Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan pienvesien kartoitukset edenneet, ennallistamiskohteita etsitään!

Jaa
Pienvesien luonnontilaa ja ennallistamistarpeita kartoitetaan Pirkanmaalla osana HELMI-elinympäristöohjelmaa. Tavoitteena on parantaa näiden uhanalaisten luontotyyppien tilaa. Pirkanmaan ELY-keskus kartoitti vuonna 2022 kaikkiaan 110 kohdetta.
Pohjavettä purkautuu ojaan, jonka mutkittelu on alkanut luontaisesti palautumaan ojaan kaatuneiden puiden ja lähdesammalien muodostamien mättäiden avulla. Kuva: Miia Mäkilouko / Pirkanmaan ELY-keskus.
Pohjavettä purkautuu ojaan, jonka mutkittelu on alkanut luontaisesti palautumaan ojaan kaatuneiden puiden ja lähdesammalien muodostamien mättäiden avulla. Kuva: Miia Mäkilouko / Pirkanmaan ELY-keskus.

Vuoden 2022 kesän aikana Pirkanmaan ELY-keskus on jatkanut vuonna 2021 aloitettuja pienvesien tilan ja ennallistamistarpeen kartoituksia osana luonnon monimuotoisuutta vahvistavaa Helmi-elinympäristöohjelmaa.

Kohteita kartoitettiin kesän aikana yhteensä 110 kappaletta, joista 78 oli lähteitä, 27 kpl puroja ja viisi noroja. Kohteita on ollut 20 eri kunnassa ympäri Pirkanmaan. Lisäksi ennallistamistoimenpiteitä suoritettiin yhdellä kohteella ja suunnittelua kolmella kohteella.

- Kohteiksi on valittu lähtötietojen ja karttatarkastelun perusteella ensisijaisesti puroja ja lähteitä, joista on tietopuutteita tai jotka voisivat hyötyä ennallistamistoimista. Lisäksi on tarkistettu maastossa joitain lähteiden kansalaishavainnointikampanjan kautta nousseita kohteita, kertoo projektisuunnittelija Miia Mäkilouko Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Kartoituksilla kerätään tietoja huonosti tunnettujen pienvesien nykytilasta ja ennallistamistarpeesta. Lisäksi Pirkanmaan ELY-keskus on suunnitellut ja toteuttanut Helmi-elinympäristöohjelman puitteissa pienvesien tilan parantamiseen tähtääviä ennallistamistoimenpiteitä.

Pienvesiin kuuluvat purot, norot, lähteet, lähteiköt, lammet sekä fladat ja kluuvit. Näistä luontotyypeistä Pirkanmaalla on keskitytty erityisesti puroihin ja lähteikköihin, jotka ovat näistä luontotyypeistä uhanalaisimpia ja kiireellisimmin ennallistettavia.

Pienvesien tilaa uhkaavat monet ympäristön muutokset

Myös vuoden 2022 maastokartoituksissa oli nähtävillä pienvesien monin paikoin muuttunut luonnontila. Lähes jokaisella kohteella luonnontila oli jossain määrin heikentynyt. Luonnontilaa uhkaavat maankäytön paineet, hakkuut, ojitukset, ruoppaus sekä vedenotto.

- Tilanne on huolestuttava, sillä pienvedet tarjoavat elinympäristön useille lajeille ja ovat tärkeä osa luonnon monimuotoisuutta. Monimuotoisuudesta on hyötyä ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Lisäksi pienvedet tarjoavat ekosysteemipalveluita kuten esimerkiksi tulvasuojelua ja veden puhdistamista ravinteiden pidättämisen kautta, Mäkilouko painottaa.

Luonnontilaltaan muuttuneilla kohteilla voi yhä elää monipuolinen lajisto, jonka elinoloja voidaan parantaa ennallistamistoimilla. Muutamalla käydyistä kohteista luonnontila oli lähtenyt luontaisesti myös palautumaan.

Uusia kohteita jatkuvasti etsinnässä

Mikäli maastokartoituksien yhteydessä kohteilla havaitaan ennallistamistarpeita, Pirkanmaan ELY-keskus on yhteydessä maanomistajiin henkilökohtaisesti. Maastokartoitukset ajoittuvat pääosin kesälle, mutta Helmi-työ pienvesien parissa jatkuu pitkin vuotta suunnittelun ja kunnostuksen merkeissä.

Sopivien ennallistamiskohteiden etsintä on jatkuvasti käynnissä. Kohteiksi sopivat monenlaiset pienvedet. Oleellista on, että kohteen ekologisia arvoja pystytään parantamaan ennallistamistoimin ja maanomistajan myönteisyys toimenpiteille.

- Helmi-elinympäristöohjelman puitteissa tehtävät pienvesien ennallistamistoimet ovat maanomistajalle ilmaisia ja perustuvat vapaaehtoisuuteen. Ennallistamistoimilla pyritään ensisijaisesti parantamaan kohteen ekologiaa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi lähteen vesitalouteen heikentävästi vaikuttavien ojien täyttämistä tai peratun purouoman kiveämistä, kertoo Mäkilouko.

Toimenpiteet valitaan aina kohteen mukaan. Suunnittelua tehdään lähtökohtaisesti yhdessä maanomistajan kanssa, jolloin myös maanomistajan toiveet pystytään huomioimaan.

Mikäli tiedossasi on ennallistamiseen sopiva kohde, ota yhteyttä!

Lisätietoja:

Avainsanat

Kuvat

Pohjavettä purkautuu ojaan, jonka mutkittelu on alkanut luontaisesti palautumaan ojaan kaatuneiden puiden ja lähdesammalien muodostamien mättäiden avulla. Kuva: Miia Mäkilouko / Pirkanmaan ELY-keskus.
Pohjavettä purkautuu ojaan, jonka mutkittelu on alkanut luontaisesti palautumaan ojaan kaatuneiden puiden ja lähdesammalien muodostamien mättäiden avulla. Kuva: Miia Mäkilouko / Pirkanmaan ELY-keskus.
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Lylyharjun tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta voi antaa mielipiteitä 14.4.2023 asti1.3.2023 14:01:07 EET | Tiedote

Ilmatar Lylyharju Oy suunnittelee tuulivoimahanketta Lylyharjun alueelle. Hankealueelle suunnitellaan enintään 14 uuden tuulivoimalan rakentamista. Hanke sijoittuu Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan rajalle Kihniön, Kurikan ja Parkanon kuntien alueille. Hankkeesta järjestetään yleisötilaisuus 9.3.2023 Kihniössä etäosallistumismahdollisuuksin. Mielipiteitä hankkeesta voi esittää 14.4.2023 asti.

Pirkanmaan ELY-keskus antoi perustellun päätelmänsä Takakangas-Pihlajaharjun tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta1.3.2023 10:01:30 EET | Tiedote

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena perustellun päätelmänsä Parkanon Tuuli Oy:n suunnitteleman Takankangas-Pihlajaharjun tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Perustellussa päätelmässä otetaan kantaa arviointien riittävyyteen ja laatuun sekä esitetään yhteysviranomaisen käsitys hankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista. Yhteysviranomainen katsoo, että arviointi on riittävä, mutta jatkosuunnittelussa tulee kiinnittää huomiota muun muassa maakuntakaavan mukaisen maankäytön ohjauksen huomioimiseen ja hankkeen luontovaikutusten arviointiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme