiden avustuksella omalle perheelle pitkän aikajänteen varallisuussuunnitelma, jossa huomioidaan myös perintösuunnittelu. Suunnitelmia laadittaessa yhdistyvät asiantuntijoidemme laki-, vero- ja sijoitusosaaminen.Näin pyrimme varmistamaan, että perheenne varallisuus kasvaa ja kehittyy turvallisesti yli sukupolvien, tahtonne mukaan.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Veera Kosonenjohtaja, Family Office & Wealth Planning
Puh:040 505 0435veera.kosonen@s-pankki.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
S-Pankki on kotimainen pankki ja osa S-ryhmää. Olemme olemassa siksi, että jokaisella olisi mahdollisuus vähän rahakkaampaan huomiseen. Meillä on yli kolme miljoonaa asiakasta ja tunnemme asiakkaidemme arjen. Tuomme siihen helppoutta ja hyötyä muun muassa helppokäyttöisten digitaalisten palveluidemme avulla. Täyden palvelun pankkina olemme tukena elämän pienissä ja suurissa käännekohdissa. s-pankki.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta S-Pankki Oyj
Suomalaiset arvioivat S-Pankin vastuullisimmaksi pankkibrändiksi21.3.2023 12:30:00 EET | Tiedote
Suomalaiset äänestivät S-Pankin Suomen vastuullisimmaksi pankkibrändiksi jo yhdennentoista kerran peräkkäin vuosittaisessa Sustainable Brand Index -tutkimuksessa. Myös S-ryhmä, ABC, Prisma ja Sokos Hotellit arvioitiin kukin oman toimialansa vastuullisimmaksi brändiksi.
S-Banken höjer sin primeränta 28.3.202315.3.2023 11:00:00 EET | Tiedote
S-Banken höjer S-Primeräntan med 0,5 procentenheter till 2 procent. Den nya räntan börjar gälla 28.3.2023. Beslutet beror på stigningen i marknadsräntorna. S-Prime är S-Bankens egen referensränta som används som referensränta för insättningar och begränsade typer av lån. Ändringen föranleder inga åtgärder av S-Bankens kunder. Förra gången S-Primeräntan ändrades 10.1.2023.
S-Pankin prime-korko nousee 28.3.202315.3.2023 11:00:00 EET | Tiedote
S-Pankki nostaa S-Prime-korkoaan 0,5 prosenttiyksikköä 2 prosenttiin. Uusi korko astuu voimaan 28.3.2023. Päätös perustuu markkinakorkojen nousuun. S-Prime on S-Pankin oma viitekorko, jota käytetään viitekorkona talletuksissa sekä rajatuissa lainatyypeissä. Muutos ei edellytä toimenpiteitä S-Pankin asiakkailta. Edellisen kerran S-Prime-korkoa on muutettu 10.1.2023.
Vihreä kortti voi yllättää – jopa 470 miljoonaa euroa käyttämätöntä rahaa S-Pankissa asiakasomistajien tileillä3.3.2023 08:30:00 EET | Tiedote
Moni vilauttaa kassalla vihreää korttia miettimättä sen enempää siitä saamaansa hyötyä. S-Pankin tilin saldo kannattaa kuitenkin tarkistaa, sillä ostoksista kertynyt bonuspotti voi yllättää: S-Pankin tileillä on käyttämättä asiakasomistajien rahoja jopa 470 miljoonaa euroa.
S-Pankin sijoitusjohtaja maailman 50 tärkeimmän ESG-vaikuttajan listalle27.2.2023 11:30:00 EET | Tiedote
Sijoitusjohtaja Mika Leskinen osallistuu aktiivisesti vastuullisesta sijoittamisesta ja ESG-asioista käytävään keskusteluun paitsi sosiaalisessa mediassa myös #Rahanvastuu-podcastissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme