Helsingin yliopisto

Pienikin sydänvika lapsena lisää haittoja aikuisiässä

Jaa

Sydänleikatuilla on aikuisena tavallista enemmän pitkäaikaissairastavuutta sekä alhaisempi koulutustaso ja työllisyys.

Lapsena sairastettu sydänvika lisää pitkäaikaissairauksien kuten arytmian ja sydämen vajaatoiminnan riskiä aikuisuudessa. Myös muiden sairauksien kuten astman, epilepsian ja jopa psykiatristen sairauksien riski on tavallista suurempi. Haitat ilmenevät sydänvian vaikeudesta riippumatta.

Tämä käy ilmi Helsingin yliopistossa ja Uudessa lastensairaalassa tehdystä tutkimuksesta, joka julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Sydämen malformaatio on yleisin synnynnäinen yksittäisen elimen rakenteellinen vika. Tutkimus käsitti kaikki vuodesta 1966 lähtien Suomessa alle 15-vuotiaana sydänleikkauksessa olleet potilaat.

– ­Tulokset korostavat potilasryhmän pitkäaikaisseurannan tärkeyttä. Lisäksi tutkimus tuo esille Suomen kansallisten tietokantojen kattavuutta ja niiden sallimaa erinomaista seurantatutkimusta, mikä ei monessa muussa maassa ole mahdollista, lastenkardiologiaan erikoistuva lääkäri, lääketieteen tohtori Alireza Raissadati sanoo.

Sydänvian vaikutukset ulottuvat myös elämänlaatuun, kertoo toinen, Pediatrics-lehdessä julkaistu tutkimus. Sydänleikatuilla lapsilla oli myöhemmin elämässä alhaisempi koulutustaso ja työllisyys kuin kontrolliväestöllä. Tämä koski etenkin miehiä.

– Yllättävää oli, että myös potilaat, joilla oli yksinkertainen sydänvika, olivat sosioekonomisesti heikommassa asemassa kuin muu väestö, Raissadati kertoo.

Tutkimuksessa verrattiin sydänleikattujen lasten koulutustasoa, työllisyyttä, siviilisäätyä ja jälkikasvun määrää kontrolliväestöön 60 vuoden ajan.

Lisätietoja:

Alireza Raissadati, LT, Helsingin yliopisto, Uusi lastensairaala, HUS, Lucile Packard Children’s Hospital, Stanford
Puh. +1781 975 6250
Sähköposti: alireza.raissadati@gmail.com

Eero Jokinen, professori, ylilääkäri, Uusi Lastensairaala, HUS, Helsingin yliopisto
Sähköposti: eero.jokinen@hus.fi

Viitteet: Raissadati, A., Haukka, J., Pätilä, T., Nieminen, H., Jokinen, E. Chronic Disease Burden After Congenital Heart Surgery: A 47‐Year Population‐Based Study With 99% Follow‐Up. Journal of the American Heart Association 2020. https://doi.org/10.1161/JAHA.119.015354

Raissadati, A., Knihtilä, H., Pätilä, T., Nieminen, H., Jokinen, E. Long-term Social Outcomes After Congenital Heart Surgery. Pediatrics 2020. https://doi.org/10.1542/peds.2019-3745

******************************

Ystävällisin terveisin

Miia Soininen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
miia.soininen@helsinki.fi, 050 478 2906

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Suomalaistutkimus osoitti ensimmäistä kertaa maailmassa: tupakointi aiheuttaa tappavan aivoverenvuodon17.9.2020 12:00:00 EESTTiedote

Juuri julkaistun suomalaisen kaksostutkimuksen mukaan tupakointi aiheuttaa todennäköisesti merkittävän osan kaikkein tappavimmista aivoverenkiertohäiriöstä - lukinkalvonalaisesta aivoverenvuodosta. Tutkimuksessa havaittiin tupakoinnin selittävän, miksi ainoastaan toinen kaksosista sairastuu kuolettavaan aivoverenvuotoon. Löydös osoittaa ensimmäistä kertaa todellisen syy-seuraussuhteen tupakoinnin ja lukinkalvonalaisen aivoverenvuodon välillä.

Metsänomistaja 2020 -tutkimus: Sähköisten palveluiden käytössä vielä tehostettavaa, kymmenesosa metsänomistajista ei hyväksy lainkaan avohakkuita15.9.2020 16:00:00 EESTTiedote

Metsänomistaja 2020 -tutkimuksen mukaan metsänhoitotöiden myönteisiin vaikutuksiin uskovien suomalaisten metsänomistajien määrä on laskenut. Valtaosa metsänomistajista on kuitenkin tyytyväisiä nykyisiin metsänhoito- ja hakkuutapoihin. Kolme neljäsosaa metsänomistajista pitää avohakkuita sopivana kasvatustapana, mutta usea kuitenkin rajoittaisi niiden käyttöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme