SDP EDUSKUNTASDP EDUSKUNTA

Piirainen: Historiallinen 2000-luvun jättiuudistus vihdoin maalissa!

Jaa

-Lähes koko 2000-luvun ajan vireillä ja valmistelussa ollut sote-uudistus on vihdoin maalissa. Tavoitteena on ollut siirtää sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu kunnilta ja kuntayhtymiltä vahvemmille hartioille. Nyt Suomeen perustetaan 21 itsehallinnollista hyvinvointialuetta, iloitsee SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen.

Suuren sote-uudistuksen myötä syntyy myös itsehallinnollinen Kainuun hyvinvointialue, ilotsee kansanedustaja Raimo Piirainen (sd). (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Suuren sote-uudistuksen myötä syntyy myös itsehallinnollinen Kainuun hyvinvointialue, ilotsee kansanedustaja Raimo Piirainen (sd). (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

Perustettavat hyvinvointialueet ovat luonteeltaan itsehallinnollisia ja niissä valtaa käyttävät suorilla vaaleilla valittavat aluevaltuustot. Aluksi alueiden itsehallinto on rajoitettua, koska itsehallintoalueiden rahoitus tulee valtiolta.

- Pääministeri Sanna Marinin hallitus on kuitenkin sitoutunut säätämään itsehallintoalueille mahdollisimman ripeästi verotusoikeuden, minkä jälkeen alueilla on kyky ja velvollisuus kattaa itse alijäämänsä ja tätä kautta ottaa vastuu taloudestaan, selvittää Piirainen.

- Hyvinvointialueet tuottavat järjestämisvastuulleen kuuluvat palvelut pääosin julkisina palveluina, ja yksityinen ja kolmas sektori toimisivat täydentävinä palvelujen tuottajina. Vahvistamalla yhdenvertaista, julkista terveydenhuoltoa vältetään kokonaisulkoistuksien synnyttämät riskit. Häiriö- poikkeus ja kriisi-tilanteissa palvelut on pystyttävä turvaamaan oman tuotannon, varautumissuunnitelmien sekä muiden hyvinvointialueiden ja palveluntuottajien kanssa tehtävän yhteistyön avulla, korostaa Piirainen.

Piiraisen mielestä täydellistä ja ongelmatonta järjestelmää ei ole olemassakaan, mutta kuten tähänkin asti. Suomessa on osattu tehdä hyviä päätöksiä.

- Tärkeintä on, että sote-uuditus saadaan liikkeelle. Tärkeintä ovat tasa-arvoiset palvelut kaikille suomalaisille, Suomen kaikissa kolkissa. Näin myös Kainuun hyvinvointialue Kainuussa. Tehokkaasti, ketterästi ja ennaltaehkäisevästi tarpeen mukaan, mutta myös alueellinen huoltovarmuutemme hoitaen, Piirainen kiteyttää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suuren sote-uudistuksen myötä syntyy myös itsehallinnollinen Kainuun hyvinvointialue, ilotsee kansanedustaja Raimo Piirainen (sd). (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Suuren sote-uudistuksen myötä syntyy myös itsehallinnollinen Kainuun hyvinvointialue, ilotsee kansanedustaja Raimo Piirainen (sd). (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Nurminen: Uudenmaan soterahoitukseen liittyvät väitteet eivät pidä paikkaansa24.10.2020 17:55:09 EESTTiedote

SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Ilmari Nurminen ottaa osaa Helsingin Sanomien artikkelin (24.10.) nostamaan keskusteluun sote-uudistuksen rahoituksesta ja oikoo artikkelissa esitettyjä väitteitä. - Kokemukseni mukaan on hyvä, että soten rahoituksesta keskustellaan. Mediassa heitellään hyvin erilaisia lukuja ja väitteitä rahoituksesta. Se on ymmärrettävää, sillä kyseessä on hyvin monitahoinen ja vaikea kokonaisuus. Keskustelua tulee jatkaa, jotta ennakkoluuloja voidaan hälventää ja korjata virheellisiä tietoja, Nurminen toteaa. HS:ssa esitetyt väitteet Uudenmaan soterahoituksen 300 miljoonan leikkauksista Nurminen toteaa virheellisiksi. Soten kokonaisrahoitus on nykyisellään 19,9 miljardia euroa ja reaalikasvu palvelutarpeen perusteella vuosina 2022-29 tulee olemaan vähintään 1,7 miljardia euroa vuotuisella 1,2 % kasvulla. Sen päälle valtio tekee alueille täysimääräisen inflaatiokompensaation ja korvauksen kaikista lakisääteisistä uusista t

SDP:n Pia Viitanen: Hallitus satsaa edelleen myös hengen ravintoon23.10.2020 18:58:04 EESTTiedote

Koronakriisin aiheuttamassa talousahdingossakaan Marinin hallitus ei ole unohtanut tuiki tärkeää hengen ravintoa, sillä kulttuurista ja taiteesta nauttiminen lisää tutkitusti hyvinvointia ja terveyttä, iloitsee valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston jäsen ja ex-kulttuuriministeri kansanedustaja Pia Viitanen (sd.) - Lisäbudjetissa nyt tehdyt satsaukset ovat tervetullutta jatkoa jo kevään lisätalousarviossa tehdyille välttämättömille rahoitustoimille, joilla autettiin kulttuuria ja sen toimijoita selviytymään koronapandemian aiheuttamIsta vaikeuksista. Taiteen ja kulttuurin tukeminen on välttämätöntä, sillä alan ammattilaisten työtilaisuudet tyssäsivät pandemian takia kuin seinään ja jättivät tekijät tyhjän päälle, Viitanen toteaa. Tulonmenetysten korvaamiseen ja jatkuvuuden turvaamiseen hallitus esittää lisätalousarviossaan 23 miljoonaa euroa. Taiteen edistämiskeskukselle ehdotetaan 7 miljoonaa euroa jaettavaksi apurahoina taiteen ja kulttuurin toimijoille. Veikkauksen rahape

SDP:n kansanedustajat Kiljunen ja Heinäluoma: Etelä-Karjalan malli tarjoaa uusia eväitä vakavan koulukiusaamisen ehkäisyyn koko Suomessa21.10.2020 10:44:29 EESTTiedote

Koulukiusaamisen vakavammat muodot ovat herättäneet viime aikoina paljon keskustelua ja huolta. Kyseessä on hyvin vakava asia, jonka ennaltaehkäisemiseksi koulut tarvitsevat lisää työkaluja. Kansanedustajat Eveliina Heinäluoma ja Anneli Kiljunen ehdottavat, että Etelä-Karjalan toimintamalli, jossa yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa on sujuvoitettu, otettaisiin laajemmin käyttöön muuallakin Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme