Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaalla myönnettiin rakennusperinnön hoitoon 221 000 e

Jaa

Pirkanmaan ELY-keskus on jakanut vuosittaiset rakennusperinnön hoitoavustukset. Avustusta myönnettiin 46 kohteelle yhteensä 221 000 e ympäri Pirkanmaata. Yleisimmin avustusta haettiin vesikaton, ikkunoiden ja ovien sekä ulkoseinäverhousten korjaukseen.

Rakennusperinnön hoitoavustusta myönnettiin mm. Hiekan taidemuseon ikkunoiden korjaukseen. Kuva: Ilari Rasimus / Pirkanmaan ELY-keskus.
Rakennusperinnön hoitoavustusta myönnettiin mm. Hiekan taidemuseon ikkunoiden korjaukseen. Kuva: Ilari Rasimus / Pirkanmaan ELY-keskus.

Kaiken kaikkiaan hakemuksia tuli 106 kpl, joista 46 kohteelle myönnettiin avustusta. Vuonna 2021 avustusta myönnettiin yhteensä 151 000 e kaikkiaan 39 kohteelle.

- Avustuksia jaettiin yhteensä 221 000 euroa. Tämä vuonna avustusrahaa oli viime vuotta enemmän käytettävissä, ja avustusta sai yhä useampi kohde, ylitarkastaja Ilari Rasimus Pirkanmaan ELY-keskuksesta kertoo.

Keskimääräinen avustussumma oli 4 650 €. Haetut avustussummat vaihtelivat suuresti, peräti 600 € ja 310 000 € välillä. Myönnetyt avustukset painottuivat pieniin ja keskisuuriin hankkeisiin, jolloin avustusprosentti nousi kohtalaisen korkeaksi (38 % haetusta).

Avustuksia myönnettiin 16 pirkanmaalaiseen kuntaan

Avustushakemuksia saatiin 20 Pirkanmaan kunnasta ja avustuksia myönnettiin 16 kuntaan. Eniten avustuksia myönnettiin Tampereelle (18 avustettua kohdetta/ 38 hakemusta). Avustuksia myönnettiin ja haettiin kunnittain seuraavasti:

 • Tampere (18 avustettua kohdetta/ 38 hakemusta)
 • Mänttä-Vilppula (4/6)
 • Sastamala (3/8)
 • Kuhmoinen (3/5)
 • Kangasala (3/5)
 • Valkeakoski (2/8)
 • Orivesi (2/3)
 • Vesilahti (2/2)
 • Pirkkala (2/2)
 • Akaa (1/4)
 • Nokia (1/4)
 • Urjala (1/2)
 • Pälkäne (1/2)
 • Parkano (1/2)
 • Lempäälä (1/1)
 • Juupajoki (1/1).

Vesikatto, ikkunat ja ovet sekä julkisivu kaipasivat kipeimmin korjausta

Yleisimmin avustusta haettiin vesikaton (31 kpl), ikkunoiden ja ovien (21 kpl) sekä ulkoverhouksen (22 kpl) kunnostamiseen. Kohdetyypeittäin eniten avustusta saivat asuinpientalot (35 kpl), maatilojen entiset tai nykyiset asuinrakennukset (26 kpl) sekä maaseudun talousrakennukset (16 kpl).

Seuraava haku lokakuussa – teemailta avustuksista 8.9.

Avustuksen seuraava hakuaika on loka-marraskuussa 2022. Rakennusperinnön hoidon avustuksia myönnetään kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin kohteisiin.

- Avustusta voi hakea esimerkiksi katon, ulkoseinien, perustusten, ikkunoiden tai ovien korjaustöihin tai pihapiirin kunnostamiseen. Nyt kesällä on mainio aika valmistella hakua ja esimerkiksi kuvata kohdetta avustuksen liitteitä varten, kannustaa Rasimus.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten entistävään kunnostukseen ja hoitoon myönnettävistä avustuksista järjestetään teemailta 8.9. klo 17.30 -19. Tilaisuus pidetään verkossa Zoomissa ja Rakennuskulttuurikeskus Piirulla (Uittajankatu 10, 33250 Tampere.). Maksuttoman tilaisuuden järjestää Pirkanmaan maakuntamuseo yhteistyössä Museoviraston ja Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa. Ilmoittaudu tilaisuuteen ennakkoon Piirun sivuilla (piiru.fi)

Lisätietoja:

Avainsanat

Kuvat

Rakennusperinnön hoitoavustusta myönnettiin mm. Hiekan taidemuseon ikkunoiden korjaukseen. Kuva: Ilari Rasimus / Pirkanmaan ELY-keskus.
Rakennusperinnön hoitoavustusta myönnettiin mm. Hiekan taidemuseon ikkunoiden korjaukseen. Kuva: Ilari Rasimus / Pirkanmaan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Myyränkankaan tuulivoimahankkeen YVA-menettelyssä tulee täydentää sähkönsiirtoon liittyvien ja ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointeja21.9.2022 14:57:57 EEST | Tiedote

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena lausuntonsa ABO Wind Oy:lle Myyränkankaan tuulivoimahankkeen ja siihen liittyvän voimajohdon ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Pirkanmaan ELY-keskus edellyttää joitakin lisäyksiä ja tarkennuksia YVA-ohjelmaan muun muassa luontoarvoihin, ihmisiin ja yleiseen turvallisuuteen kohdistuviin vaikutuksiin liittyen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme