Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus edellyttää lisäyksiä Tevaniemen tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaan

Jaa

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena lausuntonsa Tevaniemen Tuuli Oy:lle tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Hanke sijoittuu Ikaalisten Tevaniemen alueelle. Yhteysviranomaisena Pirkanmaan ELY-keskus edellyttää joitakin lisäyksiä ja tarkennuksia YVA-ohjelmaan muun muassa maisemaan ja pohjavesialueeseen liittyen.

Ikaalisten Tevaniemen alueelle suunnitellaan tuulivoimaloiden rakentamista. Kartta: Sitowise Oy
Ikaalisten Tevaniemen alueelle suunnitellaan tuulivoimaloiden rakentamista. Kartta: Sitowise Oy

Tevaniemen Tuuli Oy:n suunnittelee tuulivoimahanketta Ikaalisten Tevaniemen alueelle. Hankealueelle suunnitellaan enintään 9 tuulivoimalaa. Hankealue sijaitsee yhdeksän kilometriä Ikaalisten kaupungin keskustasta pohjoispuolelle. Alueelle suunniteltujen voimaloiden kokonaiskorkeus on enimmillään 280 metriä ja hankealueen koko on noin 1250 hehtaaria.

Tuulivoimahanke sijoittuu yksityisten maanomistajien maille. Tuulivoimaloiden lisäksi alueelle suunnitellaan rakennettavaksi tarvittavat yhdystiet, voimaloiden väliset huoltotiet, maakaapelointi voimaloiden välille ja sähköasema.

YVA-ohjelmassa arvioitavat vaihtoehdot:

Vaihtoehto 0: Tuulivoimaloita ei toteuteta.

Vaihtoehto 1: Hankealueelle rakennetaan enintään 9 tuulivoimalaa.

Vaihtoehto 2: Hankealueelle rakennetaan enintään 8 tuulivoimalaa.

Hankealueen sisäinen sähkönsiirto toteutetaan maakaapeleilla. Hankealueelta Vähäjärvelle suunnitellaan sähkönsiirtoa varten 7 kilometriä maakaapeloitua 110 kV:n voimajohtolinjaa.

Tuulivoima-alueen rajaus huomioitava

Hanke sijoittuu laajemmalle alueelle kuin maakuntakaavan mukainen tuulivoima-aluevaraus. Tämän takia on perusteltua, että tarkasteltaviin vaihtoehtoihin lisätään maakuntakaavan tuulivoima-alueen rajauksen mukainen vaihtoehto. Jos vaihtoehtoa ei lisätä, arvioinnissa tulee esittää muulla tavoin riittävän selkeästi, miten vaihtoehdot 1 ja 2 eroavat ympäristövaikutuksiltaan maakuntakaavan mukaisesta rajauksesta.

Tevaniemen Tuuli Oy:n tulee lisäksi arvioida vaihtoehtoinen sähkönsiirtoreitti, mikäli ohjelmassa esitettyyn sähkönsiirtoreittiin liittyy epävarmuutta. Lisäksi sen tulee myös tarkastella vielä tarkemmin, voidaanko voimalinja ja kuljetukset suunnitella johdettavaksi muutoin kuin pohjavesialueen läpi. Vaihtoehtotarkastelussa ja vaikutusten arvioinnissa tulee lisäksi tunnistaa myös vaikutukset muun muassa viestintä- ja tietoliikenneyhteyksiin.

Luonto- ja maisemavaikutuksia täydennettävä

Tevaniemen tuulivoimahankkeen vaikutusalueelle sijoittuu useita inventoituja ja arvotettuja maisema-alueita ja kulttuuriympäristökohteita. On tärkeää, että hankkeen vaikutukset maisemaan ja kulttuuriympäristön kohteisiin selvitetään riittävän kattavasti.

Tevaniemen Tuuli Oy:n tulee täydentää tietoja luonto- ja maisemavaikutusten arviointia varten. Huomiota tulee kiinnittää nykytilan kuvauksiin sekä käytettäviin aineistoihin ja menetelmiin. Esimerkiksi lentoestevalojen vaikutukset yöaikaiseen näkymään tulee havainnollistaa. Havainnekuvia tulisi esittää eri ilmansuunnista.

Yhteisvaikutukset selvitettävä

Tevaniemen Tuuli Oy:n tulee ottaa vaikutusten arvioinnissa huomioon yhteysvaikutukset muiden tuulivoimahankkeiden kanssa. Tuulivoimahankkeilla voi olla yhteisvaikutuksia erityisesti linnuston päämuuttoreitteihin sekä sähkönsiirtokapasiteettiin.

Rakentamiseen käytettävän kiviaineksen määrä on suuri. Kiviainesten oton ja murskauksen yhteisvaikutukset tuulivoimahankkeen kanssa tulee arvioida.

Kaikkiaan Tevaniemen Tuuli Oy:n tulee selvittää hankkeen vaikutusten lieventämiskeinoja. Viestintäyhteyksien toimivuus tulee varmistaa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Yhteysviranomaisen lausunto arviointiohjelmasta verkossa

Yhteysviranomaisen lausunto arviointiohjelmasta on nähtävillä hankkeen verkkosivuilla (Tevaniemen Tuuli Oy:n Tevaniemen tuulivoima -hanke, Ikaalinen, ymparisto.fi). Lisäksi sivulla on luettavissa arviointiohjelma. Verkkosivulle lisätään asiakirjoja YVA-menettelyn edetessä.

YVA-menettely jatkuu arviointiselostuksen laadinnalla. Hankkeesta vastaavan laatima arviointiselostus tulee kertomaan, millaisia ovat hankkeen ympäristövaikutukset vaihtoehdoittain. Alustavan YVA-menettelyn aikataulun mukaan hankkeen YVA-selostus tulisi nähtäville alkuvuodesta 2022.

Lisätietoja:

  • Hankesivu: www.ymparisto.fi/IkaalistenTevaniementuulivoimahankeYVA
  • Yhteysviranomainen Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus: Ylitarkastaja Anneli Vainonen, p. 0295 036 393, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
  • Hankkeesta vastaava Tevaniemen Tuuli Oy: Kehitysprojektipäällikkö, Laura Valtari, p. 044 491 5630, etunimi.sukunimi@ethawind.com
  • Konsultti Sitowise Oy: Johtava konsultti, Timo Huhtinen, p. 040 542 5291, etunimi.sukunimi@sitowise.com

Avainsanat

Kuvat

Ikaalisten Tevaniemen alueelle suunnitellaan tuulivoimaloiden rakentamista. Kartta: Sitowise Oy
Ikaalisten Tevaniemen alueelle suunnitellaan tuulivoimaloiden rakentamista. Kartta: Sitowise Oy
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme