Pirkanmaan ELY-keskus edellyttää tarkennuksia Lylyharjun tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaan

Ilmatar Lylyharju Oy suunnittelee tuulivoimahanketta Lylyharjun alueelle. Hankealueelle suunnitellaan enintään 16 uuden tuulivoimalan rakentamista. Hanke sijoittuu Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan rajalle Kihniön, Kurikan ja Parkanon kuntien alueille.
Lylyharjun tuulivoimahanke sijaitsee Kihniön kuntakeskustasta 10 km luoteeseen, Parkanon kaupungin keskustasta 24 km pohjoiseen ja Kurikan kaupungissa Jalasjärven kirkonkylästä 22 kilometriä kaakkoon Pohjanmaan junaradan itäpuolella. Alueelle suunniteltujen 16 tuulivoimalan kokonaiskorkeus on enimmillään 290 metriä ja hankealueen koko on noin 2500 hehtaaria.
Tuulivoimahanke sijoittuu pääosin yksityisten maanomistajien maille. Tuulivoimahanke muodostuu hankealueesta ja tarkasteltavasta sähkönsiirrosta. Voimalasijoittelu ja huoltotielinjaukset tarkentuvat hankesuunnittelun ja ympäristövaikutusten arvioinnin edetessä.
YVA-ohjelmassa arvioitavat vaihtoehdot:
Vaihtoehto 0 Tuulivoimalat: Tuulivoimalaitoksia ei toteuteta, vastaava sähkömäärä tuotetaan muilla keinoilla.
Vaihtoehto 1 Tuulivoimalat: Lylyharjun alueelle rakennetaan 16 tuulivoimalaa
Vaihtoehto 2 Tuulivoimalat: Lylyharjun alueelle rakennetaan 14 tuulivoimalaa
Vaihtoehto A Sähkönsiirto: Tuulivoimahankkeen sisäinen sähkönsiirto toteutetaan maakaapeleilla. Hankkeen käyttöön rakennetaan uusi 110 kV sähköasema. Sähköasema liitetään hankealueen länsipuolelle sijoittuvaan Fingrid Oy:n 110 kV:n voimajohtoon. Voimajohdon liityntäpiste on Rännärin sähköasema.
Vaihtoehto B Sähkönsiirto: Tuulivoimahankkeen sisäinen sähkönsiirto toteutetaan maakaapeleilla. Hankkeen sähkönsiirtoa varten rakennetaan 20 kilometriä uutta 110 kV voimajohtolinja nykyisen Fingrid Oy:n Seinäjoki-Rännäri 110 kV voimajohtokäytävän viereen. Voimajohdon liityntäpiste on Rännärin sähköasemaan.
Yhteysviranomainen esittää arviointiohjelmaan lisättäväksi vaihtoehdon, jossa tuulivoimaloita ei sijoiteta Etelä-Pohjanmaan alueelle.
Vaikutukset luonnon monimuotoisuudelle
Suunniteltava Lylyharjun hankealue sijoittuu luonnon monimuotoisuuden kannalta valtakunnallisesti arvokkaalle, maakuntarajat ylittävälle Suomenselän vihreälle vyöhykkeelle.
Hankkeen suunnittelussa Ilmatar Lylyharju Oy:n tulee arvioida hankkeen suorat ja välilliset vaikutukset sekä yhteisvaikutukset koko tälle laajalle, luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeiden alueiden muodostamalle ketjulle, joka toimii eri osa-alueita yhdistävänä ekologisena vyöhykkeenä. Vaikutusten arvioinnin tulee tuottaa tiedot mahdollisista merkittävistä haitallisista vaikutuksista ja yhteisvaikutuksista luonnon pirstoutumiseen ja toimivaan viherverkostoon. Erityistä huomiota on kiinnitettävä linnustovaikutusten arviointiin.
Lisäksi arviointiin sisältyy kolme luonnonsuojelulain mukaista tarveharkintaa, ja niiden perusteella mahdolliset Natura-arvioinnit. Mahdolliset Natura-arvioinnit tulee liittää arviointiselostukseen.
Ilmastonmuutos tulee arvioida laajemmin
Ilmatar Lylyharju Oy:n tulee arvioida arviointiohjelmassa esitettyä laajemmin suunniteltavan hankkeen vaikutukset ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen. Arvioinnissa tulisi kiinnittää huomiota rakentamis-, toiminta- ja purkuvaiheen haitallisiin ja myönteisiin, suoriin ja välillisiin sekä kertyviin ja yhteisvaikutuksiin.
Ympäristövaikutusten merkittävyysarvioissa tulee ottaa huomioon erityisesti arvioitavien vaikutusten keskinäinen vuorovaikutussuhde. Tässä tulee huomioida ilmastonmuutoksen aiheuttamat haitalliset muutokset ja erityisesti Suomenselän vihreän vyöhykkeen merkitys luonnon monimuotoisuudelle ilmastomuutokseen sopeutumisessa.
Arviointien tulee tuottaa tietoa myös tuulivoimahankkeen materiaalitehokkuudesta ja luonnonvarojen kestävästä käytöstä. Yhteysviranomainen korostaa lisäksi, että YVA-menettelyn arvioinneilla tulee tuottaa laadukasta ja riittävää tietoa ympäristövaikutuksista eri vaihtoehdoista suhteessa maakuntakaavoihin, niiden keskeisiin ratkaisuihin ja periaatteisiin.
Ympäristövaikutuksiin tarvitaan tarkennuksia
Ilmatar Lylyharju Oy:n tulee esittää arviointiselostuksessa, miten hankkeen suunnitellussa estetään arvioituja todennäköisiä haitallisia ympäristövaikutuksia ja yhteisvaikutuksia muiden tuulivoimahankkeiden kanssa. Yhteysviranomainen tulee kiinnittämään erityisesti huomiota, että hankkeen aiheuttamia todennäköisiä haitallisia ympäristövaikutuksia ja niiden välttämistä, ehkäisyä, rajoittamista ja poistamista on arvioitu ympäristönsuojelun kestävän kehityksen painotusten, luonnon monimuotoisuuden, ilmastonmuutoksen ja siihen sopeutumisen kannalta YVA-menettelyn aikana.
Viranomaislausuntojen ja mielipiteiden mukaan hankkeen suunnittelussa on kiinnitettävä erityistä huomiota ihmisiin kohdistuviin vaikutuksiin sekä alueen merkitykseen virkistyskäytölle.
Yhteysviranomaisen lausunto arviointiohjelmasta verkossa
Yhteysviranomaisen lausunto arviointiohjelmasta on nähtävillä hankkeen verkkosivuilla (Ilmatar Lylyharju Oy:n Lylyharjun tuulivoimahanke, Kihniö, Kurikka, Parkano, ymparisto.fi). Lisäksi sivulla on luettavissa arviointiohjelma. Verkkosivulle lisätään asiakirjoja YVA-menettelyn edetessä.
YVA-menettely jatkuu arviointiselostuksen laadinnalla. Hankkeesta vastaavan laatima arviointiselostus tulee kertomaan, millaisia ovat hankkeen ympäristövaikutukset vaihtoehdoittain. Alustavan YVA-menettelyn aikataulun mukaan hankkeen YVA-selostus tulisi nähtäville vuoden 2022 alkupuolella.
Lisätietoja:
- Hankesivu: www.ymparisto.fi/LylyharjuntuulivoimahankeYVA
- Yhteysviranomainen Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Ylitarkastaja Leena Ivalo, p. 0295 036 000, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
- Hankkeesta vastaava Ilmatar Lylyharju Oy:Hankekehityspäällikkö Lauri Vierto, etunimi.sukunimi@ilmatar.fi
- Konsultti FCG Finnish Consulting Group Oy: Projektipäällikkö Liisa Karhu, p. 040 0835726, etunimi.sukunimi@fcg.fi
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan päällystyskohteet viikolla 2730.6.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Viikolla 27 päällystetään Tampereella, Ylöjärvellä, Nokialla ja Akaassa.
Työllisyyskatsaus: Pitkäaikaistyöttömyys jatkoi toukokuussa kasvuaan Pirkanmaalla25.6.2025 08:05:00 EEST | Tiedote
Pirkanmaan työttömyystilanne on hivenen helpottunut huhtikuusta, mutta viime vuoteen verrattuna työttömyys on kasvanut yli 15 prosenttia. Pirkanmaan työttömyysaste oli toukokuussa 11,2 prosenttia.
Pirkanmaan päällystyskohteet viikolla 2623.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Viikolla 26 päällystetään Nokialla ja Pirkkalassa. Viimeistelytöitä tehdään Sastamalassa, Virroilla ja Kangasalla.
Leväseuranta: Juhannusviikolla sinilevää havaittiin viidessä järvessä19.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Juhannusviikolla, viikolla 25, Pirkanmaalla havaittiin sinilevää Kangasalla, Nokialla, Kihniössä, Sastamalassa sekä Hämeenkyrössä.
Uusi Sisä-Suomen elinvoimakeskus aloittaa 1.1.2026 – toimii Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä19.6.2025 08:37:50 EEST | Tiedote
Ensi vuoden alussa voimaan astuva valtion aluehallinnon uudistus tuo muutoksia Pirkanmaalle ja Kanta-Hämeeseen. Maakuntien asukkaat, yritykset ja organisaatiot saavat jatkossa valtaosan nykyisten ELY-keskusten palveluista uudesta Sisä-Suomen elinvoimakeskuksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme