Piiloasunnottomuus on tyypillistä naisille
Naisilla asunnottomuuden taustalla oleviksi tekijöiksi on tunnistettu muun muassa yksinhuoltajuus, pienituloisuus ja asumisen kalleus sekä palvelujen sopimattomuus. Naisille on tyypillistä myös traumatisoituminen esimerkiksi läheisen käyttämän väkivallan vuoksi, mikä voi johtaa asunnottomuuteen.
Y-Säätiön koordinoimassa Naiserityisyys asunnottomuustyössä NEA -hankkeessa selvitetään, millainen ilmiö naisten asunnottomuus on. Hanke sai alkunsa tilastohavainnoista: miesten asunnottomuus laskee, naisten ei. Kolmivuotisessa hankkeessa yhdistetään osaamista päihde-, väkivalta- ja perhetyöstä asunnottomuustyöhön. Tästä on saatu hyviä kokemuksia muun muassa Iso-Britanniassa.
”Jo nyt on selvinnyt, että naiset ottavat usein yhteyttä avuntarjoajiin liian myöhään. Taustalla voi olla häpeää, syyllisyyttä tai lasten menettämisen pelkoa”, kuvaa Y-Säätiön projektipäällikkö Leena Lehtonen hankkeen alustavia havaintoja.
Naiset ovat usein piiloasunnottomia eli asuvat vastentahtoisesti jonkun tutun luona, koska muuta paikkaa ei ole. Tästä seuraa monenlaista naisiin kohdistuvaa hyväksikäyttöä.
Monien naisten asunnottomuuteen liittyy kiinteästi myös äitiys ja lapset. Mikäli lapset on huostaanotettu, asunnottomuutta kokevia naisia ei monesti nähdä äiteinä esimerkiksi asunnottomien palveluissa. Tämä lisää naisten häpeää.
Naiset hyötyvät luottamuksellisuuteen perustuvasta tuesta
Asuminen tulisi ottaa varhaisessa vaiheessa puheeksi, kun naisia kohdataan erilaisissa tukipalveluissa.
”Asumisesta kannattaa puhua esimerkiksi perheille suunnatuissa palveluissa. Se on otettava puheeksi, kun ihminen sairastuu, kohtaa lähisuhdeväkivaltaa tai kun talous romahtaa”, Leena Lehtonen sanoo.
NEA-hankkeessa on havaittu, että naiset hyötyvät joustavasta, luottamukselliseen suhteeseen perustuvasta tuesta. Apua on myös siitä, että ihmisen elämäntilannetta tarkastellaan kokonaisuutena, ei yksittäisinä ongelmina.
”Tärkeää on huomioida tarpeet, jotka nousevat esimerkiksi väkivallasta, traumatisoitumisesta tai perheen rikkoutumisesta”, Lehtonen sanoo.
Turvallisuus on asunnottomuutta kokeville naisille avainasia. Väkivallan kokeminen on naisille hyvin yleistä joko ennen asunnottomaksi joutumista tai asunnottomuuden aikana. ”Naisilla on myös vahva tarve osallisuuteen. Joillekin osallisuus tarkoittaa yhteisöllisyyttä asumisyhteisössä, toisille muunlaista sosiaalisuutta”, Lehtonen kuvaa.
NEA – naiserityisyys asunnottomuustyössä on Y-Säätiön koordinoima yhteiskehittämishanke, jossa osahanketoimijoina ovat Helsingin Diakonissalaitos, Vailla Vakinaista Asuntoa ry, Sininauhasäätiö, Ensi- ja turvakotien liitto, Turun ensi- ja turvakoti ry, Helsingin ensikoti ry, EJY ry sekä A-klinikkasäätiö.
Hankkeessa kohdataan erilaisissa elämäntilanteissa olevia naisia neljällä eri paikkakunnalla. Lisäksi hankkeessa on mukana yhteistyösopimuksella viisi isoa kaupunkia (Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku ja Tampere), jossa NEA-hanke muun muassa kouluttaa ammattilaisia naiserityiseen asunnottomuustyöhön. Hanketta rahoittaa STEA.
Yhteyshenkilöt
Projektipäällikkö Leena Lehtonen
puh. 020 7020 344
leena.lehtonen@ysaatio.fi
Projektikoordinaattori Pilvi Azeem
puh. 020 7020 346
pilvi.azeem@ysaatio.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Y-Säätiö on Suomen suurin valtakunnallinen voittoa tavoittelematon vuokranantaja ja asunnottomuuden poistamisen suunnannäyttäjä. Edistämme yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta tarjoamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ympäri maata. Omistamme yli 19 000 asuntoa lähes 60 paikkakunnalla. M2-Kodit on osa konsernia. ysaatio.fi / m2kodit.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Y-Säätiö
Teija Ojankoski nimetty vaikuttamaan Euroopan unionin asumisratkaisuihin30.6.2025 15:18:27 EEST | Tiedote
Y-Säätiön toimitusjohtaja Teija Ojankoski on nimetty Euroopan komission Asumisen neuvoa-antavaan lautakuntaan (Housing Advisory Board). Lautakunnan tehtävänä on antaa asuntopoliittisia suosituksia tukemaan Euroopan kohtuuhintaisen asumisen suunnitelman kehittämistä ja toimeenpanoa.
Uusia M2-Kotien vuokra-asuntoja Helsingin Herttoniemeen23.6.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Y-Säätiö rakennuttaa 49 uutta vuokra-asuntoa Helsingin Herttoniemeen. Osoitteeseen Laivalahdenkatu 6 nouseva kuusikerroksinen kerrostalo tarjoaa nykyaikaista asumista loistavien liikenneyhteyksien ja kattavien palveluiden äärellä.
Kannanotto: Häätöjen kasvu pysäytettävä yhteisvoimin19.6.2025 10:52:34 EEST | Tiedote
Häätöjen määrä jatkaa kasvuaan tuoreen Ympäristöministeriön tilaaman raportin mukaan. Häätöjen kasvu on erittäin huolestuttavaa ja osa yhteiskunnallista kehitystä, jossa asumiseen liittyvä epävarmuus ja eriarvoisuus voimistuvat. Raportin uudet tiedot vahvistavat tätä kuvaa ja antavat selkeän viestin ennaltaehkäisevään työhön panostamisen tärkeydestä.
Selvitys: asunnottomien palveluissa kehitettävää16.6.2025 14:06:42 EEST | Tiedote
Asunnottomien palvelut eivät kykene vastaamaan asunnottomuutta kokevien henkilöiden tarpeisiin Asunnottomien palvelut hyvinvointialueilla -selvityksen mukaan. Y-Säätiön koordinoima Asunto ensin Verkostokehittäjät haastatteli selvitystä varten kokemusasiantuntijoita palveluiden saavutettavuudesta, kohtaamisen laadusta ja tuen riittävyydestä tilanteissa, joissa avun tarve oli suuri. Selvityksessä tunnistettiin kehityskohteita palveluissa sekä esitettiin suosituksia palveluiden kehittämiselle.
M2-Kotien maine vahvistui – suomalaiset arvostavat vastuullista asumista12.6.2025 08:29:55 EEST | Tiedote
Y-Säätiön omistaman M2-Kotien maine on vahvistunut suomalaisen suuren yleisön keskuudessa, käy ilmi Luottamus & Maine 2025 -tutkimuksesta. M2-Kotien tulos nousi 3,44:een (2024: 3,25), kun taas Y-Säätiön kokonaistulos oli 3,39 asteikolla 1–5 ja pysyi samana syksyn 2023 tutkimuksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme