Pirkanmaan hyvinvointialue

Pirkanmaan psykiatrihankinnan taustalla väestön palvelujen turvaaminen kriittisessä tilanteessa

Jaa
Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallituksen tekemästä psykiatrian ja vammaispalvelujen lääkäripalveluja koskevasta hankintapäätöksestä (20.2.2023) on syntynyt kansanedustajien Aki Lindénin ja Merja Kyllösen kirjallisen kysymyksen pohjalta tulkinta, että hankinta olisi järjestämislain 12 pykälän vastainen kokonaisulkoistus. Koko hankinnan lähtökohtana on kuitenkin ollut se, ettei kokonaisulkoistukselle syntyisi tarvetta.

Hankinnan tavoitteena on ollut se, että hyvinvointialue pystyy kaikissa oloissa turvaamaan pirkanmaalaisten mielenterveyspotilaiden ja -asiakkaiden palveluiden riittävän saatavuuden. Henkilöstön saatavuusongelmat ovat uhanneet tätä tavoitetta Pirkanmaalla jo pitkään. Ongelma on sekä alueellinen että kansallinen.

- Nyt hankittu lääkäripalvelu ostetaan henkilöstövuokrauksena ja vastuu palvelun järjestämisestä ja työntekijöiden ohjaamisesta on kokonaisuudessaan hyvinvointialueella. Järjestely on välttämätön, kunnes jo käynnistetyt muut toimenpiteet tuovat helpotuksen henkilöstön saatavuuteen. Viimeisen vuoden aikana noin kymmenen prosenttia aikuisten psykiatrian lääkärityövoiman osuudesta on tuotettu muulla kuin omalla henkilöstöllä, sairaaloiden osastot pääosin omin voimin. Palvelujen kysyntä on voimakkaasti lisääntynyt muun muassa pandemian aiheuttaman kuormituksen vuoksi. On syntynyt jonoa, jota puretaan nyt mahdollisimman nopeasti, toteaa hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola.

Strategiaan perustuvan aluehallituksen hankinnan ennakoitu arvo oli 10 miljoonaa euroa vuosittain. Ennakoidun arvon laskemiseen on käytetty vallitsevan tavan mukaan suurinta mahdollista maksettavaa kokonaiskorvausta. Toteuma voi olla käytännössä pienempi tai hieman suurempi.

Hankinta ei sisällä määrä- tai vähimmäisostovelvoitetta. Hankinnassa palvelun hinnat on vahvistettu, mutta palvelun täsmällinen määrä on jätetty avoimeksi. Hyvinvointialue tilaa palvelua oman tarpeensa ja palveluntuottajan kapasiteetin mukaisesti. Hyvinvointialue hankkii ostopalveluja täydentääkseen omia resurssejaan ja vastatakseen lisääntyneeseen kysyntään.

Hyvinvointialue pyrkii edelleen aktiivisesti rekrytoimaan palvelukseensa lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa.

- Tavoitteemme on ennen kaikkea turvata kriittiset palvelut. Tähän tarvitsemme sitoutunutta omaa henkilöstöä, mutta myös yksityisiä palveluntuottajia, konsernipalvelujohtaja Juhani Sand toteaa.

Hyvinvointialue on jo käynnistänyt toimenpiteet, joilla tehdään kokonaisselvitys psykiatrian tilanteessa Pirkanmaalla. Selvityksellä pyritään ratkaisemaan sekä palvelujen kysynnän ja tarjonnan että henkilöstön saatavuuden haasteita. Yhteistyöllä pystytään turvaamaan psykiatristen potilaiden välttämätön hoito, kuten hyvinvointialueen vastuulle on annettu.

- Selvitys etsii ongelmien juurisyyt ja tuottaa ehdotukset, joilla voidaan varmistaa sairaiden ja apua tarvitsevien mahdollisimman hyvä hoito, sanoo sairaalapalvelujen johtaja Juha Kinnunen.

 

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
PL 272
33101 TAMPERE

http://www.pirha.fi

Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa pirkanmaalaisten julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestämisestä ja pääosin myös tuottamisesta. Lisätietoja pirha.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme