Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Pitäisikö nastarenkaiden käyttöä kaupungissa rajoittaa?

Jaa

Helsingin kaupunki selvittää nastarenkaiden käytön rajoittamisperiaatteita. Kaupungin tavoitteena on myös kitkarenkaiden käytön lisääminen. Oman näkemyksensä asiasta voi esittää verkossa KerroKantasi-palvelussa 5.–25.8.2020.

Uusi liikennemerkki kieltää nastarenkailla ajon kadulla.
Uusi liikennemerkki kieltää nastarenkailla ajon kadulla.

Kesäkuussa 2020 astui voimaan uusi tieliikennelaki, joka ei enää velvoita käyttämään talvirenkaita tiettynä aikana. Talvirenkaita on kuitenkin käytettävä, mikäli sää tai keli sitä edellyttävät marraskuusta maaliskuun loppuun.

Nastarenkaiden käytön rajoittamisen periaatteita selvitetään

Helsingin kaupunki on käynnistänyt selvitystyön, jossa määritellään periaatteet, joiden perusteella nastarenkaiden käyttöä voisi rajoittaa kaduilla uudella tieliikennelain mukaisella liikennemerkillä. Mahdollinen kielto koskisi vain läpiajoa, tonteille ajaminen olisi edelleen sallittua kieltomerkistä huolimatta. Nastarenkaiden rajoittamisalueita määritettäessä otetaan huomioon myös liikenneturvallisuus.

Rengasvalinnalla on vaikutuksia ilmanlaatuun

Helsingissä ilmanlaatu on pääsääntöisesti hyvä. Vilkkaasti liikennöidyillä kaduilla ilman hiukkaspitoisuudet ovat kuitenkin paikoin suuria liikenteen aiheuttamien pakokaasupäästöjen ja katupölyn vuoksi. Siirtymisellä nastarenkaista kitkarenkaisiin on tutkimusten mukaan merkittävä positiivinen vaikutus ilmanlaatuun ja liikenteen aiheuttamaan meluun.

Katupöly koostuu pääosin päällysteestä irtoavasta aineksesta, jota erityisesti nastarenkaat rouhivat irti tiestä, sekä hiekoitusmateriaalista. Erityisen herkkiä pölyn terveysvaikutuksille ovat lapset, astmaatikot sekä sydän- ja keuhkosairauksista kärsivät.

Helsingin kaupungin tavoitteena on kitkarenkaiden käytön lisääminen niin, että vuonna 2030 kitkarenkaiden osuus olisi Helsingissä 70 prosenttia.

Verkkokysely nastarengasrajoituksista 5.–25.8.2020

Verkkokyselyssä voi kertoa, miten uusi tieliikennelaki vaikuttaa talvirenkaiden käyttöösi. Kyselyssä voi myös ehdottaa kohteita, joissa nastarenkaiden läpiajokiellolla olisi eniten vaikutusta ilmanlaadun paranemiseen ja meluhaittojen vähenemiseen sekä kertoa, miten liikenneturvallisuutta voitaisiin parantaa, jotta kitkarenkaiden osuus kasvaisi Helsingissä. Kysely löytyy osoitteesta kerrokantasi.hel.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaupunkiympäristön toimiala, maankäyttö ja kaupunkirakenne

Heikki Hälvä
Yksikön päällikkö
Liikenne- ja katusuunnittelu, liikennejärjestelmä
puh. 040 3342226
heikki.halva@hel.fi

Jari Rantsi
Liikenneinsinööri
Liikenne- ja katusuunnittelu, liikennejärjestelmä
puh. 09 310 37215
jari.rantsi@hel.fi
(12.8.2020 alkaen)

Kuvat

Uusi liikennemerkki kieltää nastarenkailla ajon kadulla.
Uusi liikennemerkki kieltää nastarenkailla ajon kadulla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 29.9.202029.9.2020 18:12:47 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 29.9.2020 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Teollisten jätevesien hallintaa Itämeren alueella on parannettu BEST-hankkeessa25.9.2020 10:02:29 EESTTiedote

Suomalaiset, virolaiset, latvialaiset, puolalaiset ja venäläiset projektipartnerit ovat kehittäneet parempaa teollisten jätevesien hallintaa Itämeren alueella BEST-hankkeessa (Better Efficiency for Industrial Sewage Treatment). Hankkeessa on selvitetty teollisten jätevesien käsittelyn nykytilaa, etsitty hyvää käsittelyä estäviä pullonkauloja sekä kerätty ja testattu hyviä käytäntöjä ja ratkaisuja tilanteen parantamiseksi. Helsingin kaupunki on toiminut hankkeen pääpartnerina, lisäksi Suomesta ovat olleet mukana John Nurmisen Säätiö sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut.

Merellistä asumista veden päällä ja metsäkaupunkia Vartiokylänlahdelle - Vartiokylänlahden alueen tulevaisuuden suuntaviivat päätöksentekoon25.9.2020 09:01:26 EESTTiedote

Itäkeskuksen ja Vuosaaren väliin sijoittuvan Vartiokylänlahden molemmille puolille Puotilanrantaan, Rastilanrantaan ja myöhemmässä vaiheessa Rastilan kartanon alueelle suunnitellaan uutta asumista yhteensä noin 7500 asukkaalle. Uudet merelliset ja toiminnallisesti monipuoliset asuinalueet kytkeytyvät metroon ja täydentävät nykyistä kaupunkirakennetta. Itäisestä saaristosta Östersundomiin asti ulottuva Itä-Helsingin kulttuuripuisto toimii koko lahden pituisena yhtenäisenä virkistysalueena. Vartiokylänlahden suunnitteluperiaatteet ovat käsittelyssä kaupunkiympäristölautakunnassa 29.9.2020, ja niissä päätetään alueen täydennysrakentamisen ja virkistysalueiden tulevien vuosien tavoitteista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme