Pirkanmaan liitto

Pirkanmaan liitto esittää panostusta Länsi-Suomen liikenneyhteyksiin ja viennin turvaamiseen

Jaa

Suomessa tulee pikaisesti vahvistaa pääradan ja sen liitännäisyhteyksien sekä läntisen Suomen valtateiden välityskykyä. Lisäksi tulee käynnistää pääradan peruskorjaus maan bruttokansantuotteen kehittymisen ja maan hyvinvoinnin sekä kokonaisturvallisuuden ja huoltovarmuuden takaamiseksi.

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama valtiosihteerityöryhmä käsittelee itäisen Suomen aluetalouden muutoksia, koska Venäjän politiikka on muuttunut. Työryhmä pyysi Pirkanmaan liitolta heinäkuussa vastauksia, joissa otetaan huomioon muutoksen vaikutukset myös muualle Suomeen. Työryhmä luovuttaa elokuussa raporttinsa varautumisen ministerityöryhmälle.

Pirkanmaan liitto on vastannut kyselyyn yhdessä muiden Länsi-Suomen maakuntien kanssa.

Vastauksessa todetaan, että Länsi-Suomi on taloudellisesti Euroopan pahimmin kärsineitä alueita johtuen sekä koronapandemiasta että Venäjän Ukrainaan kohdistamasta hyökkäyssodasta. Pirkanmaa ja koko Länsi-Suomi on vahvasti vientivoittoista aluetta, johon maailmantalouden muutokset vaikuttavat voimakkaasti. Suomen tavaraviennin arvosta 68 prosenttia tehdään läntisellä alueella Helsingistä Ouluun.

Venäjän kaupan vähenemisen ja yritystoiminnan loppumisen lisäksi suuria ongelmia yrityksille ovat aiheuttaneet maailmankauppaa kohdanneet häiriöt ja epäsuorat vaikutukset: kohonneet raaka-aineiden hinnat, komponenttien saatavuus, pitkittyneet toimitusajat ja konttipula.

Pirkanmaan liitto toteaa yhdessä lähimaakuntien kanssa, että logistiikan kokonaiskuvan muututtua panostusten painopisteen tulee siirtyä länteen. Suomen liikennepolitiikan vahva painopiste on viime vuosikymmeninä ollut Venäjän liikenteen yhteyksien kehittämisessä. Tämä on näkynyt voimakkaana panostuksena liikenneinvestointeihin Kaakkois- ja Itä-Suomessa.

Tilanne on nyt oleellisesti muuttunut. Sitä lisää vielä Saimaan kanavan liikennöinnin loppuminen. Itärajan yli tulleet tavaravirrat ovat kuormittaneet itäisen Suomen rata- ja tieverkkoa, mutta euroiksi ne ovat tosiasiallisesti muuttuneet vasta satamissa, joista moni sijaitsee nimenomaan läntisessä Suomessa.

Turvallisuuspoliittisen selonteon mukaan toimivat logistiset palvelut ja verkostot ovat osa kriittistä infrastruktuuria, mikä on edellytys myös ruokaturvan toteutumiselle. Liikenneverkkomme toimivuus yli rajojen länteen on keskeinen tekijä kilpailukykymme säilyttämiselle. Suomen päärata (Helsinki-Tampere-Seinäjoki-Oulu-Tornio) liityntäyhteyksineen on Suomen ylivoimaisesti liikennöidyin raideyhteys (TEN-T-ydinverkkokäytävä). Suomen valtatieverkolla valtatie 3 (Vaasa-Tampere-Helsinki) on painottunut Suomen ruokatieksi ja viennin valtaväyläksi (E12). Suomen poikittaisliikenteen merkitys, erityisesti Selkämeren ja Pohjanlahden satamiin, tulee jatkossa korostumaan, kun Suomenlahden satamille saattaa syntyä turvallisuuspoliittisia haitta- ja uhkatekijöitä.

Pirkanmaan liitto esitti yhdessä lähimaakuntien kanssa valtiosihteerityöryhmälle, että Suomessa tulee pikaisesti vahvistaa pääradan ja sen liitännäisyhteyksien sekä läntisen Suomen valtateiden välityskykyä sekä käynnistää pääradan peruskorjaus maan bruttokansantuotteen kehittymisen ja maan hyvinvoinnin sekä kokonaisturvallisuuden ja huoltovarmuuden takaamiseksi. Määrärahoja tulee muutoinkin osoittaa läntisen Suomen tie- ja raideverkon investoinneille Väyläviraston investointiohjelman mukaisesti jo vuosina 2023-2026. Lisäksi länsirannikon satamien ja kuljetusväylien toimintaedellytyksiä tulee pikaisesti vahvistaa kaikin käytettävissä olevin keinoin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan liitto
Pirkanmaan liitto
Kelloportinkatu 1 B
33101 Tampere

03 2481 111http://www.pirkanmaa.fi

Pirkanmaan liitto on kuntayhtymä, jonka toiminta-alue on koko maakunta. Pirkanmaahan kuuluu 23 kuntaa.

Vaikuttamisen ja edunvalvonnan tavoitteena on maakunnan menestys ja kilpailukyky. Uudistusten vauhdittaminen, hankeresurssien varmistaminen, maakunnan taloudellisen kasvun ja asukkaiden hyvän elämän edellytysten lisääminen ovat esimerkkejä vaikuttamistyön keskeisistä painopisteistä. 

Teemme vaikuttamistyötä yhdessä maakunnan kuntien, yritysten, järjestöjen, kouluttajien, valtionhallinnon edustajien ja vaalipiirin kansanedustajien kanssa. Kohteita ovat erityisesti eduskunta, maan hallitus ja keskushallinto. EU-edunvalvontaa toteutetaan EU-toimiston avustamana suoraan paikan päällä Brysselissä.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan liitto

Lähijunaliikenteelle on Pirkanmaalla tilausta27.8.2020 09:49:24 EEST | Tiedote

Pirkanmaan lähijunapilotin tulokset näyttävät koronapandemiasta huolimatta positiivisilta. Erityisesti työmatkaliikenne Nokian ja Tampereen välillä piristyi alkuvuonna selkeästi ja lisäsi henkilöauton omistajien kiinnostusta julkista liikennettä kohtaan. Lähijunapilotti on osa liikenne- ja viestintäministeriön ja VR:n ostoliikennesopimusta, joka on nykyisellään voimassa joulukuulle 2020. VR:n tavoitteena on jatkaa pilottia, ja neuvottelut ensi vuoden ostoliikenteestä ovat parhaillaan käynnissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme