Aivoliitto ryAivoliitto ry

Perusoikeus moniammatilliseen AVH-kuntoutukseen ei toteudu

Jaa
Aivoliitto ry/Tiedote 15.6.2016. Moniammatillisen kuntoutuksen avulla aivoverenkiertohäiriön (AVH) sairastaneella on paremmat mahdollisuudet palata kotiin. Selvityksen mukaan vain noin 15 prosenttia pääsee tällaiseen kuntoutukseen. Erityisen vaikeaa kuntoutukseen pääsy on eläkeikäisille.

Aivoinfarktin tai aivoverenvuodon sairastanut on oikeutettu kuntoutukseen, jossa otetaan huomioon hänen erityistarpeensa. Kuntoutuksen pitää alkaa jo ensimmäisessä hoitavassa sairaalassa ja jatkua intensiivisenä usein kuukausia.

Aivoliiton tuoreen tutkimusraportin mukaan sairastumisen jälkeisinä ensimmäisinä kuukausina vain noin 15 prosenttia pääsee moniammatilliseen kuntoutukseen.AVH-kuntoutus toteutuu Suomessa keskimäärin heikosti.

Kuntoutukseen pääsyssä eroa sairaanhoitopiirien välillä

- Moniammatillisesta kuntoutuksesta hyötyvien osuus on kansainvälisissä tutkimuksissa todettu olevan 40-50 prosenttia, mutta tätä ei edelleenkään saavuteta yhdessäkään sairaanhoitopiirissä. Vain neljässä päästään hyvälle yli 25 %:n tasolle, sanoo neurologian erikoislääkäri ja Aivoliiton tutkijalääkäri Mika Koskinen. Hän on tutkinut AVH:n sairastaneiden kuntoutukseen ohjautumista ja kuntoutuksen toteuttamista vuosina 2013-2015.

Moniammatilliseen kuntoutukseen kuuluu suosituksen mukaan vähintään päivittäin fysioterapiaa, kolmesti viikossa toiminta- ja puheterapiaa sekä viikoittain neuropsykologista kuntoutusta. Keskimäärin kuntoutuja tarvitsee ainakin kolmea eri terapiaa.
- Niissä yksiköissä, joissa toteutuu suositusten mukainen kuntoutus, kuntoutuu 80 % entiseen kotiinsa. Muista yksiköistä vain 66 % kotiutuu entiseen kotiin, kertoo Mika Koskinen.

Kuntoutukseen pääsyssä on merkittävää eroa sairaanhoitopiirien välillä ja myös kotikunnalla on paikoin suurta merkitystä.
- Eläkeikäisen on monin paikoin vaikeaa, ellei mahdotonta, päästä intensiiviseen kuntoutukseen, vaikka olisi ennen sairastumista ollut täysin omatoiminen. Tämä on erittäin huolestuttavaa perustuslaillisen tasa-arvon näkökulmasta. Kuntoutus on tehokasta kaikenikäisille, Mika Koskinen toteaa.Mika Koskisen mukaan AVH-kuntoutuksen tehostaminen säästää kokonaiskustannuksia.

- Aivoverenkiertohäiriön sairastamisen jälkeinen akuuttihoito sekä kuukauden moniammatillinen kuntoutus maksavat yhteensä noin 20 000 euroa. Sen jälkeen päästään kotiin ja pääsääntöisesti mitään laitoshoitoa ei enää tarvita. Yhden vuoden laitoshoito maksaa 50 000 euroa. Kymmenessä vuodessa maksetaan siis puoli miljoonaa euroa yhtä ilman kuntoutusta jäänyttä kohti, laskee Mika Koskinen.

Kuinka AVH-kuntoutusta on kehittävä?

Tutkimusraportin tulosten mukaan AVH-kuntoutusta on kehittävä seuraavasti:

- AVH-kuntoutus tulee aloittaa välittömästi moniammatillisena ja sitä on jatkettava tarpeeksi pitkään.

- AVH-kuntoutus tulee keskittää riittävän isoihin yksiköihin, joissa hoidetaan keskeytyksettä pelkästään AVH-potilaita. Laskennallisesti tämä tarkoittaa 100 000 asukasta kohden 16 kuntoutuspaikkaa.

- Jokaiselle kuntoutujalle on laadittava kuntoutussuunnitelma, jonka toteutumista ja ajantasaisuutta AVH-yhdyshenkilön tulee seurata.

- Tehokkaaseen välittömästi alkavaan moniammatilliseen kuntoutukseen pääsy tulee taata asuinpaikasta ja iästä riippumatta.

- Koulutusta moniammatillisen AVH-kuntoutuksen mahdollisuuksista ja merkityksestä tulee lisätä.

- Lähivuosina tulisi uudelleen arvioida, ovatko tehdyt toimenpiteet riittäviä ja toteutuuko Käypä hoito -suosituksen mukainen kuntoutus.

Edellä mainittu yhteenveto jatkotoimenpiteistä perustuu Aivoliitto ry:n projektiin ja valtakunnalliseen tutkimukseen, joka on nimeltään AVH:n sairastaneiden kuntoutukseen ohjautuminen ja kuntoutuksen toteutuminen 2013-2015. Projekti on Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama ja osa Yksi elämä -terveystalkoita.

Edellisen kerran Aivoliitto tutki AVH-potilaiden kuntoutuksen toteutumista vuosilta 2006-2009 ja jo silloin sen todettiin olevan puutteellista.
- Muutamaa valopilkkua lukuun ottamatta tilanne ei tunnu noista vuosista kohentuneen, Mika Koskinen kertoo.

Lähes 25 000 suomalaista sairastaa vuosittain aivoverenkiertohäiriön (AVH) eli aivoinfarktin, aivoverenvuodon tai ohimenevän aivoverenkiertohäiriön (TIA). Maassamme elää arviolta vähintään 100 000 AVH:n sairastanutta.

AVH-kuntoutuksen seurantatutkimuksen loppuraportti on julkaistu Aivoliitto ry:n julkaisusarjassa, raportti 11 ja se löytyy pdf-muodossa Aivoliiton sivuilta: www.aivoliitto.fi/raportit

Lisätietoja:

Neurologian erikoislääkäri Mika Koskinen, p. 040 7321 900, mika.koskinen@aivoliitto.fi

Toiminnanjohtaja Tiina Viljanen, p. 040 833 1511, tiina.viljanen@aivoliitto.fi

www.aivoliitto.fi

Tiedotteen lähettäjä
Päivi Seppä-Lassila
Viestintäpäällikkö
Aivoliitto ry
Suvilinnantie 220900 TURKU
p. 040 715 5198
paivi.seppa-lassila@aivoliitto.fi
www.aivoliitto.fi

Liitteet:
Kartta (jpg)
Moniammatillinen AVH-kuntoutus on perusoikeus (pdf)

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aivoliitto ry
Aivoliitto ry
Suvilinnantie 2
20900 TURKU

02 2138 200, info@aivoliitto.fihttp://www.aivoliitto.fi

Aivoliiton pidemmän aikavälin tavoite on, että kaikki Suomessa asuvat voivat elää mielekästä ja merkityksellistä elämää – mahdollisesta diagnoosista, vammasta tai sairaudesta huolimatta. Aivoliitto tarjoaa apua, tukea ja mahdollisuuden toimia kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ihmisten aivoterveydestä ja hyvinvoinnista ja erityisesti henkilöille, joilla on kehityksellinen kielihäiriö tai jotka ovat sairastaneet aivoverenkiertohäiriön (AVH) sekä heidän läheisilleen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aivoliitto ry

Kännykän käytön vähentämisellä tähdätään parempaan aivoterveyteen Arabian peruskoulussa25.8.2023 08:48:25 EEST | Tiedote

Arabian peruskoulu Helsingissä on aloittanut pilottiyhteistyön Aivoliiton koordinoiman kansallisen aivoterveysohjelman, Lastensuojelun Keskusliiton sekä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Yhteistyön tavoitteena on oppilaiden hyvinvoinnin ja aivoterveyden tukeminen muun muassa kännykän käytön vähentämisen kautta. — Koulussa oppitunneilla rajoitetaan puhelimen käyttöä ja välitunneilla tarjotaan vaihtoehtoista, ilman puhelinta toteutettavaa tekemistä, toteaa Arabian peruskoulun rehtori Mari Suokas-Laaksonen. Yhteistyö alkoi elokuun 2023 lopussa koko koulun vanhempainillalla, jossa tarjottiin tietoa lasten ja nuorten aivojen kehittymisestä ja aivojen suojelun merkityksestä. Älypuhelinten lisääntynyt käyttö sekä jo esillä olo häiritsee tutkitusti lasten ja nuorten keskittymistä ja vaikeuttaa oppimista sekä kuormittaa aivoja. — Tunnesäätely ja pitkäjänteisyyden vahvistuminen ovat lapsilla ja nuorilla vasta kehittymässä. Aivot eivät pysty käsittelemään sitä määrää informaatiota ja välitöntä palkit

Kansallisen aivoterveysohjelman asiantuntijat: Suomessa asuvien aivot tarvitsevat lisää yhteisöllisyyttä, unta ja aivoergonomisia ympäristöjä23.11.2022 16:00:00 EET | Tiedote

Monitieteellinen asiantuntijaryhmä on määritellyt keskeisimmät tavoitteet kaikkien Suomessa asuvien aivoterveyden edistämiselle. Jos aivojen toiminta huomioitaisiin paremmin, yhteiskunnassa lisääntyneet loppuun palaminen ja keskittymättömyys vähenisivät ja toisaalta yleinen terveys ja hyvinvointi lisääntyisivät.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye