Pienet avaruuteen lähetettävät hyperspektrikamerat tuovat tietoa maapallosta ja aurinkokunnasta - avaruustutkijoille 1,2 miljoonan rahoitus Suomen Akatemialta

Suomen akatemia on myöntänyt 1,2 miljoonan rahoituksen tälle hankkeelle, jossa ovat mukana Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus ja VTT.
Spektri paljastaa taivaankappaleen koostumuksen
Avaruusteollisuudessa on käynnissä muutos, jossa pienet avaruuteen soveltuvat hyperspektrikamerat ovat tulleet yhä tärkeämmiksi.
Hyperspektrikamerat kuvaavat kohdetta useilla valon aallonpituuksilla aina näkyvästä infrapunaan asti. Tällöin jokaiselle kuvan pisteelle muodostuu spektri. Tätä voidaan hyödyntää tunnistamaan kuvattavan kohteen ominaisuuksia, kuten kuinka paljon sitä esiintyy kuvassa tai mistä aineesta kohde koostuu. Avaruudessa kameroita voidaan hyödyntää maapallon ja aurinkokunnan kohteiden tarkkailuun.
–Suomi, erityisesti VTT, on pioneeri pienikokoisten hyperspektrikameroiden kehittämisessä, kertoo hankkeen koordinaattori ja päätutkija dosentti Tomas Kohout Helsingin yliopistosta.
Laitteita ja ohjelmistoja nanosatelliiteille suomalaisvoimin
Ensimmäisen sukupolven pienet hyperspektrikamerat ovat parhaillaan maankiertoradalla Aalto-1 ja Reaktor Hello World nanosatelliiteissa.
Uuden hankkeen tutkijat kehittävät seuraavan sukupolven pieniä hyperspektrikameroita ja niiden tuottaman datan käsittelyä. Tavoitteena on kehittää menetelmiä, jotka mahdollistavat entistä itsenäisemmät tehtävät maan ja aurinkokunnan tutkimuksessa.
–Tässä hankkeessa kehitetään sekä laitteita että ohjelmistoja nanosatelliiteille. Tavoitteena on vähentää tulevaisuuden avaruushankkeiden kustannuksia, Kohout jatkaa.
Kolmivuotisessa Älykästä hyperspektrikuvausta maan ja planeettakunnan kaukokartoituksen uudelle aikakaudelle (Smart-HSI) – tutkimushankkeessa Helsingin yliopisto keskittyy aurinkokunnan muihin kohteisiin, Maanmittauslaitos maapallon tarkkailuun, VTT kameroiden kehittämiseen ja Jyväskylän yliopisto kameran tuottaman datan prosessointiin.
Koko hankkeen budjetti on 1,7 miljoonaa euroa. Smart-HSI -hanke alkaa tammikuussa 2021.
Smart-HSI-konsortio: Älykästä hyperspektrikuvausta maan ja planeettakunnan kaukokartoituksen uudelle aikakaudelle
Hankkeessa kehitetään uuden sukupolven miniatyroituja hyperspektrikameroita ja älykkäitä laskennallisia menetelmiä, jotka mahdollistavat näiden kameroiden käytön autonomisissa tehtävissä maapallon ja planeettojen havainnoinnissa. Uusien laskennallisten menetelmien, pienikokoisten hyperspektrisensoreiden ja edistyneiden algoritmien käyttö yhdessä CubeSat-alustojen kanssa vähentävät merkittävästi avaruusoperaatioiden kustannuksia. Tutkimuksen tulokset mahdollistavat uudet, tällä hetkellä saavuttamattomat havainnot, joilla on ennennäkemätön alueellinen ja ajallinen kattavuus. Tavoitteena on, että hyperspektrikameroista tulee helpommin käytettävä työkalu uusille kaukokartoitussovelluksille, jotka edistävät tieteen uudistumista ja mahdollistavat uudet tieteelliset läpimurrot ja kaupalliset sovellukset maan ja avaruuden kaukokartoituksessa.
Tutkimus toteutetaan Helsingin ja Jyväskylän yliopistoissa, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksessa (FGI), ja VTT:llä.
Linkki Suomen Akatemian rahoituspäätökseen
Lisätietoja:
Dosentti Tomas Kohout, University of Helsinki (tomas.kohout@helsinki.fi / +358294151008)
Professori Eija Honkavaara, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus(eija.honkavaara@nls.fi / +35829 531 4716)
Dosentti Ilkka Pölönen, Jyväskylän yliopisto, informaatioteknologian tiedekunta (ilkka.polonen@jyu.fi / +358400248140)
Vanhempi tutkija Harri Ojanen, VTT, (harri.ojanen@vtt.fi / +358504821354)
Kuva: VTT:n kehittämä ensimmäisen sukupolven pienikokoinen hyperspektrikamera ja siinä käytettävä Fabry-Perot interferometri (Kuva: Leevi Annala)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riitta-Leena InkiViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 448 5770riitta-leena.inki@helsinki.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme