SDP EDUSKUNTA

Perustuslakivaliokunnan demarit: Valiokunta nimesi noin 20 ongelmaa sotesta

Jaa

Perustuslakivaliokunta on saanut tänään valmiiksi lausuntonsa koskien hallituksen uusinta sote- ja maakuntamallia ja sitä koskevaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöluonnosta. Valiokunnan tehtävänä oli arvioida esitetyn sote-uudistuksen sisällön vaikutukset siihen, turvaako uudistus esitetyssä muodossaan ihmisten perusoikeuksien toteutumisen perustuslain edellyttämällä tavalla. Perustuslakivaliokunta oli tyytymätön noin kahteenkymmeneen sote-uudistuksen osa-alueeseen ja teki niistä valtiosääntöoikeudellisia ponsia. Perustuslakivaliokunta oli lausunnossaan yksimielinen.

- Sosialidemokraatit ovat tyytyväisiä siihen, että lausunnon mukaan sote- ja maakuntauudistuksessa maakunnilla pitää olla kyky kantaa päävastuu palvelujen tuotannosta sekä riittävä rahoitus perustuslain mukaisten palvelujen järjestämiseen, toteaa perustuslakivaliokunnan jäsen Ilkka Kantola.

Perustuslakivaliokunnan lausunnolla varmistetaan, että monituottajamallissa sote-palvelujen kokonaisuutta ohjaavasta asiakassuunnitelmasta vastaa aina viimekädessä maakunnan liikelaitos. Lisäksi valiokunta antoi selkeät ohjeet uudistuksessa toisiinsa kytkeytyvien maakuntauudistusta koskevien lakien asianmukaisesta käsittelyjärjestyksestä ja lakeihin mahdollisesti tarvittavista muutoksista, mikäli osaa lakipaketeista ei saada hyväksyttyä tällä vaalikaudella.

- Ongelmia oli muun muassa maakuntien rahoituksen riittävyyteen, kaikkein heikoimmassa asemassa olevien palveluiden turvaamiseen, profilointiin ja tietosuojaan, valiokunnan jäsen Maria Guzenina huomauttaa.

Guzenina painottaa myös, että järjestelmän oikeusvarmuus pitää varmistaa EU:n kilpailuoikeudellisesta näkökulmasta.

Yksi peruskysymyksistä on palveluiden riittävä rahoitus kaikissa tilanteissa. Perustuslakivaliokunta pyysi jo aiemmin vastausta liittyen sote-uudistuksen rahoituspohjaan ja poikkeustilainteisiin. Perustuslakivaliokunta vaati ponnessaan, että maakuntien lisärahoitusta on väljennettävä poikkeustilanteissa.

- Budjettirajoitteilla ei saa rajoittaa ihmisten perusoikeuksia, kuten sote-palveluiden riittävää saatavuutta. Ne ovat jokaisen suomalaisen perusoikeus, jota ei voi poikkeustilanteissakaan rajoittaa, toteaa Ville Skinnari.

Skinnarin mukaan on selvää, että uudessa sotessa on turvattava kaikkien, erityisesti ikääntyvien palvelut, kun palveluntarve kasvaa.

Kansalaisten perusoikeuksien turvaamiseksi perustuslakivaliokunta antoi tiukkoja ohjeita sosiaali- ja terveysvaliokunnalle lakipakettiin liittyvistä muutostarpeista.

- Jotkut hallituksen esityksen ongelmakohdista olisivat jo erillisinä heikentäneet tai jopa vaarantaneet uudistuksen alkuperäisten tavoitteiden toteutumisen eli palveluiden riittävyyden turvaamisen kaikille suomalaisille. Kokonaisuutena esitykseen sisältyy myös suurempi järjestelmän toimivuuteen liittyvä riski, toteaa Guzenina.

- Nyt on maan hallituksen tehtävä oma arvionsa uudistuksen kohtalosta, Guzenina päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Kansallisen muistiohjelman jatko tulee varmistaa jo hallitusneuvotteluissa25.5.2019 06:20:00 EESTTiedote

Alzheimer’s Disease International eli ADi julkaisi tiistaina raportin, jonka mukaan maailmalla tarvitaan pikaisia toimenpiteitä kansallisten muistiohjelmien kehittämiseksi. Suomessa nykyinen muistiohjelma päättyy vuonna 2020. Kansanedustaja, Muistiliiton hallituksen puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen vaatii, että kansalliselle muistiohjelmalle tarvitaan ehdottomasti jatkokausi vuosille 2021–2030. - ADI:n raportissa todetaan, että Suomessa on tällä hetkellä Muistiohjelma vuosille 2012-2020, mutta rahoituksen riittämättömyys ja hallituksen vaihdos uhkaavat suunnitelman jatkoa. Meillä ei ole varaa menettää edelläkävijyyttä tässä asiassa. Seuraavan kansallisen muistiohjelman jatkokausi tuleekin varmistaa jo hallitusneuvotteluissa, toteaa Mäkisalo-Ropponen. Pari viikkoa sitten ilmestyi Maailmanterveysjärjestön WHO:n tutkimusnäyttöön perustuvat suositukset muistisairauksien ennaltaehkäisemiseksi. Suositusten taustalla on voimallisesti suomalaistutkimuksista saatu näyttö, erityisesti profe

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Sosiaali- ja terveystoimessa tarvitaan lähijohtajia varmistamaan alan työhyvinvointi, potilasturvallisuus ja laadukas toiminta19.5.2019 11:00:00 EESTTiedote

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöistä lähes 70 prosenttia on hoitotyöntekijöitä. Erityisesti tämän ammattikunnan työssä jaksaminen on ollut julkisuudessa esillä paljon viime aikoina. Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) muistuttaa, että monien tutkimusten mukaan erityisesti lähijohtajien, kuten osastonhoitajien, toiminnalla on keskeinen merkitys koko sosiaali- ja terveystoimen henkilöstön hyvinvointiin ja toiminnan sujuvuuteen.

SDP:n Kimmo Kiljunen: Eduskunnan istumajärjestyksessä seurataan Euroopassa vakiintunutta käytäntöä, jolla on pitkä historia7.5.2019 20:04:02 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen pitää perussuomalaisten perustelua eduskunnan istumajärjestyksestä epäjohdonmukaisena. - Jos perussuomalaisille kelpaa istumapaikka kokoomuksen oikealla puolella Euroopan parlamentissa, niin miksi ei täällä eduskunnassa, hän ihmettelee. - Istumajärjestyksen määrittäminen ei ole tuolileikki tai arvoton näytelmä, vaan vahvasti arvoja sisältävä keskustelu. Yhdenkään puolueen ei pidä eikä tarvitse hävetä tai peitellä omaa arvomaailmaansa. - Uusoikeisto Euroopassa käyttää termejä "Afrikan sarven ihmissaasta", "etninen homogeenisuus", vierastaa monikulttuurisuutta ja on vääristänyt kansallismielisyyden vierasvihaksi sekä syrjii vähemmistöjä. Voimme vain toivoa, että tässä keskustelussa kaikki tunnistavat oman tilansa ja antavat arvon toisillekin, kiteyttää Kiljunen.

Merja Mäkisalo-Ropponen: Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kunnissa kuntoon!5.5.2019 12:05:00 EESTTiedote

Kuntalain mukaan terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen kuuluu kuntien perustehtäviin. Kuntapäättäjien tulisi tiedostaa asian tärkeys, sillä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisellä meillä on mahdollisuus saada todellisia säästöjä tulevaisuuden sosiaali- ja terveysmenoihin. Vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvätkin tulevaisuudessa ns. ”vahvemmille hartioille” kunnan vastuu ennaltaehkäisevistä toimista ei poistu, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme