Keski-Suomen ELY-keskus

Pihtiputaan Pienelle Kiemajärvelle rakennetaan pohjapato

Jaa
Keski-Suomen ELY-keskus rakennuttaa Pihtiputaan Pienelle Kiemajärvelle maaliskuussa 2023 pohjapadon, jolla nostetaan lammen vedenpintaa. Lammen alinta vedenkorkeutta nostetaan noin kymmenen senttimetriä. Kunnostuksen tavoitteena on turvata kohteen rakenne linnustolle suotuisana.
Pieni Kiemajärvi, Pihtipudas. Kuva: Lauri Kaisto.
Pieni Kiemajärvi, Pihtipudas. Kuva: Lauri Kaisto.

Pihtiputaan länsireunalla sijaitsevalle Pienelle Kiemajärvelle rakennetaan vielä maaliskuun 2023 aikana pohjapato, jolla nostetaan perkaustöiden vuoksi aikanaan laskeneen lammen vedenpintaa. Noin kymmenen hehtaarin laajuinen vesistö on Kiemannevan kupeessa ja kuuluu laajaan Seläntauksen soiden Natura 2000 –kohteeseen.

Pienestä koostaan huolimatta lammella on monipuolinen vesi- ja rantalinnusto. Kunnostuksella pyritään turvaamaan kohteen rakenne linnustolle suotuisana ja kenties jopa parantamaan sitä. Tässä vaiheessa kohteelle toteutetaan patorakenne ja vedenpinnan nosto pidetään hyvin maltillisena. Kunnostus on osa valtakunnallista Hydrologia LIFE –hanketta, jonka yhteydessä kunnostetaan Keski-Suomessa seitsemää linnustollisesti arvokasta Natura-vesistöä.

Pienen Kiemajärven alinta vedenkorkeutta nostetaan vain 10 cm:llä. "Kohteelle leimaa antavaa on lammen itäosaan painottuva pintakivimassa. Kiviä on yli 200 ja se on erinomainen elementti vesi- ja rantalinnuston pesinnän kannalta. Esimerkiksi vesilintupoikueet lepäilevät usein lämpöä varastoivilla kivillä. Pyrimme välttämään ratkaisua, jolla pintakivien määrä vähenisi liikaa", toteaa suunnittelusta pääosin vastannut biologi Tomi Hakkari Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Mikäli seurantojen perusteella vaikuttaa, että lammen pinta pitäisi saada vielä korkeammalle, padon korotukseenkin todennäköisesti ryhdytään olosuhteiden niin salliessa.

Kunnostuksesta on sovittu vesialueen omistavan Alvajärven kalastuskunnan kanssa. Rakennuttajana on Keski-Suomen ELY-keskus, joka vastaa jatkossa myös padon kunnossapidosta.

Lisätiedot:
http://www.metsa.fi/hydrologialife

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pieni Kiemajärvi, Pihtipudas. Kuva: Lauri Kaisto.
Pieni Kiemajärvi, Pihtipudas. Kuva: Lauri Kaisto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Vieraslajitietoa: keltamajavankaali – hävitettävä tavattaessa6.6.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Keltamajavankaali on koko EU:n alueella haitalliseksi säädetty vieraslaji, joka leviää aggressiivisesti peittäen alkuperäiskasvillisuutta alleen uhaten näin luonnon moninaisuutta. Kasvin tunnistaa sen suurista vahapintaisista lehdistä sekä jopa puolen metrin korkeuteen kasvavasta vehkaa muistuttavasta kukintovarresta, jota ympäröi kellertävä tukilehti. Vaatimaton ja monivuotinen keltamajavankaali viihtyy erityisesti kosteissa ympäristöissä ja rannoilla. Tuontikasvi on levinnyt Suomessa lähinnä puutarhakarkulaisena vesialtaista. Keltamajavankaali tulee tavattaessa hävittää mieluiten juuria myöten.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme