SDP EDUSKUNTA

Piirainen ja Kyllönen summaavat: Kainuussa nytkähtää eteenpäin monta tärkeää hanketta

Jaa

Kainuulaiset kansanedustajat ja valtiovarainvaliokunnan jäsenet Raimo Piirainen (sd) ja Merja Kyllönen (vas) ovat hyvillään vuoden 2021 talousarvion yhteydessä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueille suunnatuista, eduskuntakäsittelyssä korvamerkityistä investointikohteista.

SDP:n kajaanilainen kansanedustaja Raimo Piirainen pitää tärkeinä valtiovarainvaliokunnan  tekemiä lisäyksiä valtion ensi vuoden budjettiin. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
SDP:n kajaanilainen kansanedustaja Raimo Piirainen pitää tärkeinä valtiovarainvaliokunnan tekemiä lisäyksiä valtion ensi vuoden budjettiin. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

– Nämä ovat tärkeitä ja usein pitkään odottaneita pienehköjä väyläparannuksia ja -korjauksia. Mutta ilman tämänkään vuotista paimentamista, ne eivät välttämättä ensi vuonna etenisi. Tietenkin mahdollistamiselle luo pohjan koko talousarviossa positiivinen vire väylähankkeille, lisämäärärahat ja korjausvelan pienentäminen, sanovat kansanedustajat.

Valtion teistä Piiraisen ja Kyllösen listalta toteutukseen vuonna 2021 menevät: Muhokselle 100 000 euroa: Maantie 18649, Lehtoseläntien ja maantie 18651 Laitilantien kunnostus. Utajärvelle 400 000 euroa: Valtatie 22 ja Mustikkakankaantien liittymän parantaminen. Oulaisiin 450 000 euroa: Maantie 7980 ja maantie 18312, Lehtopään kevyen liikenteen väylän rakentaminen. Kajaaniin 600 000 euroa: Maantie 19033, Vuoreslahdentien päällysteen uusiminen. Kuhmoon 700 000 euroa: Kantatie 900, Hyryntien siirto Kuhmo Oy:n sahalaitoksen kohdalla.

Yksityistieavustusten määrä yli kolminkertaistuu. Varsinaisessa talousarvioesityksessä yksityisteiden avustuksiin ehdotettiin 13 miljoonan euron määrärahaa, mutta talousarviota täydentävässä esityksessä avustusmääräraha nousee 30 miljoonaan euroon.

-Kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen oli koko valtiovarainvaliokunta tyytyväinen. Etenkin, kun talousarvioesitystä täydentävässä esityksessä momentin määrärahaan on tehty 25 miljoonan euron korotus, jonka myötä kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen on käytettävissä yhteensä 28,5 miljoonaa euroa. Määräraha antaa hyvät mahdollisuudet toimeenpanna valtioneuvoston vuonna 2018 hyväksymää kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmaa, jonka tavoitteena on kasvattaa jalankulun ja pyöräilyn määrää vuoteen 2030 mennessä 30 prosentilla verrattuna vuoteen 2018, toteavat kainuulaisedustajat Piirainen ja Kyllönen.

-On myös tärkeää huomata valiokunnan mietinnöstä, että valtionavulla on ratkaiseva vipuvaikutus 4H-nuorisotyöhön. Se toimii eräänlaisena siemenrahana, ja on suuri riski, että valtion avustuksen pieneneminen olisi johtanut myös kuntarahoituksen laskuun. Siksi valtiovarainvaliokunta lisäsi jakovarastaan momentille 300 000 euroa.

-Turvemaihin liittyvä päätöksenteko on vaikeaa, siten tarve tutkittuun, paikalliset olosuhteet huomioon ottavaan tietoon on akuutti. Luotettavien tulosten saaminen edellyttää kuitenkin pitkäkestoista tutkimusta, joten on tärkeää, että tutkimusta jatketaan vuonna 2021. Saadun selvityksen perusteella muutaman vuoden kuluessa voi olla mahdollista jopa kansallisten päästökertoimien tai nykyistä edistyneempien mittausmenetelmien kehittäminen. Siksi oli tärkeää, valiokunta lisäsi momentille 200 000 euroa Ruukin turvepeltojen tutkimukseen Siikajoella.

-Poikkeusajat ovat osoittaneet kotimaisten luonnonantimien hyödyntämisen tärkeyden – aina vientituotteiksi asti. Siksi ruokaketjun kehittämisessä valiokunta lisäsi momentille 200 000 euroa Suomussalmella kotipaikkaa pitävän Arktiset Aromit ry:n hankerahoitukseen.

-Matkailua ja liikkumista edistäviin sekä luontoarvoja korostaviin hankkeisiin kohdennettiin onnistuneesti määrärahoja: Itärajan retkeilyreitti Hossa-Martinselkonen, Murhinsalon alue sekä taukopaikat Murhinsalosta etelään, Ylä-Kainuun autiotuvat yhteensä 170 000 euroa; Pesiön retkeilyreitin kunnostus ja opaskylttien päivitys 10 000 euroa; Säynäjäsuon retkeilyreitti, wc-tilat ja reitin länsipuolen pitkosten uusinta 40 000 euroa; Hyrynsalmen retkeilyreitit, Vuorilampi, Ypykkälampi/Vorlokki kunnostus 45 000 euroa; Puolangan retkeilyreitit, kunnostus ja taukopaikat 40 000 euroa ja olemassa olevan UKK-reitin kunnostaminen Ukkohalla-Paljakka matkailukeskusten välillä 35 000 euroa, summaavat luontoliikuntaan kainuulaiskaksikko Piirainen ja Kyllönen.

-Lisäksi Opetus- ja kulttuuriministeriön puolelle saatiin kohdennettua, valtionavustuksen kautta haettava tuki kaupunkikulttuuriyhdistys Rauniokaupunki ry:n 10-vuotisjuhlaprojektiin Kajaanissa 65 000 euroa, sanovat Piirainen ja Kyllönen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

SDP:n kajaanilainen kansanedustaja Raimo Piirainen pitää tärkeinä valtiovarainvaliokunnan  tekemiä lisäyksiä valtion ensi vuoden budjettiin. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
SDP:n kajaanilainen kansanedustaja Raimo Piirainen pitää tärkeinä valtiovarainvaliokunnan tekemiä lisäyksiä valtion ensi vuoden budjettiin. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n varapuheenjohtaja Mäkynen kokoomukselle: Sote-uudistuksen hylkääminen olisi vastuutonta23.1.2021 14:19:59 EETTiedote

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen pitää vastuuttomana kokoomuksen tuoreeseen kuntavaaliohjelmaan sisältyvää näkemystä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen hylkäämisestä. Kokoomuksen mukaan sotea tulisi kehittää ”nykyjärjestelmän pohjalta”. Mäkynen muistuttaa, että näkemys eroaa radikaalisti siitä politiikasta, jota kokoomus on itse ajanut toimiessaan hallitusvastuussa.

SDP:n Kymäläinen: Muuntovirus tulee pysäyttää jo rajalle22.1.2021 07:30:00 EETTiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on huolissaan Venäjän rajaliikenteen ja pahenevan koronatilanteen Suomelle aiheuttamasta uhkasta. Koronatilanne Suomessa on tällä hetkellä Euroopan parhaimmistoa. Nykytilanteeseen ei kuitenkaan pidä tuudittautua, sillä naapurimaissamme tautitilanne vaikeutuu nopeasti. Erityisesti uutiset koronamuuntoviruksista tuovat esiin uhkakuvia. - Venäjän rajaliikenne on ehdottomasti saatava kuriin ja rajanylittäjät täytyy saada testeihin. Kiireellisin tehtävä virusmuunnoksen Suomeen leviämisen hidastamiseksi on rajoittaa nopeasti ja tehokkaasti matkailua ja parantaa rajojen terveysturvallisuutta. Muuntovirus tulee pysäyttää jo rajalle, Kymäläinen painottaa. Suomessakin on jo saatu esimakua muuntoviruksen voimasta. Eräässä tapauksessa Suomeen Isosta-Britanniasta palannut nuori ei noudattanut karanteeniohjeistuksia, vaan tapasi tuttaviaan Suomeen saavuttuaan. Tästä seuranneessa tartuntaketjussa on löydetty noin ko

SDP:n Kymäläinen: Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma lausunnoille21.1.2021 16:27:41 EETTiedote

Liikenne- ja viestintäministeriö on tänään lähettänyt 12-vuotisen valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnoksen lausuntokierrokselle. Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja ja suunnitelman valmistelun parlamentaarisen ohjausryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) iloitsee asiasta. - On hienoa, että ensimmäinen valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma etenee. Sen laatimisesta sovittiin jo viime vaalikaudella, ja parlamentaarinen ohjausryhmä on kokoontunut tiiviisti hankkeen asettamisesta lähtien vuonna 2019. Suunnitelmaa tarvitaan, jotta Suomen liikennejärjestelmää voidaan jatkossa kehittää aiempaa pitkäjänteisemmin ja tehokkaammin, huomioiden kaikki liikennemuodot ja alueet tasaveroisesti. Sen myötä voimme päästä siltarumpupolitiikasta eteenpäin, Kymäläinen toteaa. Lausunnoille lähtevässä suunnitelmaluonnoksessa linjataan siitä, miten liikenneverkostamme huolehditaan seuraavan 12 vuoden aikana. Suunnitelmaluonnoksessa esitetään toime

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme