Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaalla sinilevähavainnot hieman laskussa juhannusviikon jälkeen

Jaa

Viikolla 26 Pirkanmaalla havaittiin sinilevää kolmella valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla.

Kuva: Sinikka Suominen
Kuva: Sinikka Suominen

Vähäisiä määriä sinilevää havaittiin Kankahuven uimarannalla Aitoon Uusikylässä Pälkäneellä sekä Pyhäjärven Mäyriänrannalla Lempäälässä. Kangasalan Kirkkojärvellä sinilevää on havaittu tällä viikolla viime viikkoa runsaammin. Edellisellä viikolla Pirkanmaan alueen havaintopaikoista kahdeksalla tehtiin havaintoja sinilevästä, eli määrä on helteistä huolimatta tällä viikolla hieman vähentynyt.

Tampereella uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun on kirjattu havainto vähäisestä määrästä sinilevää Alasjärveltä, Elianderin rannalta, Kaukajärven Riihiniemeltä, Lahdesjärveltä, Pyynikiltä ja Särkijärveltä. Runsaammin levää on havaittu Kaukajärven Saunarannalta, Kaukajärven uimalasta ja Kaupinojalta. Tampereen kaupungin ylläpitämää karttapalvelua voi tarkastella osoitteessa www.tampere.fi/uimarannat.

Kansalaishavaintoja sinilevästä on kirjattu JärviWiki-verkkopalveluun muun muassa Kuhmoisten Lummenne-järveltä, Sastamalan Ylistenjärveltä ja Toijalan satamasta. Kaikki vesien äärellä oleilevat voivat merkitä yleisöhavaintoja JärviWikin Havaintolähetti-työkalun avulla ja käydä palvelussa tarkastelemassa oman alueensa levätilannetta.

Vielä juhannusviikolla Pirkanmaan alueen sinilevätilanne oli havaintojen perusteella pitkän aikavälin keskiarvoon nähden runsas. Kuluvalla viikolla määrät vaikuttavat kääntyneen monella järvellä laskuun helteistä huolimatta. Pintavesien lämpötilat ovat kuitenkin Pirkanmaallakin tällä hetkellä 4–7 astetta normaalia korkeampia ja helteistä säätä on luvassa vielä toviksi, mikä lisää riskiä leväesiintymien ilmaantumiselle. Uimarien on syytä tarkkailla rantavettä ennen pulahdusta. Levän määrä voi vaihdella nopeastikin, kun levälautat kasaantuvat ja hajoavat jälleen tuulen vaikutuksesta. Jos levää näkyy vain vähän, on uiminen aikuiselle vielä turvallista, kunhan vettä ei niellä.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sinilevää kasautuu rantaveteen.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa vettä seisotettaessa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Tarkkaile levätilannetta ja vältä selvästi leväpitoisen veden käyttöä

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa muun muassa allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväalueelta pyydetyn kalan lihaa voi syödä, mutta sisäelinten käyttöä pitää välttää. Lisäksi kannattaa perkaamisen päätteeksi pestä sekä kala että kädet huolellisesti puhtaalla vedellä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111 (palvelee 24 h/vrk).

Kansalaiset voivat halutessaan ilmoittaa omia sinilevähavaintojaan suoraan JärviWikiin Havaintolähetti-palvelun avulla. JärviWiki-sivustolla pääsee myös tarkastelemaan ELY-keskusten havaintopaikkojen tietoja ja selaamaan muiden lähettämiä levähavaintoja.

Linkit: 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus

Vesienhoidon asiantuntija Kukka Kujala
puh. 0295 036 023
kukka.kujala(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Kuva: Sinikka Suominen
Kuva: Sinikka Suominen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme