Pienvesien kartoitukset alkavat Pirkanmaalla

Suomen pienvesien tila tunnetaan huonosti. Arviolta noin kolmannes pienvesistä tarvitsee aktiivista kunnostusta ja ennallistamistoimenpiteitä. Myös tiedot Pirkanmaan pienvesien tilasta ovat puutteellisia. Pienvesiä ovat lammet, purot, norot, lähteiköt sekä fladat ja kluuvit. Näistä luontotyypeistä purot ja lähteet ovat uhanalaisimpia ja kiireellisimmin ennallistettavia.
- Tänä kesänä Pirkanmaalla kartoitetaan pienvesien luonnontilaa ja ennallistamistarpeita noin 10 Natura-alueella sekä lisäksi useilla Natura-alueiden ulkopuolisilla kohteilla. Kartoitukset ovat osa ympäristöministeriön rahoittamaa Helmi-elinympäristöohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa, kertoo projektisuunnittelija Miia Mäkilouko Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Tavoitteena ennallistaa pienvesiä
Pienvesien kartoituksen tavoitteena on tuottaa tietoa Pirkanmaan pienvesien tilasta. Kartoituksen lisäksi pienvesiä ennallistetaan.
- Ennallistamissuunnittelu aloitetaan loppuvuoden 2021 aikana. Kohteet valikoituvat kartoitusten perusteella. Ennallistamistoimet tähtäävät elinympäristön palauttamiseen luonnontilaisen kaltaiseksi, Mäkilouko jatkaa.
Pienvesien luonnontila on monin paikoin muuttunut. Maa- ja metsätalouden kuivatustoiminta, metsähakkuut, hajakuormitus, sekä lähteiden ja uomien perkaaminen ja rakentaminen vaikuttavat pienvesien luonnontilaan usein heikentävästi.
- Pienvesillä on merkittävä vaikutus veden kiertokulkuun ja ekosysteemien toimintaan, sillä ne kytkevät erilaisia ekosysteemejä toisiinsa. Pienvesien kostea ja viileä pienilmasto tarjoaa elinympäristön muun muassa useille uhanalaisille vesihyönteisille, sammalille, putkilokasveille ja kaloille, Mäkilouko painottaa.
Kartoitukset tehdään kesä-syyskuussa
Maastokartoitukset tehdään kesä-syyskuun aikana. Maastokäynneillä havainnoidaan ja arvioidaan muun muassa pienvesille ominaista lajistoa, kohteen luonnontilaisuutta ja ennallistamistarpeita.
- Erityisesti kiinnitämme huomiota kohteen ennallistamismahdollisuuteen, uhanalaisiin lajeihin sekä pohjavesivaikutuksesta kertovaan lajistoon, kertoo Mäkilouko.
Kartoitus ei velvoita maanomistajaa toimenpiteisiin eikä kyseessä ole alueiden suojelu. Mikäli ennallistamistarpeita ilmenee, niistä keskustellaan yhdessä maanomistajan kanssa. Maastotyössä huomioidaan THL:n ohjeet koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.
Osallistu lähteiden kartoittamiseen
Lähteet ovat osa pienvesiä, ja Pirkanmaan lähteiden tilan selvittämiseksi on julkaistu erillinen kansalaishavannointilomake. Lomakkeella voi ilmoittaa Pirkanmaalla sijaitsevien lähteiden tietoja kuvien kera tai ilmoittaa uusista lähteistä. Lomakkeeseen pääset tutustumaan alla olevasta linkistä. Jokainen havainto tuottaa arvokasta tietoa lähteiden nykytilasta.
Lisätietoa:
- Helmi-ohjelman Pirkanmaan ELY-keskuksen sivut (ymparisto.fi)
- Tiedote 10.6.2021: Auta selvittämään Pirkanmaan lähteiden tila (sttinfo.fi)
- Pirkanmaan lähteiden havainnointilomake (ymparisto.fi)
- Pirkanmaan ELY-keskus: projektisuunnittelija Miia Mäkilouko, puh. 0295 036 183 sekä ylitarkastaja Emmi Lehkonen (ei ajalla 1.7.-30.7.), puh. 0295 036 019, sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Mäntykankaan tuulivoimahankkeen YVA-selostus on nyt nähtävillä8.5.2025 10:39:37 EEST | Tiedote
ABO Energy Oy suunnittelee Parkanoon ja Kurikkaan enintään kahdeksan tuulivoimalan kokoista Mäntykankaan tuulivoimahanketta. Yhtiö on toimittanut ympäristövaikutusten arviointiselostuksen Pirkanmaan ELY-keskukselle. Selostusvaiheessa hankkeelle tuli lisää toteutusvaihtoehtoja. Yleisötilaisuus hankkeesta järjestetään 20. toukokuuta Jalasjärvellä.
Vesitilanne nyt Pirkanmaalla: Vähälumisen talven jälkeen vedenpinnat ovat alhaalla ja kasvukauden vuoksi lasku jatkuu8.5.2025 09:03:19 EEST | Tiedote
Leuto talvi piti vedenpintoja tavallista korkeammalla. Talven jälkeen vedenkorkeudet ovat kuitenkin kääntyneet laskuun, ja myös kesälle ennustetaan tavanomaista alempia vedenkorkeuksia useille järville.
Lempäälässä juhlitaan kuntoporraskisan voittoa6.5.2025 16:54:35 EEST | Tiedote
Viime kesänä kisattiin Suomen kiivetyimpien EU:n maaseuturahoitusta saaneiden kuntoportaiden tittelistä. Ykkössijan valtakunnallisessa kisassa nappasi Hakkarin kuntoportaat, jossa vietetään kaikille avoimia voitonjuhlia 20.5.2025 klo 16.30 alkaen liikunnallisen ohjelman siivittämänä. Juhlapuheen pitää maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.
Rantatunneliin puolivuotishuolto ja pesu – yösulkuja arkisin viikon ajan29.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Tampereen Rantatunnelissa tehdään yötyönä tunnelin puolivuotishuoltotöitä viikolla 19. Työt suoritetaan tunneliputki kerrallaan neljänä perättäisenä yönä maanantai-illasta varhaiseen perjantaiaamuun. Pirkanmaan ELY-keskus pesee ja puhdistaa silloin molemmat tunnelin perusteellisesti. Samanaikaisesti Fintraffic Tie Oy huoltaa ja testaa tunnelin teknisiä järjestelmiä. Töiden ajaksi ajoneuvoliikenne ohjataan varareitille.
Työllisyyskatsaus │ Pirkanmaan työttömistä 54 prosenttia oli rakennetyöttömiä maaliskuussa24.4.2025 08:11:30 EEST | Tiedote
Maaliskuun työllisyyskatsauksen mukaan työttömiä työnhakijoita oli Pirkanmaalla yhteensä 30 767 henkilöä, joka on 3 020 henkilöä enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Pirkanmaan työttömyysaste oli 11,6 prosenttia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme