Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Pielpajärven erämaakirkon kenttää hoidetaan lampailla

Jaa

Pielpajärven erämaakirkon kentälle on saapunut viikonloppuna lampaita, jotka pitävät kesän ajan huolta alueen perinnemaiseman säilymisestä. Lampaiden hyvinvoinnista ja kirkkokentän maisemanhoidosta vastaavat Metsähallituksen rekrytoimat vapaaehtoiset lammaspaimenet.

Lampaat saapuivat Pielpajärven kirkolle viikonloppuna. Kuva: Maarit Kyöstilä
Lampaat saapuivat Pielpajärven kirkolle viikonloppuna. Kuva: Maarit Kyöstilä

Pielpajärven erämaakirkolle saapuneet lampaat ovat kotoisin lammastilalta Kolarista. Lampaat kuljetettiin maata pitkin kokeneiden lammakoirien avustuksella. Metsähallitus on rekrytoinut erämaakirkolle lammaspaimenia kesällä yhteensä kahdeksan viikon ajaksi. Lammaspaimenet turvaavat kirkon asiallista käyttöä ja tarpeen mukaan niittävät kentän rehevöityneitä osia.

Lampaat ovat erinomaisia perinnemaisemien hoitajia, sillä niiden jäljiltä arvokas matala ruohovartinen kasvilajisto saadaan säilymään. Lampaille itselleenkin maisemanhoitotyö on mieluisaa. Laitumella ne saavat liikkua vapaasti ja toteuttaa niille luontaista laumaelämää.

Vuonna 2020 käynnistetty kentän kunnostus ja hoito on rahoitettu ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteisen Helmi-ohjelman kautta. Hoitotoimia ja niiden vaikutusta kentän muinaisjäännöksiin, maisemaan, Natura-luontotyyppeihin ja lajistoon seurataan sekä Saamelaismuseo Siidan että Lapin ELY-keskuksen toimesta.

Pielpan polusta Kirkkopoluksi

Inarissa sijaitseva Pielpajärven kirkko on Lapin kulttuurihistoriallisesti merkittävimpiä kohteita. Erämaakirkko ja saamelaisten talvikylänä toiminut avoin niittymäinen kenttä muodostavat kokonaisuuden, jolla on pitkä asutushistoria. Pielpajärven kirkolle johtaa noin viiden kilometrin mittainen kävelyreitti, joka vie syvälle erämaisen luonnon tunnelmaan aarnimetsineen ja vesistöineen. Maatiainen ry on valinnut kohteen Vuoden perinnemaisemakohteeksi vuonna 2021.

Pohjois-Lapin seurakuntayhtymä ja Metsähallituksen luontopalvelut ovat yhdessä toteuttaneet infotauluja ja levähdyspaikkoja Sarviniementien varrelta lähtevälle polulle. Hiljentymistä ja rauhoittumista varten rakennetut taulut ja levähdyspaikka valmistavat kulkijaa kohteeseen saapumiselle. Polun nimi muutetaankin Pielpajärven Kirkkopoluksi. Taulut tulevat alkukesän aikana paikoilleen.

Sarviniemen polun viitoitusta parannetaan ja polkusilta uusitaan kesän aikana. Polkua ei kuitenkaan kestävöidä eikä rakenneta, joten kulkija voi edelleen varautua varsin luonnontilaiseen sekä kivisyyden ja juurakkoisuuden takia haasteelliseen polkuun. Pielpavuonosta kirkolle lähtevän polun kosteimmat osat sorastetaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin ELY-keskus, ylitarkastaja, Marjut Kokko, puh. +358 295 037 380, sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Lampaat saapuivat Pielpajärven kirkolle viikonloppuna. Kuva: Maarit Kyöstilä
Lampaat saapuivat Pielpajärven kirkolle viikonloppuna. Kuva: Maarit Kyöstilä
Lataa
Kuva: Marjut Kokko
Kuva: Marjut Kokko
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme