Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan säännösteltyjen järvien vedenkorkeuksia lasketaan kevättulviin varautumiseksi

Jaa

Lumikertymät ovat nyt paikoin jopa yli puolet tavanomaista suurempia Pirkanmaalla. Myös kevättulvista voi tulla tavallista suurempia. Säännöstelyllä varaudutaan mahdollisiin tulviin.

-	Lempäälän kanavan kautta juoksutettiin vettä perjantaina 25.2.2022 Vanajaveden vedenkorkeuden laskemiseksi. Kuva: Diar Isid / Pirkanmaan ELY-keskus.
- Lempäälän kanavan kautta juoksutettiin vettä perjantaina 25.2.2022 Vanajaveden vedenkorkeuden laskemiseksi. Kuva: Diar Isid / Pirkanmaan ELY-keskus.

Lunta on Pirkanmaalla kertynyt tänä talvena tavallista enemmän. Lumikertymät ovat paikoin jopa yli 50 prosenttia suurempia kuin keskimäärin tähän aikaan kevättä. Kevättulvien kannalta lumipatjan paksuudella ei ole niinkään merkitystä vaan lumen painolla.

- Lumen vesiarvo vaihtelee maakunnan lounaisosien noin 80 kilogrammasta neliömetrillä Kuhmoisten yli 140 kilogrammaan neliömetrillä, kertoo Pirkanmaan ELY-keskuksen vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen.

Lopputalven lumikertymän ja sulamisajankohdan osalta on ennusteissa kuitenkin vielä suurta vaihtelua, ja kevään sää vaikuttaa suuresti kevättulvien kestoon ja voimakkuuteen.

- Mikäli lumi sulaa vähitellen, jäävät kevättulvat pienemmiksi kuin silloin, jos lumi sulaa kerralla sateiden ja lämmön vaikutuksesta, Nurhonen havainnollistaa.

Säännösteltyjen järvien vedenkorkeuksia lasketaan

Säännösteltyihin järviin on kevättulviin varautumiseksi tehty tulvavesille tilaa laskemalla talven mittaan järvien vedenkorkeuksia.

Kevättalvella tehtävällä vedenpinnan laskemisella alennetaan tulvia sekä näissä järvissä että niiden alapuolisessa vesistönosassa, kuten Kokemäenjoessa, sillä lumien sulamisen aikana voidaan vettä varastoida järviin. Tavanomaista suuremmat lumikertymät kasvattavat myös varautumistarvetta säännöstellyissä järvissä, mikä näkyy paikoin melko suurena vedenkorkeuksien alenemisena.

- Pirkanmaan merkittävimmillä säännöstellyillä järvillä, kuten Näsijärvellä, Vanajavedellä, Pyhäjärvellä ja Kyrösjärvellä on sovittu varautumistasoista yhteistyössä voimayhtiöiden kanssa, toteaa Pirkanmaan ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid.

Säännöstelemättömillä järvillä ehkä tavanomaista suurempia kevättulvia

Pirkanmaan säännöstelemättömissä järvissä vedenkorkeudet ovat viime aikoina olleet melko lähellä keskimääräisiä arvoja. Tavallista suuremman lumikertymät lisäävät kuitenkin todennäköisyyttä myös tavallista korkeammille kevättulvavesille, mikä voi näkyä myös jokien ja purojen suurempina virtaamina.

- Lunta on maastossa paljon, joten tulvavesi voi nousta korkeallekin. Tässä vaiheessa on vaikea ennustaa kevään kulkua, arvioi Isid.

- Mikäli lunta kertyy vielä lisää ja sulaminen tapahtuu nopeasti, voivat kevättulvat olla erityisesti säännöstelemättömissä vesistöissä melko korkeita, toteaa Nurhonen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid, p. 0295 036188
Vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen, p. 0295 036103

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

-	Lempäälän kanavan kautta juoksutettiin vettä perjantaina 25.2.2022 Vanajaveden vedenkorkeuden laskemiseksi. Kuva: Diar Isid / Pirkanmaan ELY-keskus.
- Lempäälän kanavan kautta juoksutettiin vettä perjantaina 25.2.2022 Vanajaveden vedenkorkeuden laskemiseksi. Kuva: Diar Isid / Pirkanmaan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Jatkuva oppiminen sai Pirkanmaalla oman strategian – laajassa yhteistyössä tehty strategia määrittelee osaamisen kehittämisen suuntaviivat ja painopisteet8.11.2022 08:59:56 EET | Tiedote

Pirkanmaalla lähdetään nyt uusin eväin kehittämään osaamista työuran ja elämän eri vaiheissa. Maakunta on saanut tätä varten ensimmäisen jatkuvan oppimisen strategian. Sen tavoitteena on varmistaa tarjolla olevat palvelut, kuten koulutusmahdollisuudet ja jatkuvan oppimisen ohjauspalvelut, entistä paremmin yritysten ja työntekijöiden saataville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme