SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

Pienillä valinnoilla suuri vaikutus – S-ryhmän asiakkaiden ostamista banaaneista kertyi viidessä vuodessa yli 1,7 miljoonaa euroa Reilun kaupan lisää

Jaa

Reilun kaupan tuotteiden myynnistä kertyvän Reilun kaupan lisän avulla tuotantomaissa on esimerkiksi rakennettu kouluja ja teitä, hankittu opetus- ja lääkintätarvikkeita sekä kehitetty työntekijöiden asumisolosuhteita.

Kuva: Fairtrade
Kuva: Fairtrade

S-ryhmän valikoimista löytyy Reilun kaupan tuotteita useissa eri tuoteryhmistä, kuten kahveissa, kodintekstiileissä, kukissa, mausteissa, suklaissa ja hedelmissä. Asiakkaiden kestosuosikkeja ovat etenkin Reilun kaupan banaanit sekä kukat.

”Haluamme tehdä kestävän kuluttamisen ruokakaupan asiakkaille helpoksi.Vastuullisuussertifioidun tuotteen ostaminen on aidosti merkityksellinen valinta. Reilu kaupan sertifiointi on meille tärkeä työkalu, sillä sen avulla voidaan varmentaa tuotannon vastuullisuutta kehittyvissä maissa, niin työolojen kuin ympäristövaikutustenkin osalta”, sanoo vastuullisuuspäällikkö Anni Loukaskorpi S-ryhmän marketkaupasta.

Tuotteista maksettava Reilun kaupan lisä on yksi merkin tärkeimmistä peruspilareista. Sillä tarkoitetaan erillistä korvausta, joka maksetaan ostohinnan päälle raaka-aineen tuottaneille osuuskunnille tai suurtilojen työntekijöille. Reilun kaupan lisän suuruus määritellään tuote- ja maakohtaisesti yhdessä tuottajien kanssa.

”Reilun kaupan tuotteen valvominen sopimuksin ja auditoinnein läpi ketjun on tärkeää, jotta muun muassa varmistetaan Reilun kaupan lisän maksaminen oikein”, kertoo Reilu kauppa ry:llä lisensoinnista vastaava Jenni Sundberg

Reilun kaupan lisän käyttökohteista päätetään itse tuotantomaissa

Siitä, mihin Reilun kaupan lisä käytetään, päättävät osuuskuntien pienviljelijät ja suurtilojen työntekijät demokraattisesti yhdessä. Tyypillisesti lisää hyödynnetään infrastruktuuriin, kuten varastojen ja päivähoitohuoneiden rakentamiseen, tuotannon tehostamiseen, koulutukseen ja ympäristönsuojeluun.

Yksistään S-ryhmän ruokakauppojen (Prisma, S-market, Sale, Alepa, Food Market Herkku) viimeisen viiden vuoden aikana myymistä Reilun kaupan banaaneista on kertynyt Reilun kaupan lisää yli 1,7 miljoonaa euroa.

Reilun kaupan banaanin tärkeimmät tuotantomaat ovat Dominikaaninen tasavalta, Kolumbia, Ecuador ja Peru. Banaanin myynnistä kertyvien Reilun kaupan lisien avulla suurtiloilla on esimerkiksi helpotettu lainojen saamista, hankittu opetus- ja lääkintätarvikkeita, kehitetty työntekijöiden asumisolosuhteita sekä rakennettu kouluja, terveysklinikoita ja teitä. Perussa suurin osa Reilun kaupan banaaneista viljellään pienviljelijöiden muodostamissa osuuskunnissa. Pienviljelijät ovat käyttäneet lisiä erityisesti osuuskunnan tukemiseen, esimerkiksi sijoittamalla henkilöresursseihin, hallintoon, infrastruktuuriin ja koulutukseen.

S-ryhmässä myydyistä ruusuista kertyy puolestaan vuosittain noin 65 000 euroa Reilun kaupan lisää. Reilun kaupan kukkien tärkeimmät tuotantomaat ovat Kenia, Etiopia ja Ecuador, joissa kukista saatua Reilun kaupan lisää on käytetty erityisesti koulutukseen, työntekijöiden ja perheiden taloudelliseen tukemiseen sekä terveydenhuoltoon.

Esimerkiksi Sher Ethiopian Reilun kaupan sertifioimalla kukkatilalla Reilun kaupan lisää on käytetty työntekijöiden monipuoliseen ammatilliseen koulutukseen. Tilalla työskentelevät Abdukadir Demma, 26, ja Teshome Kedir, 27, suorittivat taloushallintoon ja tietotekniikkaan keskittyneen koulutuksen, minkä jälkeen he pääsivät siirtymään kukkatilan perustöistä hallinnon puolelle. Ennen koulutusta kumpikaan ei osannut juurikaan käyttää tietokonetta, mutta tällä hetkellä Abdukadir työskentelee kirjanpitäjänä ja Teshome henkilöstökoordinaattorina Sher Ethiopian kukkatilalla.

Tällä viikolla vietetään Reilun kaupan viikkoa ja torstaina 28.10. Reilua kahvitaukoa. Reilun kaupan viikon teemana on tänä vuonna ilmastonmuutos. S-ryhmän valikoimista löytyy lukuisia Reilun kaupan tuotteita sekä S-ryhmän omilta tuotemerkeiltä että muilta brändeiltä. Kestävä kuluttaminen ja asiakkaiden kannustaminen vastuullisten valintojen tekemiseen on yksi S-ryhmän vastuullisuusohjelman pääteemoista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anni Loukaskorpi, vastuullisuuspäällikkö, S-ryhmän marketkauppa, anni.loukaskorpi@sok.fi, puh. 010 76 80349

Kuvat

Kuva: Fairtrade
Kuva: Fairtrade
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
Fleminginkatu 34
00510 Helsinki

http://www.s-ryhma.fi
​S-ryhmä on suomalaisten kotitalouksien omistama kaupparyhmä. S-ryhmän muodostavat 19 alueosuuskauppaa, SOK sekä niiden tytäryhtiöt. ​
 
Tarjoamme arjen palveluita päivittäistavarakaupassa, hotelleissa & ravintoloissa, tavarataloissa, liikennemyymälöissä, rautakaupassa ja oman pankkimme kautta. ​
 
Olemme suurin yksityinen työllistäjä Suomessa - meitä s-ryhmäläisiä on lähes 40 000. Ilmastotavoitteemme ovat maan kunnianhimoisimmat, ja olemme Suomen suurin kotimaisen ja lähiruoan myyjä. Verojalanjälkemme on lähes 1,8 miljardia euroa, ja investoimme Suomeen vuosittain noin 500 miljoonaa euroa. ​​
 
#parempipaikkaelää

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

Valmisruoat lisäävät osuuttaan suomalaisten joulupöydässä30.11.2021 08:30:00 EET | Tiedote

Suomalaiset viettävät jälleen joulua hyvinkin perinteisin ruokamenoin, ja joulupöydissä korostuvat vuosi toisensa jälkeen tutut joulun herkut. Muun muassa kinkun paistaminen itse on monille tärkeä osa joulun viettoa. Kaikki S-ryhmän myymät joulukinkut ovat kotimaisia. Kauppojen myymät valmiit vaihtoehdot ovat kuitenkin ottaneet jalansijaa ruoan itse valmistamiselta. Esimerkiksi vaihtoehdot perinteisille joululaatikoille ovat tehneet tuloaan jo useamman vuoden ajan, ja nyt niitä löytyy jo monesta joulupöydästä.

Broileri ohittaa ensimmäistä kertaa possun, kasvisvalmisruuissa huikea kasvu – S-ryhmän tilastot paljastavat 10 ruokakaupan ilmiötä, jotka näkyvät nyt suomalaisten ruokakoreissa18.11.2021 10:30:00 EET | Tiedote

S-ryhmän ruokakauppojen kattavan tilastokatsauksen mukaan tällä hetkellä valtakunnallisesti isoina trendeinä korostuvat ruoan elämyksellisyys ja kotona syöminen, kasvis- ja kalaruokailmiö, ruoan ostamisen helppous ja yksilöllisyys sekä hyvinvoiva elämäntapa. Tuore katsaus nostaa esiin 10 ajankohtaista ruokailmiötä, jotka havainnollistavat vallitsevia ruokakaupan trendejä sekä suomalaisten tämän hetken ruokamieltymyksiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme