Vaasan kaupunki - Vasa stad

Personer med funktionsnedsättning mer nöjda än förväntat i fråga om den nuvarande servicen

Dela

I projektet ”Ett liv på egna villkor” i samarbetsområdet Vasa-Laihela har det från klienterna, deras anhöriga, de anställda inom servicen för personer med funktionsnedsättning och andra intressentgrupper samlat in synvinklar och åsikter för att utveckla modellen för personlig budget och för att utvärdera den nuvarande servicen. I åsikterna framkommer starkt, att det i fråga om servicen i det närmaste råder god tillfredsställelse, men att mer flexibilitet saknas i den.

I utvecklingsarbete deltog sammanlagt 40 personer från olika funktionsnedsättningsgrupper i olika ålder samt deras anhöriga. Ett föremål för intresse har i synnerhet varit vad personerna med funktionsnedsättning anser om sin service i nuläget och hur personlig budgetering kunde hjälpa dem i nuvarande situation.

– Behovet till flexibilitet har betonats bl.a. inom färdtjänsten och personliga assistansen. Exempelvis varierar mängden resor inom färdtjänsten varje månad och en önskan var att resor kunde användas mer fritt under årets lopp. Ur utvecklingsarbetets perspektiv var det ändå ytterst positivt att det genom att göra enstaka förändringar ganska långt går att svara på hjälpbehoven för de nuvarande klienterna inom funktionshinderservicen, berättar projektchef Jessica Nygård.

Önskan om mer verksamhet som riktar sig till specialgrupper

I samband med utvecklingsarbetet har det framkommit att det finns en önskan om mer verksamhet som riktar sig till personer med funktionsnedsättning.

– Genom workshopar och intervjuer har det framkommit att det i synnerhet finns efterfrågan på kreativ hobbyverksamhet, såsom dans, teater och musik, förklarar Nygård.

Mer variation önskas i verksamheten som ordnas dagtid. Klienterna har bl.a. framfört önskan om ökande av kulturverksamhet och att göra motionsmöjligheterna mer mångsidiga.

– Utvecklingsidéerna kommer att behandlas och föras framåt redan under detta år, lovar Nygård.

Läs mer www.vaasa.fi/ettlivpaegnavillkor

Nyckelord

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa får ett musikhus och ett nytt landmärke – starkt stöd av stadsfullmäktige för genomförandet27.7.2021 08:10:49 EEST | Tiedote

Stadsfullmäktige i Vasa beslöt vid sitt extra sammanträde 26.7 om beviljande av borgen för projektet Wasa Stations lån samt om bildande av ett nytt fastighetsbolag. Det av staden ägda bolaget tar sammanlagt 52 miljoner euro i lån och med det finansieras det framtida musikhusets andel av multifunktionskvarteret. Det är meningen att byggandet av Wasa Station på den gamla busstationens plats inleds redan i år.

Vaasa saa musiikkitalon ja uuden maamerkin – kaupunginvaltuustolta vahva tuki Wasa Stationin toteutumisen puolesta27.7.2021 08:08:12 EEST | Tiedote

Vaasan kaupunginvaltuusto päätti ylimääräisessä kokouksessaan 26.7. Wasa Station -hankkeen lainatakauksen myöntämisen puolesta ja uuden kiinteistöyhtiön perustamisesta. Kaupungin omistama yhtiö ottaa lainaa yhteensä 52 miljoonaa euroa, jolla rahoitetaan monitoimikortteliin tulevan musiikkitalon osuus. Vanhan linja-autoaseman paikalle nousevan Wasa Stationin rakentaminen on tarkoitus aloittaa jo tänä vuonna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum