Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan sinilevätilanne ajankohtaan nähden rauhallinen

Jaa

Viikolla 27 Pirkanmaan alueen sinilevätilanne oli Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskuksen) seurannan perusteella edelleen rauhoittumaan päin.

Tampereelta Näsijärven Kaupinojan uimarannalta ei ole ilmoitettu sinilevähavainnoista. Kuva: Sinikka Suominen
Tampereelta Näsijärven Kaupinojan uimarannalta ei ole ilmoitettu sinilevähavainnoista. Kuva: Sinikka Suominen

Kangasalan Kirkkojärvellä havaittiin edellisviikon tapaan runsaasti sinilevää, mutta muilla Pirkanmaan viranomaisseurannan havaintopaikoilla levää ei havaittu. Pirkanmaan ELY-keskus seuraa maakunnan sinilevätilannetta joka viikko 51 eri havaintopisteellä osana valtakunnallista sinileväseurantaa. Kuluvalla viikolla havaintotietoja ei saatu Hämeenkyröstä, Ikaalisista, Kihniöstä, Parkanosta ja Pälkäneeltä.

Kansalaishavaintoja sinilevästä JärviWiki- ja Vesi.fi-verkkopalveluihin on kirjattu viimeisen viikon aikana Näsijärven Kaiharinlahdelta Ylöjärveltä, Kankarinjärveltä Kihniöstä, Rauttunselältä Valkeakoskelta ja Höytämönjärveltä Lempäälästä.

Kaikki vesien äärellä oleilevat voivat halutessaan ilmoittaa omia sinilevähavaintojaan suoraan JärviWikiin Havaintolähetti-verkkopalvelun avulla tai Vesi.fi-karttapalvelussa. Ilmoitetut kansalaishavainnot tulevat näkyviin molemmille verkkosivuille. JärviWikissä voi lisäksi tarkastella ELY-keskusten seurantapaikkojen sinilevähavaintoja niin kuluvan kesän osalta kuin pitkälläkin aikavälillä. Linkit eri palveluihin löytyvät tiedotteen lopusta.

Tampereella uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun on kuluvalla viikolla kirjattu havainto vähäisestä määrästä sinilevää Halimasjärveltä, Kämmenniemestä, Kaukajärven Saunarannalta ja uimalasta, Lahdesjärveltä, Pyynikiltä, Raholasta, Saarenkärjestä ja Viitapohjalta. Havaintoja runsaista leväkukinnoista ei ole tällä viikolla Tampereen uimarannoilta kirjattu. Tampereen kaupungin ylläpitämää karttapalvelua uimavesien lämpötiloista ja vedenlaadusta voi tarkastella verkossa osoitteessa tampere.fi/uimarannat.

Alkuviikosta lännestä saapunut matalapaineen alue sateineen ja ukkosineen on viilentänyt säätä Pirkanmaallakin, mikä on todennäköisesti osaltaan vaikuttanut sinilevähavaintojen vähentymiseen. Myös pintavesien lämpötilat ovat sään muutoksen myötä laskeneet viime viikosta.

Pirkanmaalla pintavedet ovat torstaina 7.7. tehtyjen mittausten perusteella noin 1–2 astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpiä, siinä missä vielä viime viikolla samoilla mittauspisteillä oltiin jopa 4–7 astetta pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella. Vesien viileneminen voi osaltaan ehkäistä laajojen leväkukintojen muodostumista.

Uimarien on kuitenkin syytä tarkkailla rantavettä ennen pulahdusta. Levän määrä voi vaihdella nopeastikin, kun levälautat kasaantuvat ja hajoavat jälleen tuulen vaikutuksesta. Jos levää näkyy vain vähän, on uiminen aikuiselle yleensä vielä turvallista, kunhan vettä ei niellä.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on vaaraton rihmamainen levä. Vesilasissa vettä seisotettaessa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Tarkkaile levätilannetta ja vältä selvästi leväpitoisen veden käyttöä

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa muun muassa allergiareaktioita, silmäoireita, flunssaista oloa ja pahoinvointia. Sinileväalueelta pyydetyn kalan lihaa voi syödä, mutta sisäelinten käyttöä pitää välttää. Lisäksi kannattaa perkaamisen päätteeksi pestä sekä kala että kädet huolellisesti puhtaalla vedellä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen (p. 0800 147 111, palvelee 24 h/vrk).

Linkit: 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus
Vesienhoidon asiantuntija Kukka Kujala
puh. 0295 036 023
kukka.kujala(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Tampereelta Näsijärven Kaupinojan uimarannalta ei ole ilmoitettu sinilevähavainnoista. Kuva: Sinikka Suominen
Tampereelta Näsijärven Kaupinojan uimarannalta ei ole ilmoitettu sinilevähavainnoista. Kuva: Sinikka Suominen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme