Kokkolan kaupunki

Piispanmäen koulun ja päiväkodin rakentaminen käynnistyy

Jaa
Piispanmäen koulun ja päiväkodin rakentaminen Kokkolassa käynnistyy. Urakkasopimukset allekirjoitettiin perjantaina 10.2., ja rakennusurakoitsija Lujatalo Oy on aloittanut maanrakennustyöt tontilla.
Havainnekuva Piispanmäen koulun ja päiväkodin piha ja julkisivu
Havainnekuva Piispanmäen koulun ja päiväkodin piha ja julkisivu

Huhtikuun alussa aloitetaan myös alueen liikennejärjestelyjen uusiminen. Pohjoisväylän, Puntuksentien ja Ouluntien risteykseen rakennetaan kiertoliittymä ja alikulku Pohjoisväylän ali. Alueelle tulee tilapäisiä liikennejärjestelyjä kiertoliittymän ja alikulun rakentamisen ajaksi.

Piispanmäen uudet tilat rakennetaan kestävän kehityksen periaatteita noudattaen

Piispanmäen koulun ja päiväkodin rakennusaika on noin kaksi vuotta. Lujatalo Oy:n Håkan Nyman kuvailee kokonaisuutta mittavaksi: ”Kohteen bruttoala on yli 16 000 m2 ja tilavuus lähes 83 000 m3, joten kyseessä on suuri rakennus. Hyvällä suunnittelulla ja suunnittelunohjauksella on tässä äärimmäisen suuri merkitys. Haluamme myös tarkoilla aikatauluilla tehdä rakentamisajasta mahdollisimman jouhevan ja tehokkaan.”

Työmaalle kohoaa kevään aikana kaksi torninosturia, ennakoi Nyman. ”Ohikulkijalle näkyvin vaihe on rakennuksen rungon kohoaminen tontille. Pisin osa rakentamisajasta kuluu kuitenkin sisärakennusvaiheessa, tekniikan ja sisämateriaalien parissa. Rakennusvaiheessa kiinnitetään erityistä huomiota työturvallisuuteen ja pölynhallintaan.” Kohteessa työskentelee päivittäin keskimäärin 50 rakennusalan ammattilaista, huippuvaiheessa määrä kohoaa yli 100 henkilön.

Kohteessa huomioidaan kestävän rakentamisen tavoitteet, energiatehokkuus ja uusiutuvien energialähteiden käyttö. Vihreät arvot on huomioitu niin vähäpäästöisyydessä, jätemäärien minimoimisessa kuin rakentamisen logistiikassakin. Materiaalit on valittu kestämään koulu- ja päiväkotiarkea. ”Näiden periaatteiden toteutumista myös valvotaan koko prosessin ajan. Sitä edellyttää jo Kuntarahoituksen kohteelle myöntämä Vihreä rahoitus, samoin kuin rakennusurakoitsijan sekä sivu- ja aliurakoitsijoiden oma mittarointi”, muistuttaa rakennuspäällikkö Veli-Matti Isoaho Kokkolan kaupungilta.

Käyttäjät vahvasti mukana suunnittelussa

Piispanmäen koulua ja päiväkotia on suunniteltu alusta asti yhdessä talon tulevien käyttäjien kanssa. Valmiissa kokonaisuudessa on tiloja päiväkodille, esiopetukselle sekä ala- ja yläkoululle. Talon suunnittelussa on huomioitu eri ikäisten lasten ja nuorten tarpeet.

”Uuteen Piispanmäen kouluun siirtyvät syksyllä 2025 Jokilaakson ja Rytimäen koulujen oppilaat sekä osa Hakalahden yläkoulun oppilaista”, kertovat suunnittelutyössä alusta asti mukana olleet rehtorit Harri Kangasniemi Hakalahden ja Kimmo Tastula Jokilaakson koulusta.

”Arjessa koululaiset ja päiväkodissa olevat lapset toimivat pääosin omilla kullekin ikäluokalle suunnitelluilla alueilla.  Tilaratkaisuissa on kiinnitetty huomiota tilojen monikäyttöisyyteen ja jakotilojen riittävyyteen. Ruokasalista rajautuu pienten lasten alue ja pienemmille lapsille on myös tulossa oma liikuntasali”, kuvailee Torkinmäen varhaiskasvatuksen johtaja Elina Myllyniemi.

Piispanmäen uuteen rakennukseen tulee tilat myös tuotantokeittiölle, jossa ruokaa valmistetaan myös muihin yksiköihin. Piispanmäen tuotantokeittiö parantaa kaupungin ruokahuollon toimintavarmuutta.

Avainsanat

Kuvat

Havainnekuva Piispanmäen koulun ja päiväkodin piha ja julkisivu
Havainnekuva Piispanmäen koulun ja päiväkodin piha ja julkisivu
Lataa
Havainnekuva Piispanmäen koulu ja päiväkoti
Havainnekuva Piispanmäen koulu ja päiväkoti
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokkola. Meillä on laajempi horisontti

Kokkolan kaupunki on Keski-Pohjanmaan kaksikielinen maakuntakeskus, jossa asukkaita on noin 48.000. Kokkolan elinkeinoelämän veturi on kansainvälisestikin merkittävä kemianteollisuuden keskittymä, jota täydentävät Suomen suurin raideliikenne- ja panamaxsatama sekä monipuolinen yritystoimijoiden verkosto. Myös monipuoliset tapahtumat, matkailu ja loma-asuminen tuovat kaupunkiin kävijöitä.

Kuningas Kustaa II Aadolf perusti Kokkolan kaupungin 400 vuotta sitten Pohjanlahden rannalle. Meri on tuonut mukanaan vahvat kaupan ja logistiikan perinteet merenkulusta ja laivanrakennuksesta teollisuuteen ja sivistykseen. Sijainti meren ja lentoyhteyksien äärellä, pääradan ja E8-tien varrella varmistaa niin ihmisten, tavaroiden kuin ideoidenkin liikkuvuuden.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokkolan kaupunki

Kokkolan tilikaudesta 2022 muodostui ylijäämäinen23.3.2023 16:00:00 EET | Tiedote

Vuotta 2022 heijasti vahvasti kasvanut epävarmuus, niin maailmantaloudessa kuin geopoliittisestikin Venäjän hyökkäyssodan vuoksi. Epävarmuudenkin vallitessa Kokkolan kaupungin tilikaudesta muodostui ylijäämäinen. Tilinpäätössiirtojen jälkeen kaupungin ja liikelaitoksen tilikauden ylijäämäksi muodostui 8,5 miljoonaa euroa, ja ylijäämä kasvoi viime vuoteen verrattuna 48,8 %. Kaupunginhallitus käsittelee tilinpäätöksen maanantaina 27.3.2023 kokouksessaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme