Lapin ELY-keskus

Pirssillä kylille - iäkkäiden ja liikuntarajoitteisten palveluliikenteen kehittämishanke

Jaa

Pirssillä kylille -hanke käynnistyi Lapissa kesäkuun alussa. Käynnistyneessä hankkeessa kartoitetaan kunnittain, millä tasolla ikäihmisten ja liikuntarajoitteisten palveluliikenne on ja mitä kehittämistarpeita siinä mahdollisesti on.

Hankkeessa selvitetään myös sitä, tuntevatko potentiaaliset käyttäjät kuntansa jo olemassa olevan palveluliikennetarjonnan. Hanke rahoitetaan puoleksi Lapin ELY -keskuksen julkisen henkilöliikenteen palvelujen kehittämisrahoista, toisen puolen rahoittavat osallistuvat kunnat yhdessä. Mukana ovat lähes kaikki Lapin kunnat.

Hankeidea sai alkunsa kuntien liikenneturvallisuuskokouksissa, joissa tuli esille, että kunnan työntekijän näkemyksen mukaan heidän kuntansa ikäihmisten palveluliikenne oli hyvällä tolalla. Kysyttäessä asiasta kunnan ikäihmisiltä, osa heistä ei tiennyt kunnan palveluliikenteestä tai osa tiesi, että sellainen on, mutta he eivät tienneet esimerkiksi aikatauluista. Sitten oli myös heitä, jotka kyllä tiesivät aikataulutkin mutta eivät jostain syystä halunneet käyttää ns. mummokyytiä.

Hanke etenee yksittäisten kansalaisten osallistamisesta kuntakohtaisiin ikäihmisten ja liikuntarajoitteisten palveluliikenteen kehittämiskortteihin. Hankkeessa tehdään neljä kyselyä, joista ensimmäinen on kysely vanhus- ja vammaispalveluiden parissa työskenteleville ja toinen on kysely kuntien viestintävastaaville. Edellä mainitut kyselyt ovat jo lähteneet kuntiin ja vastausaikaa niihin on 10.8. asti.

Myöhemmin tehdään vielä kyselyt kuntien kuljetusvastaaville ja vanhus- ja vammaisneuvostoille sekä eläkeläis- ja vammaisjärjestöille. Edellä mainituilta käyttäjiltä selvitetään: tietävätkö he palvelusta, onko esteitä palveluliikenteen käytölle (raja-aidat, uskomukset, mielikuvat), mikä saisi lisäämään palvelun käyttöä, mikä on vaihtoehto palvelun käytölle (oma auto, kimppakyyti) jne.

Hankkeeseen osallistuvat Enontekiön, Keminmaan, Kittilän, Kolarin, Muonion, Pelkosenniemen, Pellon, Posion, Ranuan, Sallan, Savukosken, Simon, Sodankylän, Tervolan, Utsjoen ja Ylitornion kunnat ja Rovaniemen ja Tornion kaupungit sekä Lapin ELY-keskus.

Hankkeen toteuttamisesta vastaavat Lapin liikenneturvallisuustoimijakonsultit Sitowise Oy ja Ramboll Finland Oy. Hankkeen ohjausryhmään kuuluu myös Lapin hyvinvointialueen edustus. Hankeaika on vuoden loppuun.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

liikenneturvallisuusinsinööri Merja Lämsä Lapin ELY-keskus 0295 037 240 merja.lamsa(at)ely-keskus.fi

suunnittelija Paula Siuruainen Sitowise Oy, paula.siuruainen(at)sitowise.com

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme