Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Picassosta Pyykköön -näyttely tuo espanjalaiset mestarit ja suomalaisen taiteen kärkinimet kesällä Kangasalle

Jaa

Kimmo Pyykkö -taidemuseon kesänäyttely Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä esittelee taidetta Lahtisten kokoelmasta. Lähes 100 teosta nähdään taidemuseon kahdessa kerroksessa 16.6.–9.9.2018.

Lahtisten kokoelmaa ovat vuosikymmenten ajan kartuttaneet lehtimies ja kustantaja Urpo Lahtinen (1931–1994), vaimonsa ja yhtiökumppaninsa Hymy Lahtinen (1930–2017) sekä poikansa Jeppe Lahtinen.

Kimmo Pyykkö -taidemuseon näyttelyssä kokoelmasta on esille maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, keramiikkaa sekä tekstiilitaidetta.

Espanja on ollut Lahtisille tärkeä paikka ja espanjalainen taide erityisenä kiinnostuksen kohteena.Espanjalaisista 1900-luvun suurista nimistä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa nähdään Pablo Picasson, Antoni Tàpiesin, Joan Mirón ja Antonio Sauran töitä.

Suomalainen modernismi on näyttelyssä esillä monipuolisesti. Teoksia nähdään muun muassa Alpo Jaakolalta, Unto Koistiselta, Erik Enrothilta ja Kimmo Kaivannolta.

Muita suomalaisen taiteen kärkinimiä näyttelyssä ovat Essi Renvall, Mau­ri Faven, Arvo Siikamäki, Kimmo Pyykkö ja lukuisat muut. Marjatta Tapiolan maalaama Hymy Lahtisen muotokuva on ensimmäistä kertaa esillä julkisesti.
 
Brittiläisen Tony Craggin veistos Puinen kristalli on yksi näyttelyn helmistä. Teos on valmistettu parkalevystä, suomalaisesta kuusipuusta. Näyttelyn kansainvälisiä taiteilijoita edustavat myös belgialaissyntyinen Cobra-ryhmän taiteilija Corneille ja unkarilainen Gèza Samu.

Osa teoksista on ollut esillä Urpo Lahtisen edustuskodissa Villa Urpossa Ylöjärvellä ja osa Urpo Lahtisen ja Hymy Lahtisen yksityiskodeissa. Teoskokonaisuuden valitsee taiteilija Matti Kulmala.

Lehtimiehestä taiteen kerääjäksi

Tuleva lehtimies Urpo Lahtinen oli kiinnostunut kuvataiteista jo koululaisena. Hän maalasi Kotkan satamassa kuvia laivoista ja myi niitä merimiehille. Taiteilijaa hänestä ei tullut, vaan ura löytyi lehtialalta.

Lahtisten kokoelman synty juon­taa vuoteen 1952, kun Urpo Lahtinen sai juttumatkallaan lahjoitukse­na tamperelaisen Taisto Toivosen väri­puupiirroksen Teurastamo.

Vuonna 1957 Urpo ja Hymy Lahtinen perustivat Suomen ensimmäisen ilmaisjakelulehden Tamperelaisen. Idean mainostuloilla elävään kaupunkilehteen Urpo Lahtinen sai stipendimatkaltaan Hollannista De Echo -nimisestä ilmaisjakelulehdestä. 1960-luvulle tultaessa Lahtisten yritystoiminta – Lehtimiehet Oy – kasvoi vauhdilla erityisesti sensaatiolehti Hymyn menestyksen myötä.

Lahtisten taidekokoelma karttui yritystoiminnan rinnalla. Kokoelmaan hankittiin säännöllisesti maalauk­sia, veistoksia ja grafiikkaa. Hankinnoissa korostui rakkaus taiteeseen.

Nykyään noin 800 teoksen kokoelma on Jeppe Lahtisen omistuksessa. Keräilijänä hän on jatkanut vanhempiansa tiellä hankkimalla vain sellaisia teoksia, joista hän aidosti pitää.

Taiteen kerääminen taitaa olla sukuvika. Voi sanoa, että taiteesta tulee keskeinen osa elämää, kun sen keskellä kasvaa. Olen lapsesta saakka käynyt näyttelyissä ja tavannut mielenkiintoisia ihmisiä ja taiteilijoita. Ja kiinnostus taiteeseen on siirtynyt myös tyttärilleni Kukalle ja Klaaralle, joiden kautta kokoelman elämä jatkuu, Jeppe Lahtinen kertoo.

Tällä hetkellä suurin nälkä on tyydytetty ja keskityn enemmän kokoelman hoitoon. Tähän tosin vaikuttaa myös rakas vaimoni, joka on laittanut ostokiellon, hän jatkaa.

Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä 16.6.–9.9.2018
Kimmo Pyykkö -taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa.

Näyttelyn mediakuvia:https://www.dropbox.com/sh/4n9zqel3xsczomi/AAAzySXI4q4ebU6MdZyE2VoAa?dl=0

Teostiedot ja kuvaajien nimet tiedostojen nimissä. Nimet mainittava julkaistaessa.
Lisää kuvia pyydettävissä tiedottajalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pablo Picasso, Ahdistuneen faunin kasvot, 1956. Keramiikka. Lahtisen kokoelma. Kuva Jussi Koivunen.
Pablo Picasso, Ahdistuneen faunin kasvot, 1956. Keramiikka. Lahtisen kokoelma. Kuva Jussi Koivunen.
Lataa
Kimmo Pyykkö, Aristokraatit. Alumiini. Lahtisten kokoelma. Kuva Jussi Koivunen.
Kimmo Pyykkö, Aristokraatit. Alumiini. Lahtisten kokoelma. Kuva Jussi Koivunen.
Lataa
Hymy ja Urpo Lahtinen. Kuva Jeppe Lahtisen arkisto
Hymy ja Urpo Lahtinen. Kuva Jeppe Lahtisen arkisto
Lataa
Essi Renvall, Urpo Lahtisen muotokuva, 1973. Pronssi. Lahtisten kokoelma. Kuva Jussi Koivunen.
Essi Renvall, Urpo Lahtisen muotokuva, 1973. Pronssi. Lahtisten kokoelma. Kuva Jussi Koivunen.
Lataa
Lataa
Corneille, Kukkamatto, 1973. Tekstiili. Lahtisten kokoelma. Kuva Jussi Koivunen.
Corneille, Kukkamatto, 1973. Tekstiili. Lahtisten kokoelma. Kuva Jussi Koivunen.
Lataa
Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 16.6.–9.9.2018
Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 16.6.–9.9.2018
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kuohunharjuntie 6
36200 KANGASALA

040 773 0148http://www.kimmopyykkotaidemuseo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseon vaihtuvat näyttelyt esittelevät korkeatasoista kotimaista kuvataidetta kahdessa kerroksessa. Pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee taidemuseon kolmannessa kerroksessa avaa kuvanveistäjä Kimmo Pyykön elämän ja uran vaiheita. Taidemuseon yleisötyöhön kuuluvat yleisö- ja teemaopastukset, opastukset, luennot ja työpajat eri kohderyhmille. Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee Kangasala-talossa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kuvan syntymisen ihme musiikin tahdittamana Kangasala-talon lavalla 6.3.19.2.2019 08:51:00Tiedote

Keskiviikkona 6.3. klo 19 Kangasala-talon lavalla kohtaavat kuvataiteilija Samuli Heimonen ja kansanmuusikko Ville Ojanen yhtyeineen. Yleisöllä on mahdollisuus nähdä, miten Samuli Heimosen teokset syntyvät ja kokea musiikin siivittämä maalaustapahtuma, jota harvoin pääsee seuraamaan ”livenä”. Tapahtumalipun hinnalla sisäänpääsyn myös Samuli Heimosen Monesta yksi -näyttelyyn Kimmo Pyykkö -taidemuseossa.

Senioripäivänä 13.2. opastus susiaiheisten muotokuvien maailmaan ja huumoripitoinen lyhytelokuva 87-vuotiaan Hilkan hiusongelmista6.2.2019 12:36:52Tiedote

Senioripäivänä 13.2. Kimmo Pyykkö -taidemuseo tarjoaa monipuolista ohjelmaa senioreille. Iltapäivä alkaa kuvataiteilija Samuli Heimosen Monesta yksi -näyttelyn opastuksella, jota seuraa lyhytelokuvanäytös ja keskustelutilaisuus Kangasala-talon salissa. Anne Välinoron ohjaama ja käsikirjoittama Karvan verran -lyhytelokuva kertoo ohjaajan 87-vuotiaasta äidistä Hilkasta ja hänen hiusongelmistaan.

Kutsu medialle: Tapaa Samuli Heimonen Monesta yksi -näyttelyn ripustusviikolla10.1.2019 09:13:00Kutsu

Kuvataiteilija Samuli Heimosen laaja yksityisnäyttely nähdään Kimmo Pyykkö -taidemuseossa Kangasalla 26.1.–19.5.2019. Heimonen ripustaa näyttelyään viikoilla 3 ja 4, jolloin medialla on mahdollisuus tutustua ripustusprosessiin ja haastatella Heimosta henkilökohtaisesti. Haastattelupäivät ovat ti 15.1. tai ti 22.1. Kutsuvierasavajaiset pidetään la 26.1. klo 13 ja yleisölle avoimet ovet samana päivänä klo 15-17. Media on tervetullut näyttelyn avajaisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme