Schildts & Söderströms

Peter Sandström och Zandra Lundberg nominerade till Nordiska rådets litteraturpris

Dela
Sandström, prisbelönt mästare på stämningar och känslor, tilltalar Finlands jury med romanen Den stora blondinens sista sommar. Zandra Lundbergs debutroman nomineras för sin råhet och ärlighet.

I Peter Sandströms senaste roman får läsaren ta del av hans kännspaka melankoliska och kärleksfulla studie av livet.

Nedan ett utdrag ur juryns motivering (hela motiveringen bifogad):

Det är fråga om vardagliga åtaganden som många av oss måste ta itu med i något skede, och ofta ingår ett inslag av magiskt tänkande i det praktiska. Döden och galenskapen är diskret närvarande i utkanten av livet och förståndet sådana stunder.

Den stora blondinens sista sommar är ömsom dråplig, ömsom hjärtskärande, i sin gestaltning av tidlösa mänskliga teman som kärlek, föräldraskap och åldrande – på en prosa som är både konkret och intensivt laddad med både känsla och tanke.

Konsten att inte hitta sig själv på Bali av Zandra Lundberg är en rå och ärlig beskrivning av en människas kamp och stundvis desperata försök att återfinna glöden och stiga upp ur livets gyttja.

Nedan ett utdrag ur juryns motivering (hela motiveringen bifogad):

Zandra Lundberg berättar i en korthuggen, litterärt effektiv stil. Det självbiografiska materialet får romanens form, där den dramatiska monologen fångar läsaren i ett fast grepp. Hon gestaltar skickligt och med fin känsla för ordens valörer hur den sköra hinnan i det mänskliga psyket hotar att brista. Men också hur drömmen om en ljusare värld kan anas i det barn hon på de sista sidorna snart ska föda.

Boken handlar om sorg och övergivenhet, om hur skriet från vildmarken behärskar alla sinnen. Men i Zandra Lundbergs sökande efter lindring och försoning finns också en trotsig värme. En absurd humor glimtar till ibland. Så kan Konsten att inte hitta sig själv på Bali ändå läsas som en sorts hyllning till livet – det tragiska, magiska och vidunderliga.

Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962 till ett skönlitterärt verk som skrivits på ett av de nordiska språken. Prissumman är 300 000 danska kronor och utdelas vid Nordiska rådets årliga fest i november.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Omslag: Fredrik Bäck
Omslag: Fredrik Bäck
Ladda ned bild
Foto: Marica Rosengård
Foto: Marica Rosengård
Ladda ned bild
Omslag: Ellen Portin
Omslag: Ellen Portin
Ladda ned bild
Foto: Tiina Tahvanainen
Foto: Tiina Tahvanainen
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

Naturväktarna – allas vår radiofavorit i bokformat23.5.2023 08:20:00 EEST | Tiedote

Kan älgar anfalla människor? Kan ormar klättra? Ska fågelholken städas? Vilken insekt sticker värst? Under mer än fem decennier har lyssnarnas frågor till Naturväktarna varit av många slag. Och experterna i Svenskfinlands mest älskade radioprogram har nästan alltid kunnat ge ett svar. I den här boken har vi samlat de intressantaste frågorna och svaren. Här finns också berättelsen om hur programmet kom till och hur det utvecklats sedan starten 1971. Tove Virta har intervjuat människorna bakom radioprogrammet och lyfter i personporträtt fram såväl experter som programledare, bland andra: Rolf Grönblom, Harry Krogerus, Göran Bergman, Björn Federley, Bo Ekstam, Anders Albrecht, Camilla Ekblad och Joakim Lax. Herta Donner har illustrerat djur och natur som diskuteras, och människorna bakom de välkända radiorösterna. Naturväktarna har recensionsdatum tisdag 30.5.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum