VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Pitkä ikä voi kertoa tietojärjestelmän elinkaaren hyvästä hallinnasta

Jaa
Valtionhallinnon vanhojen tietojärjestelmien taustalla on erilaisia toimittajariippuvuuksia. Tietojärjestelmän pitkä elinkaari voi kuitenkin olla myös todiste hyvästä suunnittelusta, ylläpidosta ja hankinnasta.
Kuva: Getty Images.
Kuva: Getty Images.

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on arvioinut valtionhallinnon vanhojen tietojärjestelmien elinkaaren hallinnan nykytilaa. Tarkastuksen mukaan elinkaarinäkökulma tunnistetaan hallinnossa, mutta se ei näy kovinkaan konkreettisesti käytännön työssä.

Rahoitusratkaisut eivät tue parhaalla mahdollisella tavalla tietojärjestelmien elinkaaren pitkäjänteistä suunnittelua. Rahoitussuunnittelusta puuttuu pitkäjänteisyys, ja rahoitus suuntautuu usein helpommin uusiin teknologiahankkeisiin.

Kaikilla tarkastuksen kohteena olleilla viranomaisilla on riittävästi osaamista tietojärjestelmien hankintaan, sopimusten tekemiseen ja niiden hallintaan.

”Tietojärjestelmän pitkä elinkaari saattaa kertoa myös onnistuneesta suunnittelusta, pitkäjänteisestä ylläpidosta ja kehittämisestä sekä hankintojen ja sopimusten hallinnasta”, tarkastaja Sonja Huotari kertoo.

VTV suosittelee, että valtiovarainministeriö edistää nykyistä yhtenäisempien käytäntöjen luomista virastojen tietojärjestelmien elinkaaren hallintaan.

Toimittajariippuvuus ei aina ole ongelma

Syitä tietojärjestelmän pitkään elinkaareen voivat olla muun muassa toimittajariippuvuus tai uuden järjestelmän viivästyminen. Yksi esimerkki perinteisestä toimittajaloukusta on Ulosoton Uljas-järjestelmä, jonka tekijänoikeudet ovat toimittajalla. Tästä syystä järjestelmän ylläpitoa ei ole voitu myöhemmin kilpailuttaa.

Aina vanhaa järjestelmää ei ole tarvetta vaihtaa. Usein merkittävätkin lainsäädännön vaatimat muutokset on voitu toteuttaa järjestelmään pienkehittämisellä. Järjestelmää on voitu kehittää edelleen, jos säädökset eivät ole edellyttäneet sille suurempia muutoksia. Riippuvuus yhdestä toimittajastakaan ei välttämättä ole ongelma.

”Esimerkiksi valtioneuvoston päätöksentekojärjestelmän alkuperäinen toimittaja tuntee järjestelmän prosessit, mikä on helpottanut sen ylläpitoa”, Huotari sanoo.

Tarkastuksessa kartoitettiin myös hyviä toimintamalleja, joiden avulla toimittajariippuvuuden riskiä voidaan vähentää. Näitä ovat esimerkiksi tietojärjestelmän kokonaisarkkitehtuurin toimiva suunnittelu, huolellisen markkinakartoituksen tekeminen sekä palveluiden tuottaminen useita toimittajia hyödyntäen.

Tutustu julkaisuun: Vanhat tietojärjestelmät

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Getty Images.
Kuva: Getty Images.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321https://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme